De afmetingen voor je kookeiland: hierop moet je letten
afmetingen-kookeiland

De afmetingen voor je kookeiland: hierop moet je letten

Een centraal kookeiland is het item bij uitstek om je moderne keuken van een blikvanger te voorzien. Een blikvanger die bovendien functioneel is, want koken aan een centraal eiland biedt heel wat voordelen: veel opbergruimte, een groot werkblad en bovenal een grotere betrokkenheid van de andere aanwezigen in je keuken. Maar hoe zit het met de grootte van je kookeiland? Wat zijn de standaard afmetingen, en in hoeverre kun je daarvan afwijken? Een overzicht.

Breng alles in kaart

Om te weten hoe groot of klein je keukeneiland mag zijn, moet je natuurlijk eerst de rest van je keuken in kaart brengen. Hoeveel bedraagt de totale oppervlakte? Waar bevinden zich de toestellen? Hoeveel voorraadkasten en opbergruimte wil je ter beschikking hebben? Al deze factoren spelen een rol in het vastleggen van de afmetingen voor je eiland. Het komt er immers op aan om nog voldoende bewegingsruimte over te houden, en dat is niet altijd zo evident als het lijkt.

Afmetingen voor je kookeiland

Heb je er bijvoorbeeld als eens bij stilgestaan dat de deur van je vaatwasser volledig moet kunnen openklappen? Voorzie dus zeker voldoende ruimte tussen de vaatwasser en je kookeiland. Meestal bevinden de vaatwasser en andere keukentoestellen, zoals de koelkast of de oven, zich aan één kant van je keuken en plaats je het eiland daar recht tegenover. De bewegingsruimte daartussen bedraagt idealiter 1 meter tot 1,20 meter. keukeneiland   Let op: laat niet te veel ruimte open tussen het kast- en het eilandgedeelte, want dan leg je tijdens het koken wellicht meer kilometers af dan je lief is.

Afmetingen voor je werkblad

Daarnaast zijn de afmetingen van je kookeiland ook afhankelijk van die van de materialen die je kiest voor het werkblad. Een kunststof werkblad kan tot 5,20 meter lang zijn, maar het heeft weinig zin om je eiland zo groot te maken als een pingpongtafel … Beter is om de afmetingen van je kookeiland af te stemmen op de klassieke werkbladdiepte: 90 centimeter tot 1,10 meter. Zo is je eiland niet te breed en hoef je geen al te grote afstanden af te leggen in je keuken. Ook om accessoires te integreren in je keuken, beperk je de afmetingen van je eiland het best. Een kookeiland van 2,50 tot 2,70 meter (breedte) op 1,10 meter (diepte) geldt als het meest comfortabel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *