De impact van je lichaamslengte op je keukeninrichting
keukeninrichting

De impact van je lichaamslengte op je keukeninrichting

Ga je een nieuwe keuken ontwerpen? Dan moet je niet alleen nadenken over de stijl en uitstraling van je keuken, maar je moet ook rekening houden met je lichaamslengte en die van je huisgenoten. Wie veel tijd doorbrengt in zijn keuken heeft namelijk baat bij een ergonomische keukeninrichting op maat.

Een werkblad op maat van je lichaamslengte

Als je voortdurend in een verkrampte houding groentjes snijdt of gerechten bereidt, is de hoogte van je werkblad waarschijnlijk niet optimaal. Erg grote mensen kiezen daarom beter voor een keukenaanrecht dat iets hoger is dan de standaard 90 à 95 cm. Zo hoeven ze niet elke dag met een gekromde rug te koken en hebben ze minder snel last van spier- en gewrichtsklachten. Voor kleine koks is het dan weer niet aangenaam om steeds op de tippen van hun tenen te moeten staan. Aan een iets lager werkblad kunnen ze in een ontspannen houding aan de slag. Laat je daarom bij je keukenontwerp adviseren voor een geschikte hoogte.

Keukenapparatuur op ooghoogte

Ook de plaats van je keukenapparatuur heeft een invloed op je lichaamshouding. Voor grote mensen is het bijvoorbeeld niet aangenaam om telkens door de knieën te gaan om de oven open of toe te doen. Om je rug te sparen, kun je de oven, microgolfoven of vaatwasmachine op ooghoogte plaatsen. Omdat je die apparaten bijna dagelijks gebruikt, is het geen overbodige luxe om ze in een neutrale houding te kunnen bedienen. De ruimte lager tegen de grond gebruik je dan bijvoorbeeld als opbergruimte voor spullen die je minder vaak gebruikt.

Je keukenkasten logisch inrichten

De keukenkasten en -lades laag tegen de grond gebruik je het best voor speciale spullen als een wafelijzer, een citruspers of een pastamachine, terwijl je veelgebruikt keukengerei liever dicht bij de hand houdt. Aangenaam hoog voor grote mensen, wat lager voor wie niet zo groot is.  

Woon je samen met je partner, je kinderen of andere huisgenoten? Pas de keuken dan aan aan de lengte van de persoon die het vaakst achter het fornuis staat.

Tip: Let op dat je kinderen niet aan gevaarlijke spullen kunnen! Leg die dus wat hoger.

Voor advies op maat, neem contact met ons op of maak een afspraak in een van onze winkels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *