Een doe-het-zelfkeuken? De pro’s en contra’s afgewogen
doe-het-zelfkeuken

Een doe-het-zelfkeuken? De pro’s en contra’s tegen elkaar afgewogen

Ben je een nieuw huis aan het bouwen of is je oude keuken aan vervanging toe? Dan moet je kiezen of je je keuken aan professionals overlaat of je voor een doe-het-zelfkeuken gaat. Die laatste optie heeft enkele voor- en nadelen. We geven je een overzicht.

De voordelen van zelf je keuken maken

Een doe-het-zelfkeuken: goed voor je portemonnee

Door zelf je keuken te maken, bespaar je – als je het goed aanpakt – vaak flink wat geld. Of je je keuken nu van nul ontwerpt en bouwt of alleen de keukenonderdelen zelf monteert: dit valt hoogstwaarschijnlijk iets goedkoper uit dan het werk uit te besteden. Zorg wel dat je het werk piekfijn uitvoert, want de kosten vallen hoog uit als je achteraf fouten of slordigheden moet rechtzetten.

Helemaal jouw smaak

Als je zelf je keuken onder handen neemt, kun je het design tot in de kleinste details naar jouw smaak invullen. Vooral als je heel goed weet hoe je droomkeuken eruitziet, is een doe-het-zelfkeuken dus een verstandige optie. Als dat niet het geval is, heb je misschien meer aan de goede raad van een winkeladviseur.

Nadelen van een doe-het-zelfkeuken

Keukenplan ontwerpen: een moeilijke klus

Wie een beetje handig aangelegd is, kan vast wel enkele keukenkasten in elkaar zetten en keukenapparatuur inbouwen, maar zelf een keukenplan ontwerpen is een ander verhaal. Je moet niet alleen nadenken over water- en elektriciteitsaansluitingen en luchtafvoer, maar bijvoorbeeld ook over een ergonomisch ontwerp.

Werkblad op maat

Bij een doe-het-zelfkeuken hoort uiteraard een werkblad op maat. Of je het werkblad nu zelf maakt of het ergens bestelt: de juiste afmetingen kiezen is verre van eenvoudig. De spoelbak moet op de juiste plaats komen, de hoogte en diepte van het aanrecht moeten praktisch zijn en het blad moet perfect aansluiten op het onderstel. Daardoor loopt er al snel iets fout. Wie liever het zekere voor het onzekere neemt, kan dus beter advies vragen aan een vakman.

Een tijdrovend proces

Zelf je keuken maken is doorgaans een tijdrovend proces. Je moet alles eigenhandig uitzoeken en afmeten en dat neemt nu eenmaal flink wat tijd in beslag. Wees je er ook van bewust dat je je keuken tijdelijk niet zult kunnen gebruiken en je een andere kookoplossing moet voorzien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *