Een efficiënte dampkapafvoer? Hierop moet je letten!
dampkapafvoer

Een efficiënte dampkapafvoer? Hierop moet je letten!

Een dampkap is onmisbaar in de keuken. Met een degelijke afzuiging vermijd je dat onaangename dampen en andere kookluchtjes in huis blijven hangen. Een efficiënte afvoer is daarbij natuurlijk cruciaal. Maar wat zijn de aandachtspunten bij de installatie van je dampkapafvoer?

Waarom een dampkap?

Een dampkap doet meer dan zomaar wat hinderlijke geuren wegzuigen. Ze filtert ook de kookdampen en houdt het vet vast, zodat je plafond niet binnen de kortste keren vuil en groezelig wordt. Heb je een gasfornuis? Dan is een dampkap absoluut noodzakelijk. Tijdens het koken op een gasfornuis komen er behalve kookdampen namelijk ook verbrandingsgassen vrij. Voor je veiligheid is het belangrijk dat die zeker worden afgevoerd.

Twee afvoertypes

De meeste dampkappen bieden twee afvoermogelijkheden: externe afvoer en hercirculatie. Afvoer naar buiten is altijd de meest efficiënte optie, maar in sommige appartementsgebouwen is die mogelijkheid er niet. Bij hercirculatie functioneert de dampkap in een gesloten circuit. De weggezogen lucht passeert dan niet alleen door metalen vetfilters, maar ook via een speciale koolstoffilter die de lucht ontgeurt voor hij terug in de kamer geleid wordt. Zo’n koolstoffilter of karbonfilter moet je in de regel jaarlijks vervangen, al bestaan er ook regenereerbare filters die je kunt hergebruiken.

Een dampkapafvoer installeren: enkele aandachtspunten

Voor de afvoer van je dampkap kun je zowel een ronde als een rechthoekige buis gebruiken. Zorg er bij ronde buizen wel voor dat de diameter minstens 125 mm of liever zelfs 150 mm groot is. Bij een kleinere diameter krijg je namelijk meer lawaai en minder rendement. Bij rechthoekige buizen kies je om dezelfde reden een zo groot mogelijke sectie. Vernauwingen in de buizen moet je vermijden. Je dampkapafvoer is het best zo kort mogelijk. Elke extra meter afvoerlengte zorgt voor bijkomend drukverlies, minder rendement en extra lawaai. Beperk ook het aantal bochten. Zijn bochten onvermijdelijk, ga dan als dat mogelijk is voor zachte bochten: liever twee van 45° dan één van 90°. Heb je een afvoer naar buiten, dan installeer je het best een terugslagklepje, zodat de koude buitenlucht niet terug naar binnen kan komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *