Herfstig cocoonen: deze bakrecepten zijn pure nostalgie - Ixina
bakrecepten

Herfstig cocoonen: deze bakrecepten zijn pure nostalgie

Als kind was er niets leuker dan op een regenachtige dag een versgebakken dessert warm uit de oven voorgeschoteld te krijgen. En geef toe: dat vinden we nu nog altijd geweldig. Met deze herfstige bakrecepten roep je de gezellige sfeer van toen zo weer op!

Mmm… Crumble van appel, peer en bosbessen

Apple crumble is comfortfood van de beste soort. Je tovert het in een handomdraai op tafel en van de geur alleen al word je instant gelukkig. Verras je kinderen of vrienden – of gewoon jezelf – met deze originele variant met typisch herfstfruit.

Ingrediënten

-          1 appel

-          2 peren

-          100 g bosbessen

-          2 el suiker

-          ½ tl kaneel

-          100 g havermoutvlokken

-          50 g bloem

-          50 g bruine suiker

-          50 g boter

-          Snuifje zout

Bakken maar!

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C
  2. Schil de appel en de peren en snij ze in blokjes. Meng met de bosbessen, suiker en kaneel en voeg een snuifje zout toe. Doe alles in een ovenschaal.
  3. Meng de havermoutvlokken met de bloem en de suiker. Smelt de boter en voeg toe aan de vlokken. Meng het geheel goed en verdeel het mengsel over het fruit.
  4. Zet de crumble 45 minuten in de oven tot het fruit zacht is en de crumble goudbruin kleurt.

Word nostalgisch met versgebakken broodpudding

Het is zo simpel, maar o zo lekker: een goede ouderwetse broodpudding. Je maakt dit overheerlijke gebak gewoon met oude restjes brood. Want weggooien is zonde, toch?

Ingrediënten

-          300 g oud brood

-          ½ l melk

-          200 g kristalsuiker

-          2 eierdooiers

-          1 dl room

-          1 zakje vanillesuiker

-          Rozijnen of chocoladeknopjes

-          Boter

Bakken maar!

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Voeg de suiker toe aan de melk en breng aan de kook. Snijd de korstjes van het brood en giet het kokende mengsel over het brood.
  3. Meng de room met de dooiers en giet ook dit mengsel over het brood. Kap alles in een steelpan en plaats op een zacht vuurtje. Laat het geheel verder opwarmen terwijl je voortdurend roert.
  4. Voeg nu de vanillesuiker en de rozijnen of chocoladeknopjes toe.
  5. Beboter en bebloem een cakevorm en giet het deeg erin.  Plaats het deeg in de oven en laat gedurende 45 minuten bakken.

Heerlijke oliebollen: een bakrecept om nooit te vergeten

De beste manier om een druilerige zondag op te vrolijken? Met oliebollen, natuurlijk! Altijd heerlijk tijdens een leuke namiddag op de kermis, maar je kunt ze ook perfect thuis bakken. Een handig recept om altijd achter de hand te houden.
oliebollen

Ingrediënten

-          600 g bloem

-          50 g gist

-          25 cl water

-          25 cl lauwe melk

-          2 pakjes vanillesuiker

-          1 el kristalsuiker

-          4 eieren

-          Poedersuiker

Bakken maar!

  1. Doe de bloem in een kom en klop de melk en het water erdoor.
  2. Los de gist samen met de suiker op in een beetje melk en voeg toe aan het mengsel.
  3. Scheid de eieren.
  4. Voeg eerst de eierdooiers aan het deeg toe en daarna de met vanillesuiker stijfgeklopte eiwitten.
  5. Meng het geheel tot een glad deeg en laat 30 minuten rijzen op een warme plaats.
  6. Verwarm de frituurolie tot 180°C.
  7. Schep met een eetlepel telkens wat deeg en laat het in de frituurolie glijden.
  8. Keer de bollen tijdens het bakken voortdurend om, zodat ze een mooie ronde vorm krijgen.
  9. Bak tot de oliebollen mooi goudgeel zijn.
Laat de bollen uitlekken en bestrooi ze oor het serveren met wat poedersuiker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *