Van luster tot spotjes: soorten verlichting voor de keuken | Ixina
spotjes keuken

Van kroonluchter tot spotjes: welke keukenverlichting kies jij?

Een keuken is niet alleen een plaats om een heerlijke maaltijd te koken, maar ook om die maaltijd gezellig samen op te peuzelen met vrienden en familie. Een ruimte die zowel praktisch als comfortabel moet zijn, vraagt om bijpassende verlichting. Ga je voor spotjes of toch maar niet?

Keukenverlichting in drie niveaus

Iedere keukenactiviteit vraagt om een ander soort verlichting. Je werkt het best met drie verlichtingsniveaus. Taakverlichting is helder en direct, om de zichtbaarheid bij een specifieke taak te verhogen. Sfeerverlichting is zachter en indirect, ideaal om een ruimte gezellig en intiem te maken. Accentverlichting gebruik je dan weer om een bepaald deel van de ruimte om esthetische redenen te benadrukken.

Taakverlichting: spotjes zijn ideaal

Eén enkele plafondlamp in de keuken is niet bepaald handig. Dan werk je namelijk steeds in je eigen schaduw als je bij het aanrechtblad staat. Hoe je dat oplost? Met directe verlichting in de vorm van muurspots of lampjes onderaan de hangkasten. Heb je een kookeiland? Ook dan zijn spotjes ideaal, want zo heb je helder, direct licht van bovenaf.

Tip: armaturen worden snel vet en vuil. Vermijd extra schoonmaakwerk door lampen te kiezen die ingebouwd zijn of afgesloten door een glazen plaat.

Sfeerverlichting: een hanglamp of twee … of drie

Gebruik je de keuken ook als eetruimte? Een opvallende hanglamp boven de eettafel is de perfecte manier om meer sfeer in je keuken te brengen. Overweeg een lamp die je kunt dimmen, want een romantisch etentje voor twee vraagt natuurlijk om een andere sfeer dan een stapel wiskundehuiswerk.

Tip: hang de lamp ongeveer een meter boven het tafelblad. Zo weet je zeker dat hij het zicht niet belemmert voor iemand die aan tafel zit of staat.

Accentverlichting: in of op de kast

Accentverlichting maakt je keuken pas echt compleet. Plaats bijvoorbeeld een gekleurde ledstrip onder de keukenbar voor een speciale toets of maak gebruik van aparte kastverlichting om dat antieke servies dat je van oma kreeg te doen stralen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *