Vitrokeramische kookplaat of inductie: zó maak je de keuze
Vitrokeramische kookplaat

Vitrokeramische kookplaat of inductie: zó maak je de juiste keuze

Vitrokeramische kookplaat Bij een nieuwe keuken hoort een nieuwe kookplaat of een nieuw fornuis. Maar welke kookplaat past het best bij jouw moderne, landelijke of klassieke keuken: vitrokeramisch of inductie? Laat je beslissing niet alleen beïnvloeden door de uitstraling. Hou zeker ook rekening met deze voor- en nadelen.

Wat is een vitrokeramische kookplaat?

De vitrokeramische kookplaat is de verbeterde versie van de elektrische kookplaat, die enkele decennia geleden het enige alternatief was voor een gasfornuis. In oude woningen zie je dus vaak nog een elektrische kookplaat in de keuken, in nieuwbouwwoningen wordt doorgaans voor een inductiekookplaat gekozen. De voornaamste reden? Een elektrische kookplaat verbruikt in verhouding veel meer. En dat is in deze tijden van verhoogde energiefacturen niet aan te raden.

Voordelen van een vitrokeramische kookplaat:

  • Strakke uitstraling
  • Makkelijk schoon te maken
  • Hygiënisch
  • Schokbestendig
  • Restwarmte houdt de kookpot nog even warm

Wat zijn de andere opties?

Als je liever geen vitrokeramische kookplaat wil in je keuken, zijn er nog tal van andere opties.

Gaskookplaat

Zo kun je bijvoorbeeld voor een gaskookplaat kiezen. Toegegeven, koken op gas is niet de meest moderne of geavanceerde techniek. Maar een gasfornuis is wél een blikvanger in je keuken – zeker als je houdt van een nostalgisch-landelijk keukeninterieur. En het geeft koken een vleugje authenticiteit: met een gasfornuis kook je opnieuw ‘op grootmoeders wijze’.

Inductiekookplaat

Het andere uiterste is een inductiekookplaat, de meest recente technologische ontwikkeling die in menig huishouden al ingang gevonden heeft. Koken op inductie levert je dan ook heel wat voordelen op: het gaat snel en het verbruikt een minimum aan energie, precies omdat een inductieplaat sneller opwarmt en weer afkoelt dan een traditionele elektrische of vitrokeramische kookplaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *