landingpage-graniet

Werkblad in graniet

Een werkblad in graniet straalt klasse uit, en geeft uw keuken een echte luxe uitstraling.
Niet alleen door zijn uitstraling kunnen we graniet als ‘luxueus’ beschouwen, maar zeker en vast ook door zijn vele voordelen en gebruiksgemak.

Wat is graniet?

Graniet is een stollingsgesteente – een natuurgesteente dus. Het wordt gevormd door het ondergronds stollen van magma en komt overal ter wereld voor. De mineralen in graniet bepalen mee de kleur en zijn dus geografisch bepaald. Graniet heeft steeds een gespikkeld uitzicht en heeft als hoofdkleuren zwart, roze en wit. Aangezien graniet voor 100% een natuurlijk product is, is dus elk werkblad in graniet uniek.

Afwerking van een werkblad in granietHet oppervlakte van een granieten werkblad wordt nog behandeld en bepaalt de uiteindelijke look.
Er zijn 3 belangrijke methoden: branden, polijsten en zoeten.

Gepolijste graniet
Nadat het werkblad op maat is gemaakt wordt het door middel van verschillende slijpstenen gepolierd. Dit geeft het graniet een glanzende afwerking dat perfect samengaat met keukenkasten in hoogglans. Het polieren van graniet zorgt er tevens voor dat het oppervlak beter beschermd is tegen vlekken. Maar krassen zullen wel sneller zichtbaar zijn.

Verzoete graniet
Door het zoeten van graniet, ontstaat een mat oppervlak dat mooi combineerbaar is met kasten met matte afwerking. Door het matte oppervlak is de steen wel poreuzer en dus minder goed bestand tegen vlekken. Daarom wordt de verzoete graniet vaak nog na behandeld om toch voldoende bescherming te beiden tegen olievlekken, vocht en vetten.

Gebrande graniet

Om de gebrande look te creëren, krijgt het graniet eerst een behandeling die het oppervlakte ‘ruw’ maakt en wordt daarna verder behandeld met speciale borstels. Dit proces zorgt voor een ruwer graniet dat natuurlijker en nostalgischer oogt. Wordt dan ook vaak toegepast in een landelijke keuken. Door het poreuzer oppervlakte (kleine oneffenheden) is het wel iets moeilijker schoon te maken dan een gladde graniet.

Randafwerkingen bij graniet

Niet alleen de afwerking van het oppervlak bepalen de uiteindelijke look van uw graniet, maar ook de afwerking van de rand van het werkblad. Naast de klassieke rechte kant, is er de ronde rand, de opgedikte rand en de papegaaienbek.

De standaard randafwerking
Een werkblad in graniet heeft een standaarddikte van 2 of 3cm.

Randafwerking in verstek
Om een dikke rand aan het werkblad te bekomen, wordt de rand opgedikt en de aansluiting in verstek geplaatst.
De dikte kan gekozen worden tussen 4cm en 8cm.

De afgeronde randafwerking
Bij de ronde rand wordt de rand 90° of 180° afgerond.
Nadeel bij de 180° afgeronde rand is dat vloeistoffen langs de kasten naar beneden kunnen lopen (zie tekening hieronder)

De ‘papegaaienbek’
De papegaaienbek wordt vaak gebruikt in cottage of landelijke keukens en heeft een luxueuze uitstraling.


Rand-graniet2    

Onderhoud van graniet

Graniet is gemakkelijk in onderhoud; met een vochtige doek en een neutrale zeep kan u het werkblad gaan reinigen.
Wel opletten met zure voeding (zoals citroenen) en vet. Deze kunnen sporen nalaten.
Daarom is het aanbevolen om 1 à 2 maal per jaar het gepolijste granieten werkblad te gaan behandelen met een vlekstop middel en de verzoete graniet minstens 2 maal per jaar, aangezien deze gevoeliger is voor vlekken. 

Dagelijks onderhoud kan het best gebeuren met een speciaal middel voor granieten werkbladen.

Hardnekkige vlekken worden verwijderd met CIF CREAM onverdund op een zachte spons aanbrengen flink vegen op de vlek en naspoelen met proper warm water. (gebruik nooit schuurmiddelen).


Voordelen van een werkblad in graniet

  • Uniek doordat het om een 100% natuurlijk product gaat
  • Heel hard materiaal
  • Stoot – en slijtvast
  • Goed hittebestendig; tot ongeveer 180 graden, afhankelijk van de soort.Er bestaat echter kleine kans op een ‘thermoshock’, wanneer er een plots temperatuurverschil optreedt. Dit is afhankelijk van de dikte van de steen en de plaats, bijvoorbeeld op een naad in het werkblad.
  • Gemakkelijk in onderhoud
  • Tijdloos uitzicht

Heeft u graag meer informatie omtrent de beschikbare kleuren en prijzen? Of wilt u graag vergelijken met andere materialen zoals composit, keramiek of laminaat?
Maak vrijblijvend een afspraak in een IXINA winkel naar keuze.

 

Zoek een winkel in uw buurt Maak een afspraak