Wokken op inductie: gids voor dummy’s - Ixina
wokken op inductie

Wokken op inductie: gids voor dummy’s

wokken op inductie

Wokken is een gezonde manier van koken. Je hebt weinig vetstof nodig en je ingrediënten blijven lekker knapperig. Bye-bye platgekookte broccoli, welkom heerlijk beetgare scampi! O, en hadden we al vermeld dat wokken ook nog eens bijzonder snel gaat? Ook als je kookt op inductie, kun je naar hartenlust je wokpan blijven gebruiken.

Wokken als de besten

Altijd al fan geweest van de Aziatische keuken? Dan ben je vast geïnteresseerd in deze tips om te wokken als een ‘pro’:
  • Zet alle ingrediënten vooraf klaar, in kleine stukjes gesneden. Wokken gaat snel: tijdens het roerbakken heb je geen tijd meer voor een mise-en-place.
  • Laat eerst je wokpan warm worden (gedurende ongeveer dertig seconden) en voeg pas daarna olie toe. Zo vermijd je dat de olie verbrandt.
  • Is de olie heet genoeg? Begin dan met de smaakmakers: kruiden, uitjes, looksnippers, specerijen, … Zodra die hun smaken vrijgegeven hebben, kun je de andere ingrediënten toevoegen.
  • Gebruik geen boter in de wok. Olijfolie is evenmin een aanrader, wegens iets te fruitig van smaak. Kies liever voor een neutrale olie, zoals arachide- of zonnebloemolie.
  • Wordt je bereiding te droog? Voeg dan een beetje water toe om de ingrediënten gaar te stomen.
  • Gebruik geen afwasmiddel om je wokpan schoon te maken na het koken en stop ze zeker niet in de vaatwasmachine. Warm water volstaat.
  • Verdiep je in typisch Aziatische smaakmakers zoals sojasaus, Chinees vijfkruidenpoeder, hoisinsaus, steranijs en rijstwijn. Vooral die laatste vloeistof is handig tijdens het wokken: rijstwijn neemt onaangename geurtjes van vlees of vis weg en neutraliseert de smaak van je wokgerecht.

Wokken op inductie … met hulpmiddeltje

Een echte wokpan is rond en daardoor niet zo geschikt om te gebruiken op een inductiekookplaat. Maar geen nood, heel wat fabrikanten ontwikkelden oplossingen voor dit euvel. Een speciale wok met een ingebouwde elektromagnetische ring, bijvoorbeeld. De ring zorgt ervoor dat de warmte mooi over de volledige pan verspreid wordt, zoals het hoort bij een echte wokpan. Dankzij deze vernuftige oplossing kun je het comfort van koken op inductie koppelen aan de snelheid én de gezondheidsvoordelen van koken met de wok. Smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *