Terug

Geen gerechten zonder basiskeukengerei!

Sinds 2020 zijn we allemaal meer dan ooit aan het koken geslagen, met als gevolg dat koken een manier is geworden om je creativiteit te uiten, veeleer dan een dagelijks karwei. Op voorwaarde natuurlijk dat je over een uitgeruste keuken beschikt met al het onontbeerlijk keukengerei.

Keukengerei om te schillen, te snijden en te hakken

Je hoeft echt niet veel keukengerei te kopen. Het merendeel zou toch maar nutteloos plaats innemen in je kasten. Denk eerder aan de basis en kies voor kwaliteit! Als je aan het koken slaat, zal je bijvoorbeeld vaak groenten moeten schillen en snijden met:

  • een dunschiller (ook wel groenteschiller of aardappelschiller genoemd)
  • een officemes (ook wel groentemes genoemd)
  • een koksmes
  • een snijplank, bij voorkeur in bamboe want dat is duurzamer dan plastic
  • een rasp voor zeste van citrusvruchten, voor kaasschaafsel …

 

 

Keukengerei om gerechten te bereiden

Of je nu patisserie wil maken, een saus of een sla, dit keukengerei zal je ongetwijfeld nodig hebben:

  • een mengkom in roestvrij staal, erg handig voor allerlei bereidingen
  • een spatel, ook wel pannenlikker genoemd, om het onderste uit je schotels en potten te halen.
  • een weegschaal, onmisbaar voor tal van bereidingen
  • een maatbeker

 

Vergeet jezelf ook niet te beschermen en de keuken proper te houden dankzij:

  • een keukenschort
  • theedoeken of keukenhanddoeken
  • pannenlappen of ovenwanten om jezelf niet te verbranden wanneer je gerechten uit de oven haalt

 

 

Keukengerei om te koken en bakken

Ook hier beschik je beter over het juiste gerei dan over een heel arsenaal. Kies voor praktisch materiaal dat tegen een stootje kan, zoals roestvrij staal, teflon of koper. Kijk ook de bodem van je potten goed na voor een goede verdeling van de warmte.

Welk basiskeukengerei heb je nodig om te bakken en koken?

  • Twee pannen en twee potten met een verschillende diameter
  • Een gietijzeren, terracotta of keramische kookpot voor je gestoofde gerechten
  • Houten spatels en een garde (ook wel klopper genoemd) om je bereidingen te mengen
  • Een vergiet om pasta en groente uit te laten lekken …
  • Twee ovenschalen van verschillende afmetingen voor je ovengerechten
  • Een taartvorm

Tip: is je keuken niet al te groot? Denk dan aan potten met verwijderbare handvatten!