Keukenstijlen
April 2021

De landelijke keuken: klassiek, nostalgisch, modern landelijk of een combinatie?

Materialen en kleuren

Zoals in de keukens van de boerderijen eertijds en nu, vind je in landelijke keukens veel natuurlijke materialen. Eiken balken zijn eventueel in hun originele staat geïntegreerd. De kasten zijn dikwijls gemaakt van gelakt of massief hout. De kastdeuren zijn daarom niet altijd in houtkleur. Je kan ook kiezen voor de frisheid van een witte keuken of de stoerheid van een zwarte keuken. Het gebruik van natuursteen of metalen materialen geven je landelijke keuken een modernere toets.

De kleuren in je landelijke keuken laat je het best aansluiten met de stijl van je interieur. Neutrale kleuren en zachte, warme tinten, zoals gebroken wit, pastels, natuurtinten en onopvallende kleuren passen goed in deze stijl. Harde kleuren komen minder voor, tenzij misschien in een bewerkte versie, zoals verouderd rood of vergrijsd groen. 
 

Klassiek landelijk

In een klassiek landelijke keukenstijl vind je veel klassieke elementen en details, zoals een schouw, zuilen, sierlijke afwerkingen en tierelantijntjes. Elegante kastfronten hebben een bijpassende greep in de vorm van een knop, een kom of een greep in smeedijzer. Daarbij horen bijvoorbeeld een sierlijke kraan, hangkasten met glazen deurtjes of open kasten met opbergplanken voor ouderwets servies.

Nostalgisch landelijk

De nostalgische keuken heeft de rustieke uitstraling uit grootmoeders tijd. De keukenopstelling is ruim opgezet. Er is meestal ruimte voor een grote houten tafel en veel stoelen. Natuurlijke materialen zorgen voor warmte en ouderwetse gezelligheid. Kenmerkend zijn authentieke glasdeurtjes, gefreesde kastjes, messing handgrepen, een vrijstaand fornuis en bordenrekken. 

Modern landelijk

In een modern landelijke keukenstijl combineer je rust, warmte en gezelligheid van de landelijke keukenstijl met de functionaliteit en de eigentijdse uitstraling van een moderne keuken. Daarbij bepaal je zelf de verhouding tussen beide stijlen. Zo kan je de vele klassieke details of sierlijke afwerkingen laten varen, maar wel aandacht geven aan natuurlijke materialen en typisch landelijke elementen, zoals een robuust fornuis en een massieve gootsteen. Als je die landelijke elementen combineert met bijvoorbeeld witte kastenfronten en een donker werkblad in graniet of composiet, zorg je voor een moderne toets. 

Voor hedendaags gebruiksgemak kies je voor moderne keukenapparatuur [lien vers appareils de cuisine]. Als je het traditionele gevoel wilt behouden, kan je de toestellen uit het zicht installeren. Wil je de moderne look benadrukken, kan je ze meer in het zicht plaatsen.

Met een witte kleur maak je de keukenruimte ruimtelijker. Met een eiland [lien vers îlot] kan je de ruimte bovendien aanzienlijk vergroten en creëer je een centrale plek waar het gezellig is om te koken en te tafelen. Ook andere neutrale kleuren zoals zwart of grijs komen dikwijls terug in de modern landelijke keukenstijl. Zwarte fronten met kaders of grijze paneeldeuren met verticale groeven komen er goed tot hun recht.
 

De informaties in dit artikel zijn geldig wanneer het artikel gepubliceerd word. Sommige afbeeldingen zijn niet meer beschikbaar in het huidige assortiment. Uw adviseur zal u naar een gelijkaardig model in de winkel kunnen verwijzen.