Keukenindelingen
April 2020

4 tips om méér uit je kookeiland te halen

Je kookeiland ten volle benutten, zodat je er alles uithaalt wat er uit te halen valt zonder esthetische toegevingen te doen? Makkelijk is het niet, maar er bestaan wel degelijk trucjes voor. We geven er hier enkele prijs. Zo geniet je nóg meer van de voordelen die je kookeiland te bieden heeft.

Groot, groter, grootst?

Je kookeiland mag dan al groots zijn als blikvanger in je keuken, té groot maak je het maar beter niet. “Het moet geen pingpongtafel worden”, zo drukte een van onze keukenadviseurs het eens plastisch uit, en hij had gelijk. Een gigantisch kookeiland neemt niet alleen (te) veel plaats in, het zorgt meestal ook voor problemen met de beschikbare ruimte in je keuken. De mogelijkheden om nog comfortabel te bewegen tussen de koelkast en het werkblad, worden aanzienlijk beperkt door je kookeiland. De ideale afmetingen voor je kookeiland? Een breedte van 300 cm en een diepte van 110 cm bieden het meeste comfort.

Wat voor kookeiland wil je?

Wie kiest voor een keuken met centraal kookeiland, denkt het best vooraf na over de functie van dat eiland.

  • Zal jouw kookeiland voornamelijk dienen als werkplek? Zorg dan voor een voldoende groot werkblad in degelijk materiaal.

  • Wil je ook de vaat kunnen doen aan je kookeiland? Kies dan voor een ingebouwde spoelbak.

  • Dient je eiland vooral als kookplek? Een inductiekookplaat mag in dat geval niet ontbreken.

Gezellig eten aan het kookeiland

Je kunt je kookeiland natuurlijk ook uitbreiden met een eettoog of –hoek, als je daarvoor voldoende plaats hebt. Enkele krukken of stoelen erbij, en je creëert de perfecte ontbijtplek (al zal het er natuurlijk even leuk aperitieven, lunchen of dineren zijn)!

Kookeiland als opbergruimte

Tot slot herbergt je kookeiland mogelijk ook wat extra opbergruimte. Vaak kiezen keukenontwerpers voor ruime opbergkasten aan de buitenkant van het eiland, aangevuld met slim ingerichte lades aan de binnenkant. In de lades berg je alles op wat je dagelijks in de keuken gebruikt (je favoriete messen, houten lepels, een garde, …) en in de kasten stop je de potten, pannen en toestellen die je minder frequent nodig hebt (de snelkookpan, het wafelijzer, het fonduestelletje, …).

De informaties in dit artikel zijn geldig wanneer het artikel gepubliceerd word. Sommige afbeeldingen zijn niet meer beschikbaar in het huidige assortiment. Uw adviseur zal u naar een gelijkaardig model in de winkel kunnen verwijzen.