Terug

Even inzoomen op de belangrijkste keukenonderdelen

Je droomkeuken ontwerpen komt neer op het harmonieus samenstellen en mooi combineren van passende keukenonderdelen. Maar ook het gebruiksgemak in de keuken is zeer belangrijk. Hier kom je meer te weten over functionele keukenkranen, onderhoudsvriendelijke werkbladen, beschermende spatwanden en praktische keukenkasten.

Keukenkranen

Een van de belangrijkste keukenonderdelen is de keukenkraan. Hoeveel keer per dag draai je die niet open en dicht? De geschikte keukenkraan vind je gemakkelijker als je eerst de gewenste functionaliteit van de kraan bepaalt.

 • De bedieningswijze van de keukenkraan is van belang voor het gebruiksgemak maar ook voor de uitstraling van de kraan. Met een kraan met één hendel (eengreepskraan) meng je de gewenste watertemperatuur en waterhoeveelheid met een en dezelfde handgreep. Een keukenkraan met draaiknoppen (tweegreepskraan) heeft een knop voor warm water en een voor het koude water. 
 • De hoogte van de kraan is afhankelijk van de gekozen spoelbak. Bij een ondiepe spoelbak ga je het best voor een lage kraan om opspattend water te vermijden. In een diepe wastafel zorgt een hoge kraan voor extra bewegingsruimte. 
 • Keukenkranen met een hoge uitloop (waar het water uitkomt) maken het eenvoudig om bijvoorbeeld een emmer of een hoge kookpot met water te vullen.
 • Als je twee wasbakken hebt, is een keukenkraan met een draaibare uitloop ideaal om afwisselend water in de ene of de andere wasbak te laten stromen. 
 • Als je graag gebruik maakt van een flexibele uitloop met een kleine handdouchekop om groenten af te spoelen of de gootsteen schoon te maken, dan is een uittrekbare uitloop perfect. 

Natuurlijk verkies je een keukenkraan in de best passende vormgeving. Een kraan in verchroomd messing bijvoorbeeld past bij iedere keukenstijl. Zie je liever een opvallend model? Dan kan je een speciale uitvoering overwegen, zoals een witte of zwarte keukenkraan, of misschien zelfs een bronzen of gouden kraan. 
Of vind je duurzaamheid belangrijker? Inox of roestvrij staal is erg goed bestand tegen lucht, water, chemische corrosie, mechanische slijtage en hoge temperaturen. Massief messing heeft een lange levensduur en is zeer geschikt als je in een regio met hard water woont.

Het werkblad

Van alle keukenonderdelen valt het werkblad dikwijls het eerst op als je een keuken binnenstapt. Het is het centrale element waar je kookt of tijd met je familie doorbrengt. Een werkblad kan je op maat laten maken. De ideale hoogte is tussen de 90 en 95 cm, maar je kan de hoogte ook afstellen op de persoon die het meest in de keuken werkt. De minimale dikte zal bij de meeste materialen ongeveer 3 cm bedragen. 

De materiaalkeuze voor je werkblad is afhankelijk van je kookstijl en de veelvuldigheid van gebruik. Als je een voorkeur voor bepaalde materialen hebt op basis van stijl en ruimtegevoel, denk er dan aan dat een werkblad ook onderhoudsvriendelijk, hygiënisch, en hitte- en krasbestendig moet zijn. Bepaalde materialen stralen bijvoorbeeld luxe uit, maar zijn zeer gevoelig voor hete potten en pannen of bijtende stoffen. Elk type materiaal heeft zijn voordelen en nadelen.

 • Composiet is waterdicht, krasbestendig en zeer hygiënisch maar gevoelig voor bijtende stoffen. Hete potten en pannen op het oppervlak kunnen tot verkleuring of zelfs tot barsten leiden.
 • Natuursteen is hittebestendig maar licht poreus, waardoor bijvoorbeeld wijn en bijtende stoffen kunnen binnendringen en schade teweegbrengen. Graniet is krasbestendig, marmer en arduin niet.
 • Het keramische werkblad is hitte-, vlek- en krasbestendig, maar zware of scherpe voorwerpen die op het werkblad vallen, kunnen een scheur veroorzaken.
 • Een houten werkblad kies je voor de warme sfeer. Omdat hout minder kras, hitte- en vochtbestendig is, breng je het best een beschermende toplaag aan.
 • Laminaat is gemakkelijk te onderhouden, redelijk krasvast, en vocht- en vuilbestendig maar wel gevoelig voor heet kookmateriaal. 
 • Inox is onderhoudsvriendelijk, hitte- en vochtbestendig, maar krassen hebben vrij spel.
 • Een glazen werkblad vind je in moderne keukens. Het materiaal uit industrieel glas is waterdicht, kras- en hittebestendig, maar moeilijk te onderhouden en broos aan de randen.

Muurbedekkingen

De spatwand beschermt de muuroppervlakte achter het werkblad tegen opspattend water en vet terwijl je kookt. De muurbedekking krijgt het minder hard te verduren dan het werkblad maar moet toch tegen een stootje kunnen. 

 • Een spatwand in composiet is verkrijgbaar in alle mogelijke kleuren en kan je perfect combineren met een werkblad en spoelbak in hetzelfde materiaal, zodat je een strak geheel krijgt. 
 • Het populairste materiaal voor de spatwand zijn tegels, zoals keramische, terracotta- of mozaïektegels, vanwege de lage prijs.
 • Natuursteen is duurzaam. De meest gebruikte natuurstenen voor de keukenmuur zijn niet-poreuze stenen zoals graniet, marmer en blauwsteen. 
 • Een inox spatwand zie je vooral in industriële keukens en in moderne woningen. Inox is heel sterk, vet- en hittebestendig, en heeft een zeer lange levensduur. 
 • Een spatwand in glas oogt minimalistisch en modern. De hoge glansgraad zorgt voor een weerspiegeling die de keuken groter doet lijken. Een glazen spatwand kan je in diverse kleuren verkrijgen.

Keukenkasten

Keukenkasten moeten tegenwoordig praktisch zijn en afgestemd op het interieur. Je doet er goed aan eerst de indeling van de keuken te bepalen en wat waar moet komen. Voorzie voldoende opbergruimte en hou rekening met het gebruiksgemak. Probeer de keukenkasten in harmonie te brengen met de rest van de keukenonderdelen. Onderkasten, hangkasten en kolomkasten zijn dikwijls inpasbaar of moduleerbaar in een keuken, maar je kan die keukenonderdelen ook zelf samenstellen of combineren. 

Keukenkasten zijn samengesteld uit een corpus (wanden, bodem- en bovenplaat) en fronten (voorzijde van deuren, lades en uittrekkasten). Ze bestaan in verschillende materialen en afwerkingen.

 • Corpus van de keukenkast

Het meest gebruikte draagmateriaal voor het corpus van de keukenkast, is spaanplaat (MDF). Die plaat onderscheidt zich door een enorme stabiliteit en buigvastheid, en is eenvoudig te verwerken. HPL-platen zijn antistatisch gelaagde, geperste platen. De grootste kwaliteiten van dat materiaal zijn slijtvastheid en vocht- en hittebestendigheid.

 • Keukenkastfronten
  • Hout is het natuurlijkste materiaal voor fronten. Massief houten fronten bestaan volledig uit solide hout. Dikwijls is het raamwerk van massief hout en is de binnenkant slechts met een millimeter dik hout beplakt.
  • Een mat frontoppervlak is duurzaam, onbreekbaar, hygiënisch en niet poreus.
  • Een glanzend frontoppervlak, zoals lak, glas en laminaat, creëert diepte en een designeffect.
  • Roestvrijstalen fronten zijn onverwoestbaar en eenvoudig te onderhouden, maar niet vlek- en krasbestendig.