Keukenstijlen
Gepubliceerd op 26 February 2024
Bijgewerkt op 26 February 2024

Vind de keukenstijl die bij je past en aansluit op je woonstijl

rode keuken bahia

Ontdek ixina’s keukenstijlen

Graag laten we jou kennis maken met de verschillende keukenstijlen waarin ixina jou kan ondersteunen. Laat je betoveren!

Scandinavische keukenstijl: minimalisme en functionaliteit

Bij de Scandinavische keukenstijl staan soberheid en minimalisme centraal: less is more. Om dat effect te creëren, worden lichte houtsoorten gebruikt. Dat kan bijvoorbeeld in de vorm van een volledige hangkastenrij zijn of een gezellige nis uitgewerkt in een lichte houtnerf. Ook met smeedijzeren elementen of materialen met een gelijkaardige look kan je je keukenstijl een bijzondere uitstraling geven.

Moderne keukenstijl: innovatieve ontwerpen voor jouw keuken

Van de Scandinavische stijl gaan we naar de moderne keuken. Bij een moderne keukenstijl ga je voor een strakke en minimalistische uitstraling met rustig lijnen. De moderne keukenstijl heeft bovendien een ruimtelijk ogende indeling, weinig of geen ronde vormen, modern ogende keukenapparatuur en keukendeuren en -lades zonder handvatten. In jouw moderne keuken oogt alles net iets strakker.

Een moderne keuken kan je op alle mogelijke manieren inrichten, maar een open keuken met een kookeiland vergroot de ruimtelijkheid in je huis aanzienlijk. De enige voorwaarde is echter dat je over voldoende ruimte beschikt. Moderne keukens zijn dikwijls wit of zwart in combinatie met aardetinten. Je kan echter ook kiezen voor frisse en felle kleuren. Een werkblad in graniet of composiet past perfect bij een moderne keukenstijl. Strak vormgegeven keukenapparatuur, zoals een inductiekookplaat of een geïntegreerde afzuiging, zijn de kers op de taart.

Landelijke keukenstijl: terug naar de natuur

Hou je meer van rust en gezelligheid in jouw keuken? Dan is de landelijke keukenstijl echt iets voor jou.Afhankelijk van de gekozen uitvoering kan deze stijl ook voor een vleugje romantiek of nostalgie zorgen. Ideaal dus voor jou, je gezin en als plek van ontmoeting en gezelligheid voor jou en je partner. Er kan eventueel met klassieke stijlelementen worden gewerkt. Het gebruik van traditionele materialen zoals eik, in combinatie met antieke kasten, creëert een eerder rustieke uitstraling. Je ziet het, er zijn tal van varianten voor de landelijke keuken mogelijk. Een ding is zeker, we gaan steeds op zoek naar een keuken die écht bij jou en jouw noden past.

Om je een idee te geven: de typische stijlelementen van de landelijke keukenstijl zijn sierlijke fronten, een schouw boven het kookgedeelte, een authentiek fornuis met gaskookplaat, een massieve gootsteen, een spatwand met retrolook, vitrinekasten met glas en open legplanken als opbergruimte. De basisvorm voor een landelijke keukenstijl is dikwijls een L-vorm, al dan niet met een eiland.

Al die elementen zorgen ervoor dat jij op een natuurlijke manier tot rust kan komen in de keuken. Je keert er als het ware terug mee naar de natuur. De perfecte match dus voor echte natuur- en rustliefhebbers.

 

De designkeuken

Een designkeuken is de unieke, luxueuze uitvoering van een moderne keuken. Daarbij horen hoogwaardige materialen en luxekeukenapparatuur, zoals een werkblad in natuursteen, een koelkast met speciale functies, een ingebouwde oven en een strakke designkraan. Typische stijlkenmerken zijn vlakke kasten, hoogglansfronten, natuurlijke materialen en lichte kleuren. Tegenwoordig zorgt ook duurzaam materiaal, zoals roestvrij staal of glas, voor een exclusieve designuitstraling. Een designkeuken biedt voldoende opbergmogelijkheden om alle keukenbenodigdheden netjes op te ruimen.

De industriële keuken

De stijl van de industriële keuken is ontstaan als gevolg van de ombouw van oude fabrieken tot woonruimtes. Daarbij bleven bepaalde stoere onderdelen behouden om een originele, robuuste uitstraling te creëren. De hedendaagse keuken met industriële look heeft ook stoere elementen, zoals fabriekslampen, een betonnen werkblad, keukenfronten van verweerd hout en details van roestvrijstaal of koper. Een hoog plafond draagt bij tot een ruimtelijke sfeer. Kleuren zoals donkergroen, beige, taupe en grijs zijn in combinatie met geborstelde inox of ruw hout een populaire keuze in deze stijl. Met een paar grote planten op strategische plaatsen, pannen of ander kookgerei aan de muur en glazen voorraadpotten op planken kan je een huiselijke sfeer toevoegen.

Zwarte keukenkasten blijven een keukentrend: matte materialen in moderne keukens, rustiek zwart eikenhout of gegroefde poederlakfronten in landelijke keukens. Bovendien krijgt het binnenwerk van de kasten, zoals ladesystemen en kruidenrekjes, een warmere zwarte of antraciete uitvoering in tegenover het killere inox. Trendy zijn ook kasten in aluminium die voor de ruimtelijkheid wit worden geverfd.

 

De elektrotoestellen

Voor de kleur van keukentoestellen heb je de keuze uit zwart, wit of staal. Zwarte apparaten stralen meer stijl en klasse uit, terwijl roestvrij staal meer hightech aanvoelt. Wit heeft een traditionele uitstraling. Samen met de evolutie naar open ruimtelijke keukens is er ook een trend van subtiele, onopvallende keukentoestellen. Om een open gevoel in de kookzone te creëren kan je bijvoorbeeld de dampkap wegwerken met een glazen ventilatiesysteem. Hip is ook een koelkast met glazen deur, zodat je weet wat er in de koelkast ligt zonder de deur open te doen.

Welke keukenstijl je ook kiest, het is belangrijk dat je keuken aan de hedendaagse normen van ruimte en comfort voldoet. Ontwerpers hechten ook veel belang aan correct gebruik van verlichting. De ideale keukenverlichting is een optimale combinatie van algemene verlichting, werkverlichting en sfeerverlichting. Daarbij kan je gebruik maken van verlichting in (verlaagde) plafonds, hangende verlichting, wandverlichting, verlichting onder bovenkasten en verlichting in of boven kasten. 

De informaties in dit artikel zijn geldig wanneer het artikel gepubliceerd word. Sommige afbeeldingen zijn niet meer beschikbaar in het huidige assortiment. Uw adviseur zal u naar een gelijkaardig model in de winkel kunnen verwijzen.