Keukenstijlen
April 2021

Vind de keukenstijl die bij je past en aansluit op je woonstijl

De landelijke keuken

Landelijke keukens stralen rust, warmte en gezelligheid uit. Afhankelijk van de gekozen uitvoering kunnen ze ook voor een vleugje romantiek of nostalgie zorgen. De interpretatie van de landelijke stijl kan heel verschillend zijn. Daarbij is er ook een samensmelting met klassieke stijlelementen mogelijk. De verwerking van veel details houden de stijl klassiek. Als die details wegvallen, kan de stijl modern landelijk ogen. Het gebruik van traditionele materialen, zoals eik, in combinatie met antieke kasten creëert veeleer een rustieke uitstraling.

De typische stijlelementen van de landelijke keukenstijl zijn sierlijke fronten, een schouw boven het kookgedeelte, een authentiek fornuis met gaskookplaat, een massieve gootsteen, een spatwand met retrolook, vitrinekasten met glas en open legplanken als opbergruimte. De basisvorm voor een landelijke keukenstijl is dikwijls een L-vorm, al dan niet met een eiland.

 

Materialen die je dikwijls ziet in een landelijke keukenstijl [lien vers cuisine rustique] zijn hout, steen, porselein en gietijzer. Zo kun je een massief houten keuken combineren met een stenen tegelvloer, gietijzeren bloembakken en decoratie in porselein. Ook keukentoebehoren in natuurlijke kleuren, zoals houten brood- of snijplanken, zorgen voor een landelijke toets. Voor je werkblad kun je kiezen uit natuurlijke materialen, zoals marmer, graniet en hout. De neutrale kleuren wit, zwart en grijs, in combinatie met bruintinten of natuurlijke houtkleuren, voeren de boventoon in een landelijke keuken. 

Landelijke keukens stralen rust, warmte en gezelligheid uit. Afhankelijk van de gekozen uitvoering kunnen ze ook voor een vleugje romantiek of nostalgie zorgen. De interpretatie van de landelijke stijl kan heel verschillend zijn. Daarbij is er ook een samensmelting met klassieke stijlelementen mogelijk. De verwerking van veel details houden de stijl klassiek. Als die details wegvallen, kan de stijl modern landelijk ogen. Het gebruik van traditionele materialen, zoals eik, in combinatie met antieke kasten creëert veeleer een rustieke uitstraling.
 

De moderne keuken

Een moderne keuken [lien vers cuisine moderne] heeft een strak en minimalistisch uitzicht met een rustig lijnenspel. Andere bepalende kenmerken van de moderne keukenstijl zijn een ruimtelijk ogende indeling, weinig of geen ronde vormen, modern ogende keukenapparatuur en greeploze keukendeuren en -lades. In een strakke moderne keuken vind je weinig decoratieve keukenobjecten en tierlantijntjes zoals in een landelijke keuken. Wil je een moderne keuken met een warme landelijke toets? Dan kun je ervoor kiezen om wat gezelligheid aan de moderne look toe te voegen met een houten keukenblad of kastjes met houten fronten. 

Een moderne keuken kun je in alle vormen inrichten, maar een open keuken met een eiland [lien vers îlot] vergroot de ruimtelijkheid in je huis aanzienlijk. Je hebt daarvoor uiteraard voldoende beschikbare ruimte nodig. Moderne keukens zijn dikwijls wit of zwart gecombineerd met een aardetint, maar je kunt ook kiezen voor frisse, felle kleuren. Een werkblad [lien vers plan de travail] in graniet of composiet past perfect bij een moderne keukenstijl. Strak vormgegeven keukenapparatuur [lien vers appareils de cuisine], zoals een inductiekookplaat, een geïntegreerde afzuiging of een kokendwaterkraan zijn de kers op de taart. 
 

 

De designkeuken

Een designkeuken is een unieke, luxueuze uitvoering van een moderne keuken. Daarbij horen hoogwaardige materialen en luxekeukenapparatuur. Denk maar aan een werkblad in natuursteen, een koelkast met speciale functies, een ingebouwde oven en een strakke designkraan. Typische stijlkenmerken zijn vlakke kasten, hoogglansfronten, natuurlijke materialen en lichte kleuren. Tegenwoordig zorgt ook duurzaam materiaal, zoals roestvrij staal of glas, voor een exclusieve designuitstraling. Een designkeuken biedt voldoende opbergmogelijkheden om alle keukenbenodigdheden netjes op te ruimen.

De industriële keuken

De stijl van de industriële keuken [lien vers cuisine industrielle] is ontstaan als gevolg van de ombouw van oude fabrieken tot woonruimtes. Daarbij bleven bepaalde stoere onderdelen behouden om een originele, robuuste uitstraling te creëren. De hedendaagse keuken met industriële look heeft ook stoere elementen, zoals fabriekslampen, een betonnen werkblad, keukenfronten van verweerd hout en details van roestvrijstaal of koper. Een hoog plafond draagt bij tot een ruimtelijke sfeer. Kleuren zoals donkergroen, beige, taupe en grijs zijn in combinatie met geborstelde inox of ruw hout een populaire keuze in deze stijl. Met een paar grote planten op strategische plaatsen, pannen of ander kookgerei aan de muur, en glazen voorraadpotten op planken kan je een huiselijke sfeer toevoegen.

Hedendaagse trends

In verschillende keukenstijlen zie je onder Scandinavische invloed hoe langer hoe meer lichte houtsoorten opduiken. Dat kan bijvoorbeeld in de vorm van een volledige hangkastenrij zijn of een gezellige nis uitgewerkt in een lichte houtnerf. Ook met smeedijzeren elementen of materialen met een gelijkaardige look kan je je keukenstijl een bijzondere uitstraling geven.

Zwarte keukenkasten blijven een keukentrend: matte materialen in moderne keukens, rustiek zwart eikenhout of gegroefde poederlakfronten in landelijke keukens. Bovendien krijgt het binnenwerk van de kasten, zoals ladesystemen en kruidenrekjes, een warmere zwarte of antraciete uitvoering in plaats van het killere inox. Trendy zijn ook kasten in aluminium die voor de ruimtelijkheid wit worden geverfd.

Voor de kleur van keukentoestellen [lien vers appareils de cuisine] heb je de keuze uit zwart, wit of staal. Zwarte apparaten stralen meer stijl en klasse uit, terwijl roestvrij staal meer hightech aanvoelt. Wit heeft een traditionele uitstraling. Samen met de evolutie naar open ruimtelijke keukens is er ook een trend van subtiele, onopvallende keukentoestellen. Om een open gevoel in de kookzone te creëren kan je bijvoorbeeld de dampkap [lien vers hottes] wegwerken met een glazen ventilatiesysteem. Hip is ook een koelkast met glazen deur, zodat je weet wat er in de koelkast ligt zonder de deur open te doen.

Welke keukenstijl je ook kiest [lien vers comment créer sa cuisine], het is belangrijk dat je keuken aan de hedendaagse normen van ruimte en comfort voldoet. Ontwerpers hechten ook veel belang aan correct gebruik van verlichting. De ideale keukenverlichting [lien vers éclairage] is een optimale combinatie van algemene verlichting, werkverlichting en sfeerverlichting. Daarbij kan je gebruik maken van verlichting in (verlaagde) plafonds, hangende verlichting, wandverlichting, verlichting onder bovenkasten en verlichting in of boven kasten. 

De informaties in dit artikel zijn geldig wanneer het artikel gepubliceerd word. Sommige afbeeldingen zijn niet meer beschikbaar in het huidige assortiment. Uw adviseur zal u naar een gelijkaardig model in de winkel kunnen verwijzen.