Keukenstijlen
Gepubliceerd op 31 March 2021
Bijgewerkt op 31 March 2021

De Scandinavische keuken: functioneel design om volop van te genieten

Voor een Scandinavische stijl heeft je keuken licht nodig

In noordelijke landen is zonlicht een schaars goed. Men tracht er dus zoveel mogelijk natuurlijk licht binnen te halen, maar men probeert tegelijk de keuken ook zo lichtrijk mogelijk te maken. Je vindt bijgevolg overal heldere kleurtinten terug, voornamelijk wit voor de meubels en gebroken wit voor de muren. En om het geheel wat energie te geven, kan je een muur in een verrassende kleur verven of hem behangen met Scandinavische motieven. 
Noorderlingen zullen die witte en grijze tinten combineren met een vloer in natuurlijk hout voor een warm en gezellig effect. Om dat gevoel van welzijn ’s avonds aan te houden, zal je je keuken in een mooi kunstlicht moeten hullen. Meerdere lichtbronnen zijn hiervoor ideaal. Beperk je dus niet tot één luster of plafondlamp, maar voeg functionele lichtpunten toe in de vorm van spots of lichtbalken die verwerkt zitten in hoge meubels. Zo kan je de kook- en bereidplekken beter verlichten. Vergeet tot slot niet om hier en daar enkele ondersteunende lichtbronnen toe te voegen, die zachter en decoratiever van aard zijn. Zij versterken het gezellige karakter van je keuken.
 

 

De Scandinavische keuken, altijd fantastisch functioneel

Als je een keuken in Scandinavische stijl wil inrichten, moet je goed letten op twee essentiële elementen: een goede circulatie en de optimalisering van de ruimtes. De verschillende werkstations van je keuken, van de bereiding van de maaltijd tot het afwassen van de schotels, zijn uitgerust met perfect aangepaste oplossingen. De uiterst functionele meubels zijn bedacht op makkelijke en slimme opbergruimtes met toegankelijke kasten en moduleerbare oplossingen die zich makkelijk aanpassen aan nieuwe behoeftes. Scandinavische keukens houden van open legplanken waarop mooi servies of decoratieve voorwerpen staan te pronken. De legplanken doen vaak dienst als afscheiding tussen andere ruimtes, want Scandinavisch design houdt de keuken graag open naar de woonkamer toe.

 

Zuivere en eenvoudige lijnen. Nog een kenmerk van de Scandinavische keuken

Met zijn rustgevende tinten, soms versterkt met felle of pasteltoetsen, vormt de Scandinavische keuken een warm nest van zuiver en minimalistisch design. Het meestal witte meubilair is zeer sober. Zo zal men vaak kiezen voor sobere meubelen zonder handgrepen met deuren die met een eenvoudige druk opengaan. Maar anderzijds deinst men er niet voor terug de muren te versieren met enkele grafische posters en duurzame voorwerpen voor de authenticiteit. Marmeren voorwerpen of houten planken worden hier dus niet weggestopt maar net zichtbaar gehouden. Misschien stimuleert dit jou wel om met een afvalvrije keuken te starten, een beweging waar onze vrienden uit het noorden helemaal achter staan. Tot slot is wat groen en natuur in de vorm van een kamerplant altijd welkom in de Scandinavische keuken.

 

De informaties in dit artikel zijn geldig wanneer het artikel gepubliceerd word. Sommige afbeeldingen zijn niet meer beschikbaar in het huidige assortiment. Uw adviseur zal u naar een gelijkaardig model in de winkel kunnen verwijzen.