Terug

De moderne keuken: van modern landelijk tot design

Moderne keukens zijn ingericht in een moderne stijl met een eigentijds gebruiksgemak. De moderne keuken kan naadloos aansluiten met de stijl van je interieur, maar je kan ook een mooi contrast maken met de moderne keukenstijl, bijvoorbeeld in een woning in landelijke stijl. Daarnaast zijn ook mengvormen met andere keukenstijlen mogelijk, zoals de modern landelijke stijl. De ultieme moderne keuken heeft een designuitstraling.


Moderne keukens zijn strak en minimalistisch. De inrichting oogt ruimtelijk met een rustig lijnenspel, weinig rondingen, een vlakke afwerking en greeploze keukendeuren en -lades. Je kan een moderne keuken in alle vormen inrichten, maar met een open keuken met eiland zorg je voor meer ruimte in huis, en kan je een gezellige plek creëren om met familie en vrienden samen te komen of te tafelen. Daarvoor moet je wel over de nodige plaats beschikken.
 

Modern landelijk

In een modern landelijke keukenstijl combineer je de warmte en gezelligheid van de landelijke keukenstijl met de functionaliteit en de eigentijdse uitstraling van een moderne keuken. Daarbij bepaal je zelf de verhouding tussen beide stijlen.

In landelijke keukens vind je veel natuurlijke materialen, zoals hout, steen en porselein. De sfeer is dikwijls klassiek of nostalgisch door de aanwezigheid van veel klassieke elementen en details, of door de ouderwetse opstelling met bijvoorbeeld een vrijstaand robuust kookfornuis en een massieve gootsteen. Met moderne keukenapparatuur en het gebruik van bijvoorbeeld inox, glas, hoogglansafwerking en ruimtelijke of donkere kleuren kan je tegelijkertijd zorgen voor een moderne toets en een hedendaags gebruiksgemak.

Materialen en kleuren in een moderne keuken

Veel voorkomende materialen in een moderne keuken zijn roestvrij staal, chroom, metaal en glas. Een keuken volledig in hout komt minder voor, maar je kan wel met warme houtaccenten werken. Bijvoorbeeld houten kastfronten in combinatie met een werkblad in graniet of composiet passen perfect in een moderne keukenstijl. Trendy is een aanrechtblad in marmer. Dat materiaal geeft een bijzondere uitstraling aan je moderne keuken en is erg duurzaam.

Moderne keukens zijn dikwijls wit of zwart gecombineerd met een aardetint, maar je kan ook kiezen voor frisse, felle kleuren. De hoogglanswitte keuken is al heel lang populair in een moderne inrichting. Je houdt er het best wel rekening mee dat je op hoogglans snel vlekken ziet van vieze vingers of vetspetters. Ook een keuken met betonlook is tegenwoordig hip, maar beton is wellicht meer modegevoelig. Bij een betonnen werkblad bijvoorbeeld zorgt een zwarte wasbak voor een mooi contrast. Zwarte elementen geven je moderne keukenstijl een strakke luxueuze uitstraling. Denk daarbij aan hoogglanszwarte keukenkastfronten of zwarte tegels op de vloer of de spatwand.
 

 

De designkeuken

Een designkeuken is een meer gewaagde en extra luxueuze uitvoering van een moderne keuken. Daarbij horen hoogwaardige materialen die je naar hartenlust kan combineren. De luxekeukenapparatuur [lien vers appareils de cuisine] is het nieuwste van het nieuwste. Denk daarbij aan een inductiekookplaat, een geïntegreerd afzuigsysteem en een koelkast met speciale functies. Typische stijlkenmerken zijn vlakke kasten, designhandgrepen, hoogglansfronten, natuurlijke materialen en lichte kleuren. Tegenwoordig zorgt ook duurzaam materiaal, zoals roestvrij staal of glas, voor een exclusieve designuitstraling. Een designkeuken biedt voldoende opbergmogelijkheden om alle keukengerief netjes op te ruimen.