Industriële keukens

De industriële woonstijl is helemaal in en dat zien we terug in keukens. Steeds meer mensen willen een keuken met een industriële look en ze krijgen hierbij graag hulp van experts. Daarom leggen we in dit artikel uit hoe je een industriële keuken kan inrichten, waarbij diverse elementen een grote rol spelen. Welke? Dat lees je hieronder!

 

Industriële keuken: functioneel design voor je huis

Uiteraard is het belangrijk dat je industriële keuken er mooi uitziet, maar deze moet ook functioneel zijn. Keukenkastjes helpen hierbij. Normaal gesproken zijn deze afgesloten met een deurtje, maar bij industriële keukens gaat de voorkeur vaak uit naar open kastjes. Hier kan je naast je borden en bekers ook decoratie plaatsen. Een vrijstaande Amerikaanse koelkast is een ander element dat je industriële keuken functioneel maakt, net als een keukenkraan met spoeldouche. Je kan eventueel ook een vrijstaand gas- of inductiefornuis in je keuken met industriële look plaatsen, al is deze trend ook populair bij bijvoorbeeld landelijke keukens.

Ontdek de charme van industriële houten keukens

De materialen zijn van groot belang bij een industriële keuken. Staal wordt net als andere metalen vaak gebruikt, maar dit geldt ook zeker voor hout. Bij een industriële houten keuken hebben de kastjes vaak een houtlook. De meeste mensen kiezen hier voor een donkere houtsoort, aangezien zo’n type naadloos aansluit op de andere kleuren in de keuken. Denk hierbij vooral aan zwart en (donker)grijs.

Laat je keuken stralen met industriële accessoires

Ook industriële accessoires voor in de keuken zorgen ervoor dat de gewenste look helemaal terugkomt in deze ruimte. Er zijn diverse decoratieve en functionele elementen die hieraan bijdragen. Hieronder noemen we een paar voorbeelden:

- Metalen rekken : Hang metalen rekken op aan de muren in je keuken en plaats hier bijvoorbeeld je kruiden in.
- Houten plank : Houten planken passen goed bij een industriële houten keuken. Je kan hierop je kookboeken uitstallen.
- Robuuste hanglampen : Een keuken met een industriële look heeft robuuste accessoires nodig. Grote, metalen hanglampen zijn hiervoor uiterst geschikt.

Creëer de perfecte industriële look in je keuken

Keukens die helemaal bij de industriële woonstijl passen, hebben over het algemeen een paar dingen gemeen. We geven hieronder een lijstje, zodat je precies weet hoe je de perfecte industriële kookruimte kan creëren:

- Kleuren : Zwart, grijs, bruin en (rood) koper.
- Vormen : Rechte en strakke lijnen. Ronde vormen zijn uit den boze.
- Materialen : Staal, koper, beton, baksteen en hout.
- Kastjes : Vaak gemaakt van hout waarbij de nerven en knoesten zicht- en voelbaar zijn. De hangkastjes hoeven niet per se een deurtje te hebben.
- Grepen : Gemaakt van metaal. Ze bieden veel grip en houvast.
- Blad : Het keukenblad is meestal van metaal of hout gemaakt.
- Achterwand : Gemaakt van steen, hout, roestvrij staal, tegels of glas. De achterwand moet goed aansluiten op het blad en de kastjes.

Goed om te weten: De materialen die normaal worden afgewerkt, mogen bij een industriële keuken zichtbaar zijn.

Je denkt nu misschien dat alle industriële keukens er precies hetzelfde uitzien, maar dat is natuurlijk niet het geval. Je kan je eigen voorkeuren en wensen terug laten komen in het ontwerp, maar toch zijn er diverse elementen die standaard zijn bij keukens in deze stijl. Hierbij moet je denken aan de veelgebruikte materialen, net zoals de kleuren en vormen. We raden je aan om je hier zoveel mogelijk aan te houden. Met industriële accessoires kan je je keuken vervolgens persoonlijk maken.

3 punten om te onthouden :
- Hout, metaal, baksteen en beton zijn veelgebruikte materialen in een industriële keuken.
- Industriële accessoires maken je keuken sfeervoller en functioneler.
- Industriële keukens mogen geen ronde vormen of lijnen bevatten.