Keukenindelingen
January 2023

Droom je van een keukeneiland? Hou rekening met deze zaken

[Translate to Dutch:]

Functie van het keukeneiland

Een keukeneiland kan een handige plek zijn om te koken, maar, afhankelijk van de beschikbare ruimte, ook een gezellige plek om heerlijk te ontbijten, te keuvelen, of te aperitieven. Daarom is het belangrijk dat je je eerst een paar vragen stelt over de functie van je keukeneiland.

  • Wil je je keukeneiland combineren met zitmogelijkheden?

Als je voldoende ruimte hebt, kan je zitplaatsen voorzien aan het eiland zelf of aan een tafel in het verlengde ervan. De tafelhoogte is normaal lager dan de werkhoogte van het eiland. Wil je dat verschil in hoogte niet, dan kan je de tafel even hoog als het eiland maken en er barkrukken of stoelen die iets hoger zijn, bijplaatsen.

  • Wil je aan het eiland kunnen koken of enkel spoelen en water nemen? 

Als je kiest voor een eiland met kookplaat heb je stroom, gas en een afzuigsysteem nodig. Voor een eiland met spoelbak moet je aan- en afvoer van water voorzien voor de kraan en de spoelbak.

 

Keukeneilandvarianten

Een eiland met een kookplaat is een kookeiland. Heb je enkel een spoelbak, dan kan je spreken van een spoeleiland. Als het ene onderdeel zich in het eiland bevindt, is het andere meestal in de vaste opstelling tegen de wand geïnstalleerd. In een groot eiland kunnen kookplaat en spoelbak natuurlijk ook samen. De eenvoudigste vorm is een eiland dat alleen bestaat uit extra opbergruimte en werkoppervlakte. Als de ruimte niet voldoende is voor een centraal keukenblok zijn er nog andere mogelijkheden.

  • Centraal eiland

Bij een centraal eiland staat het eilandblok in het centrum van de keuken. Je kan er rondom lopen. Inbouwapparatuur kan naadloos in het eiland worden verwerkt, maar voorzie op tijd de nodige elektriciteitsaansluitingen. Je kan de afzuiging in het werkblad integreren of een afzuigkap voorzien aan het plafond.

  • Schiereiland

Een schiereiland zit met een korte zijde vast aan de muur. Zo is er alleen aan de andere kant loopruimte vereist. Een ander voordeel van een schiereiland is dat je keukenapparatuur eenvoudig kan aansluiten aan leidingen en stopcontacten in de muur.

  • Verplaatsbaar eiland

Een kook- of spoeleiland is altijd een vaststaand element dat je vanwege de water- en elektriciteitsleidingen niet zomaar kan verplaatsen. Maar je kan wel voor een verplaatsbaar keukeneiland opteren voor extra werk- en opbergruimte. Die schuif of rol je aan de kant als je meer bewegingsruimte nodig hebt.
 

 

Afmetingen van het keukeneiland

Om voldoende bewegingsruimte rondom het keukeneiland te kunnen voorzien, moet de afmeting van het eiland in optimale verhouding zijn met de beschikbare ruimte in de keuken. De gemiddelde afmetingen van een eiland zijn tussen de 2,50 en 2,70 meter in de breedte en ongeveer 1,10 meter in de diepte. Ga voor een klein of smal eiland als het gemiddelde formaat niet in je keukenruimte past. Heb je een grote ruimte, dan kan je natuurlijk ook voor een groot keukeneiland kiezen.

Ergonomie

Ergonomie en gebruiksvriendelijkheid zijn heel belangrijk tijdens het koken. Hoe beter de indeling van de keuken, hoe minder afstanden je moet afleggen en hoe sneller en nauwkeuriger je kan werken. In de keuken zal die afstand vooral worden bepaald door de kookplaat, de spoelbak en de koelkast. Die vormen samen de werkdriehoek of keukendriehoek. De afstand tussen de spoelbak en de kookplaat hou je het best onder de twee meter, omdat daartussen de meeste interactie gebeurt. Zo voorkom je onnodig geloop en verbruik je minder energie om bijvoorbeeld de kookpotten met water te vullen.

Verlichting in een eilandkeuken

Een keuken met een eiland vraagt om specifieke verlichting. Om te koken is het praktisch dat het licht op je handen gericht staat. Voorzie daarom verlichting boven het werkblad en niet in je rug, anders krijg je schaduwvorming op het werkblad en heb je sneller last van vermoeide ogen. Boven een keukeneiland zijn inbouw- of opbouwspots de beste keuze als werkverlichting, zeker bij lage plafonds en als je geen afzuigkap met verlichting hebt. Heb je maar één aansluiting aan het plafond, dan opteer je het best voor een niet te grote hanglamp zodat je de keuken niet optisch kleiner maakt. Hang je lamp niet te laag: zorg ervoor dat je onder de lamp kan doorkijken. Koken zorgt soms voor vette en vuile lucht. Je opteert daarom beter voor een lamp die je snel kan schoonmaken.


De verlichting boven het eiland moet ook als sfeerlicht kunnen dienen als je 's avonds met familie of vrienden geniet van een glaasje wijn aan het bargedeelte van het eiland. Kies daarom voor dimbare lampen of lichtbronnen met drie standen. Efficiënte verlichting in de keuken verkrijg je door een ideale combinatie van algemene keukenverlichting, werkverlichting en sfeerverlichting.

De informaties in dit artikel zijn geldig wanneer het artikel gepubliceerd word. Sommige afbeeldingen zijn niet meer beschikbaar in het huidige assortiment. Uw adviseur zal u naar een gelijkaardig model in de winkel kunnen verwijzen.