Vloeren en muren
Gepubliceerd op 18 February 2021
Bijgewerkt op 18 February 2021

Behangpapier in je keuken? Een trend die we je aanraden!

Behangpapier in je keuken? Ja, maar niet eender welk behang

Let eerst op het type behangpapier vooraleer je je laat verleiden door een motief, een kleur of een reliëf. Want behangpapier blijft papier. Het moet tegemoetkomen aan bepaalde vereisten om een plaats te verdienen in je keuken. Logisch: je keuken is een vrij vochtige plaats waar allerlei soorten spatten niet te vermijden vallen. Je keuken vereist dus materiaal dat tegen een stootje kan en dat makkelijk te onderhouden is. Gelukkig is behangpapier al enkele jaren niet zo gevoelig meer, en heeft het dus zijn plek in de keuken verdiend.
De beste keuze voor een keuken is ongetwijfeld vinyl behangpapier. Dat is immers waterdicht dankzij een pvc-laag, en kan je dus indien nodig afwassen met warm water en zeep. Een andere optie is vliesbehang omdat het zich zo makkelijk laat aanbrengen en je het dus vaker kan vervangen als je dat wil. Hittebestendig behangpapier is tot slot een goede keuze als je het wil aanbrengen in de buurt van een warmtebron, zoals de verwarming.  
 

 

Moet je behangpapier beschermen in een keuken?

In principe is het behangpapier dat we hier hebben besproken bestand tegen damp, vetvlekken en waterspatten. Al krijgen sommige plekken in de keuken natuurlijk meer te verduren dan andere, zoals de spatwand. Als je die wil behangen, loont het de moeite om er plexiglas of een beschermende laag (afwasbaar) transparant vernis over aan te brengen. Hetzelfde geldt voor de muur rond de spoelbak. Behang je een muur ver van het werkblad, de spoelbak of de kookplaat, dan hoef je geen bijzondere voorzorgsmaatregelen te treffen.

Welke look kies je voor behangpapier in je keuken?

Dit hangt niet alleen af van je persoonlijke voorkeuren, maar ook van de oppervlakte die je wil behangen. Wil je alle keukenmuren behangen? Dan raden we je een kleurig behang met reliëf aan. Ook trompe l’oeil behangpapier leent zich hier goed toe en kan de hele sfeer van de ruimte veranderen. Beeld je bijvoorbeeld eens in hoe je keuken eruit zou zien omgeven door hout of steen.
Je kan ook meer diepte aan je keuken geven door te kiezen voor een donkere muur. Zin om de ruimte van je keuken te vergroten? Dat kan met een uniforme muur en een andere met motieven.
De rest is een kwestie van smaak. En daar is alles natuurlijk mogelijk: landelijk chic, urban jungle, design … Maar vergeet niet bij je kleurkeuzerekening te houden met de kleur van je vloer en je meubels! Probeer altijd de harmonie te behouden.
 

 

De informaties in dit artikel zijn geldig wanneer het artikel gepubliceerd word. Sommige afbeeldingen zijn niet meer beschikbaar in het huidige assortiment. Uw adviseur zal u naar een gelijkaardig model in de winkel kunnen verwijzen.