In mei kies je jouw exclusief voordeel: 21% BTW of plaatsing cadeau*
Ontdek onze badkamermeubels
Laat je inspireren door onze selectie
Ik ontdek
Harmoniseer je interieur
Je eetkamer in harmonie met je keuken
Ik laat me inspireren
Toegang tot je persoonlijke ruimte
Om je gepersonaliseerde project te maken en je afspraak voor te bereiden.
Ik log in
Creëer je eigen keuken op maat
Creëer de keuken van je dromen.
Ik begin eraan
Ons MVO-beleid
Laten we ons samen inzetten voor een betere toekomst!
Kom kennismaken
Vind de dichtsbijzijnde winkel
Ik zoek
Let op de afmetingen van je keuken: optimaal ruimtegebruik
De correcte plaatsing van je keuken ?
De tijd dat we thuis alleen boerenkost zoals worst met stoemp aten, ligt ver achter ons. Tegenwoordig wordt er in elk gezin wel eens Aziatisch gekookt. Een wokpan is dan ook onmisbaar in je keuken. Maar waarop moet je letten als je er een koopt? En hoe kun je roerbakken als een pro?
Een wok is een grote stalen pan met een ronde bodem en een houten steel. De meeste wokpannen die je in ons land in de winkel vindt, hebben een plat deel in de bodem om op onze westerse fornuizen te passen. Toch beschouwen Aziatische chefs nog altijd woks met een volledig ronde bodem als de enige ware. Zulke wokpannen kun je enkel gebruiken op een wokbrander met een wokring. Dat is een ijzeren ring die de wok stabiel houdt boven het vuur. Sommige fornuizen worden standaard geleverd met zo’n ring.
Wokken doe je bij voorkeur op een zo heet mogelijk vuur. Dat zorgt ervoor dat je gerechten maar heel kort hoeft te roerbakken. In Aziatische restaurants worden wokvlammen gebruikt van 20 kilowatt of meer, maar dat is thuis moeilijk haalbaar. Wil je toch zo’n hoge temperatuur, dan heb je een speciale wokbrander op lpg of butaangas nodig.
Een echte wokpan herken je aan drie zaken:
Ze heeft een houten steel.
Ze is volledig van carbonstaal.
Ze heeft géén anti-aanbaklaag (zoals teflon).
Anti-aanbaklagen kunnen niet tegen hoge temperaturen. Bij 250 °C smelten ze al of raken ze beschadigd. Een pan met een anti-aanbaklaag is dus per definitie ongeschikt om mee te wokken, welke vorm ze ook heeft. Een anti-aanbaklaag is ook overbodig, aangezien je een wokpan voor het eerste gebruik moet ‘inbranden’ met olie‘. Zo voorkom je niet alleen aanbakken, maar ook roesten.
Om een wokpan schoon te maken gebruik je enkel water en een zachte spons of borstel. Daarna droog je ze op het gasfornuis. Dat is efficiënter dan droogwrijven met een doek. Zijn er etensresten in de pan gebrand, dan kun je die wegschuren met staalwol, waarna je de wok opnieuw moet inbranden met olie.
Lunchen ‘al fresco’, dat doe je zo
Liefde gaat door de maag: organiseer het perfecte valentijnsdiner
5 keukentips die je nooit meer vergeet
3 recepten zonder koken om je kinderen warm te maken voor de keuken!
Zo tover je de smakelijkste gerechten uit je wokpan
3 snelle en makkelijke recepten voor een lekker tussendoortje
Wat hoort er zoal thuis in een complete keuken?
Binnenkijken in de leefkeuken
4 tips om je landelijke keuken in te richten
Je kleine keuken ten volle benutten: 3 tips
Speculaas maken als een sterrenkok
De kunst van batch cooking voor een week zorgeloos koken
De informaties in dit artikel zijn geldig wanneer het artikel gepubliceerd word. Sommige afbeeldingen zijn niet meer beschikbaar in het huidige assortiment. Uw adviseur zal u naar een gelijkaardig model in de winkel kunnen verwijzen.