Minimalisme / Ecologie
Gepubliceerd op 02 January 2023
Bijgewerkt op 02 January 2023

De kunst van batch cooking voor een week zorgeloos koken

Het weekmenu plannen én klaarmaken. Dat is batch cooking!

Als je al eens een weekmenu hebt opgesteld om je het leven makkelijk te maken, dan heb je al van batch cooking geproefd. Je weet dan immers dat je een winkellijstje moet opstellen voor al je maaltijden, zodat je last minute winkelen tijdens het spitsuur kan vermijden. Maar het is je misschien ook opgevallen dat je hier heel wat mee kan besparen. Je gebruikt je oven immers voor meerdere maaltijden tegelijk, je hoeft maar één keer af te wassen en slechts één grote pot pasta te koken … Kortom, je bespaart energie en levensmiddelen. En aangezien er enkel gekookte en bereide voedingsmiddelen in je koelkast staan, is het risico op een verlopen houdbaarheidsdatum aanzienlijk kleiner. Bovendien win je elke avond kostbare tijd, want je hoeft enkel de voedingsmiddelen te verzamelen die je nodig hebt voor je gerecht. 

 

Wat heb je nodig voor batch cooking?

Begin niet met batch cooking als je niet over het noodzakelijke materiaal beschikt om je eten in te bewaren. Hermetisch afsluitbare bewaardozen in glas zijn ideaal, want die zijn ecologischer dan plastic dozen. Wil je je gerechten ook invriezen omdat je ze langer dan vier dagen wil bewaren, dan zijn etiketten waarop je de houdbaarheidsdatum noteert ook handig.

Verdeel het voedsel dat je bereidt hebt in aparte porties in je bewaardozen. Zo kan je de ene avond een portie pasta uithalen voor een gratin, en de andere avond een portie verwerken in een pastasalade waaraan je tomaten en mozzarella toevoegt. Je snapt het al: het is de bedoeling dat je meerdere gerechten samenstelt op basis van dezelfde ingrediënten. Zo bespaar je immers op alle vlakken.

Een microgolfoven komt hier ook uitstekend van pas om je maaltijden dagelijks op te warmen.

 

Batch cooking: vergeet het toetje niet!

Ook voor het dessert kan je verspilling tegengaan. Gebruik bijvoorbeeld het extra eiwit dat je overhoudt van je koekjes om meringue te maken of een chocolademousse. Het idee is exact hetzelfde: stel zoete recepten samen op basis van dezelfde ingrediënten of op basis van ingrediënten die overblijven van een ander recept. Zo kook je spaarzamer en win je tijd.

 

Onze 5 tips om batch cooking expert te worden

•    Plan enkel recepten voor weekdagen, want tijdens het weekend heb je meer tijd om te koken
•    Bereid slechts porties voor 4 maaltijden want er zullen altijd wel eens restjes overblijven of onverwachte etentjes opduiken. 5 maaltijden voorzien zou opnieuw tot verspilling leiden.
•    Of je nu zin hebt in zoet of hartig, richt je recepten eerder op porties dan op maaltijden.
•    Let op met vis. Vis is gevoelig en bereid je beter last minute voor. Tijdens het weekend bijvoorbeeld.
•    Schaf verschillende maten glazen bewaardozen aan (geschikt voor de vaatwasmachine, koelkast, microgolfoven en vriezer) die je luchtdicht kan afsluiten.
 

De informaties in dit artikel zijn geldig wanneer het artikel gepubliceerd word. Sommige afbeeldingen zijn niet meer beschikbaar in het huidige assortiment. Uw adviseur zal u naar een gelijkaardig model in de winkel kunnen verwijzen.