Terug

De werkdriehoek: degouden regelvoor een praktische indeling van je keuken

Een geslaagde keukeninrichting hangt af van meerdere criteria.De werkdriehoek, ook wel de gouden driehoek genoemd, is onontbeerlijk als je dagelijks wil genieten van een praktische en functionele keuken. Focus op een basisprincipe voor de inrichting van je keuken.

Zeg ja tegen een goede circulatie en neen tegen nutteloze verplaatsingen!

De zogenaamde gouden driehoek of werkdriehoek is de basisregel bij de inrichting van elke keuken. Door deze regel toe te passen, ontdek je de beste plek voor je keukenuitrusting in functie van de keukenindeling die je hebt gekozen (L-, I-, G-, U-vorm of parallel). Het doel? Ervoor zorgen dat je gemakkelijk en efficiënt kan bewegen en nutteloze verplaatsingen vermijden. Men noemt dit trouwens een driehoek omdat hij vertrekt vanuit drie belangrijke zones in je keuken.

De 3 zones van de werkdriehoek

Bij het ontwerp van je keuken laat je je keuzes beter niet enkel leiden door wat je mooi vindt. Dat is natuurlijk belangrijk. Maar de ergonomie of het gebruiksgemak is wat je dagelijks zal ervaren. Het is de ergonomie die je dag na dag een goed gevoel van comfort en efficiëntie zal bezorgen. Daarom is het zo belangrijk om bij de inrichting van je keuken de afstanden tussen deze drie strategische zones zoveel mogelijk te beperken.

De spoelzone

In deze zone vervoer je proper en vuil. Idealiter vind je hier dus de spoelbak, de vuilbak en de vaatwasmachine. Als deze drie elementen zich dicht bij elkaar bevinden, blijft de route van je afwas logisch. In deze zone rond je vaatwas zouden ook je kasten en planken moeten komen voor je vaatwerk.

Onze tips: 
-    Plaats je spoelbak indien mogelijk op minstens 40 centimeter van de omringende elementen.
-    Deze zone bevindt zich in ideale omstandigheden dicht bij een venster.
 

De koude zone

Hier bevindt zich de koelkast en een diepvriezer als je daar plaats voor hebt. Deze zone van de werkdriehoek is bestemd voor het opbergen van verse producten.

Onze tip:
- Om de toegang tot de koelkast en de kasten te vergemakkelijken, raden we je aan deze zone niet in een hoek te plaatsen en niet te dicht bij een ander toestel.
 

De kookzone of warme zone

Hier vind je de oven en de kookplaten, want hier bereid je je gerechten. Ergonomie is erg belangrijk in deze zone, want zo vermijd je dat je moet heen en weer stappen met bijvoorbeeld een pan kokend water. Veiligheid is dan ook een belangrijk aandachtspunt in de warme zone.

Onze tips: 
-    Om je veilig te kunnen verplaatsen, raden we aan het werkblad (en dus ook de kookplaat) op heuphoogte te plaatsen en alle keukengerei binnen handbereik te houden.
-    Kies bij voorkeur kookplaten die je in het werkblad kan inbouwen. 
-    De meest ergonomische oven is een oven op ooghoogte.
 

De doorgangen en hoogtes van je keuken

Doorgangen moeten ervoor zorgen dat je je vlot kan bewegen in je keuken, maar ook dat je hoge en lage meubels die rechtover elkaar staan gemakkelijk kan openen. Een ruimte van 120 cm is ideaal als de ruimte dat toelaat. Is dat niet het geval, dan is 80 à 90 cm het minimum.