Reiniging / opslag
March 2018

Hoe onderhoud je de keuken?

In deze rubriek vind je tips om je keuken goed te onderhouden, goed advies en dingen die je moet vermijden. Hier zijn enkele regels om je keuken dagelijks te onderhouden zodat die er als nieuw blijft uitzien!

[Translate to Dutch:]

Hoe poets je de keuken zonder hem te beschadigen?

Gebruik een zachte doek, een zeemvel of een spons om je keukenmeubels en je werkblad schoon te maken. Gebruik hierbij weinig water. Voor hoogglanzende modellen zoals de Lumina keuken kun je een antistatisch reinigingsproduct of een Ultra-Gloss-product gebruiken. Vermijd microvezeldoeken, vlekkengommen en detergenten met alcohol, solventen of azijn.

 

Enkele voorzorgsmaatregelen

Vlekken

Als je een vlek hebt gemaakt met koffie, mosterd, thee of rode wijn, laat die dan niet opdrogen maar maak het direct schoon.

Vermijd je meubels te lijf te gaan met een mes of metalen voorwerp.

Een gelakte en glanzende keuken is heel gevoelig voor zandkorrels en stof.

Je mag nooit een stoomreiniger of hogedrukreiniger gebruiken.

Warmte

Plaats nooit een warm voorwerp dat uit de oven komt direct op het werkblad.

Gebruik geen broodrooster, koffiezetmachine of waterkoker onder een bovenkast.

Open de deur van de oven of vaatwasser niet om te verluchten: wacht 20 minuten als de vaatwasser klaar is en maak hem dan pas leeg.

Meubels

Ga niet op het werkblad zitten of staan.

Leun niet tegen bovenkasten want je kan wegglijden of vallen.

Maak de hoekprofielen niet los. Als je een lamp of elektrisch toestel wilt schoonmaken, zet dan de stroom uit.

Kinderen

Een keuken is geen speelkamer: laat kleine kinderen nooit onbewaakt achter.

Laat ze ook niet in de kasten zoeken naar snoepjes: ze kunnen erin kruipen en vast komen te zitten …

Het onderhoud van het sanitair

De keukenkranen

Het kraanwerk moet goed onderhouden worden zodat het zo lang mogelijk zijn mooie glans behoudt. Gebruik een zachte doek om het schoon te maken.

Als het kan, maak dan de kraan na elk gebruik schoon. Vermijd het gebruik van agressieve, bijtende of schuurmiddelen, zoals reinigingsproducten op basis van azijn. Die zijn niet geschikt voor het oppervlak en maken het mat.

Heb je een kraan in kleur? Maak die enkel schoon met een zachte doek met water of met water en een zacht reinigingsproduct.

Antikalkproducten en schuurmiddelen met alcohol, chemische zuren of azijn worden afgeraden voor kranen in kleur.

Keukenkranen hebben een zeefje op het uiteinde. Op termijn zal die vol komen te zitten met onzuiverheden uit het water waardoor het water niet meer vlotjes uit de kraan komt. Je moet het zeefje regelmatig losmaken en schoonmaken, zoals beschreven in de handleiding van je kraan.

Keramiek

Gebruik geen schuursponsen of schurende doeken. Als je een reinigingsmiddel gebruikt, gebruik er dan enkel één met azijn of een zacht reinigingsmiddel. Gebruik nooit agressieve of schurende middelen zoals schuurpasta’s, schuurpoeders, ontstoppingsmiddelen of reinigingsmiddelen voor kranen, vitrokeramische platen en kookplaten.

Maak het werkblad in keramiek en de spoelbak schoon met doeken en zachte sponsen en met lauw water met een beetje afwasmiddel. Oppervlakkig vuil verwijder je met een natte doek met water en afwasmiddel.

Voor hardnekkig vuil kan je bijvoorbeeld een biologisch afbreekbaar reinigingsmiddel op basis van azijn gebruiken. Dat klaart de klus.

Vuil dat vastzit of afzettingen van metaal kan je zachtjes verwijderen met een reinigingsmiddel voor vitrokeramische platen. Die vind je in de handel.

Vermijd altijd reinigingsmiddelen met fluor of kwartszand. Gebruik geen harde voorwerpen met scherpe randen of keramische messen op het oppervlak, want zo kunnen krassen ontstaan.

Inox

De weerstand van roestvrij staal hangt niet alleen af van de samenstelling van de legering, maar ook van het oppervlak van de spoelbak: de corrosiebestendigheid verbetert naarmate het oppervlak gladder en homogener wordt.

Oppervlaktes in roestvrij staal kan je gemakkelijk schoonmaken met een oplossing op basis van water. Zand, suiker, zout, honing, opgedroogde drankjes of etensresten worden zo van de spoelbak verwijderd en komen in het spoelwater terecht.

Vetten en oliën moet je verwijderen met alkalische stoffen die je verdunt met water (geen onderhoudsproducten op basis van zuur of chloor gebruiken).

Meestal gebruiken we borstels, zeemvellen of doeken, schuursponsjes, water of stoom om de spoelbak schoon te maken. Respecteer altijd de richting van het materiaal.

Gebruik in geen enkel geval staaldraad of staalwol. De resten daarvan kunnen roest veroorzaken. Zeer agressieve chemische stoffen zoals producten om cementsluier te verwijder, reinigingsproducten voor penselen, afbijtmiddelen, ontstoppers, zilverpoetsproducten (met blauwe kleur) en fixatiebaden kunnen eveneens het roestvrij staal beschadigen. Als het roestvrij staal in contact komt met deze stoffen, moet je dit met overvloedig water schoonmaken en afdrogen. Weerbarstige vlekken kunnen daarna verwijderd worden met een onderhoudsproduct voor roestvrij staal.

Sommige onderhoudsproducten kunnen blauwe vlekken of vlekken in een andere kleur veroorzaken op het oppervlak van de spoelbak. Die vlekken zijn volledig onschuldig maar ze zijn niet mooi. Je kan ze verwijderen met een warme oplossing op basis van 10% citroenzuur of met een onderhoudsproduct voor roestvrij staal.

Je vindt in de handel speciale onderhoudsproducten voor roestvrij staal. Je gebruikt deze producten door wat op een vochtige doek aan te brengen en dan het oppervlak schoon te vegen. Daarna moet je spoelen met helder water.

Om kalkaanslag te voorkomen raden we aan de oppervlakken met een doek of een handdoek schoon te maken na gebruik.

Graniet

Graniet is een ongelooflijk gemakkelijk te onderhouden en duurzaam materiaal. Het stenen oppervlak met zijdeglans is aangenaam om aan te raken.

Het materiaal is bestand tegen licht en geen enkel materiaal is beter bestand tegen strepen en vlekken. Een werkblad in graniet is een echte must-have!

Het onderhoud is simpel: een doek of een natte spons is alles wat je nodig hebt. Het is niet nodig om het actieve effect van het materiaal te doen herleven. Gebruik echter nooit bleekmiddel!

De informaties in dit artikel zijn geldig wanneer het artikel gepubliceerd word. Sommige afbeeldingen zijn niet meer beschikbaar in het huidige assortiment. Uw adviseur zal u naar een gelijkaardig model in de winkel kunnen verwijzen.