Terug

Je keuken inrichten: onze tips om plaats te winnen in elke keuken, groot of klein!

Of je nu een kleine, grote, halfopen, open of gesloten keuken hebt, het gaat er altijd om plaats te winnen. Dit zijn onze tips om je ruimte optimaal te benutten en de ideale keukeninrichting te vinden!

De inrichting van je keuken: stof tot nadenken

Na uren inspiratie te zoeken en keukenstijlen te vergelijken (industrieel of rustiek, klassiek of trendy …) heb je eindelijk de knoop doorgehakt. Je hebt misschien zelfs onze 3D-tool gebruikt om configuraties te ontdekken waar je zelf nooit aan had gedacht. Nu is het tijd om aan de inrichting te beginnen!

 

Hoe richt je de ruimte van je keuken in?

Bij de inrichting van je keuken duiken heel wat vragen op. Waar plaats je de elektrotoestellen? Waar komen de spoelbak en de vaatwasser? Je moet ook beslissen hoeveel opbergruimte je wil voorzien en hoe je dus op een slimme manier plaats kan winnen.

Om je keuken optimaal in te richten, moet je rekening houden met een aantal best practices. Houd rekening met de manier waarop je zal bewegen in de keuken: dat heeft een impact op de inrichting. De modellen die we je voorstellen zijn erop gericht nutteloze verplaatsingen te beperken! Dat zal je toelaten om met twee te kokerellen zonder elkaar in de weg te lopen.
 

De werkdriehoek: de gouden regel voor een geslaagde keukeninrichting

Dit model omvat drie zones: de kookzone of warme zone (kookplaat en ovens), de spoelzone (spoelbak en vaatwasser) en de koude zone met de koelkast en andere opslagplaatsen voor je voedingsmiddelen.

De warme zone moet dicht bij de spoelzone en het werkblad liggen zodat je vlot kan bewegen. De spoelbak (spoelzone) plaats je dan weer best dicht bij de koelkast en de bewaarzone. De bewaarzone moet tot slot vlot toegankelijk zijn vanaf het werkblad en de spoelzone.

Wil je meer weten over de befaamde werkdriehoek? We vertellen je er hier alles over.
 

Het circuit voor propere en vuile vaat

Na het eten volgen vaak dezelfde stappen: je doet de restjes in de vuilnisbak, spoelt de borden in de spoelbak en vult de vaatwasser … Wat je hieruit kan afleiden? Dat de spoelbak, het afdruiprek, de vaatwasser en de vuilnisbak zich in dezelfde zone moeten bevinden. En uiteraard niet te ver van de opbergmeubels waar de schone vaat in staat! Alweer een onderdeel van de werkdriehoek die je best in het achterhoofd houdt bij het inrichten van je keuken.

 

De beweegruimte en hoogtes in je keuken

Je houdt best rekening met enkele standaardafmetingen om de inrichting van je keuken te optimaliseren. Zo heb je minstens 90 cm nodig om de kasten van de keuken te openen. 
Reken daarnaast op 120 cm als er twee mensen in de keuken zullen bewegen of om een oven en vaatwasser gelijktijdig te openen.

Plaats je dampkap tot slot minstens 65 cm boven de kookzone. Als je genoeg plaats hebt, plaats de oven dan op ooghoogte, net zoals de wandplanken. 

Tips: kies compacte, multifunctionele elektrotoestellen. Want hoe minder apparaten, hoe meer plaats je wint.
 

Opbergruimte om plaats te winnen

Zeker als je keuken een beperkte oppervlakte heeft, loont het de moeite omhoog te kijken: hoge meubels kunnen je opbergruimte aanzienlijk verbeteren. ixina raadt je trouwens aan om één of meer kolommen te gebruiken. Daarin kan je namelijk handige schuifrekken, Engelse lades of een apothekerskastje kwijt. Al die systemen vergroten je opbergruimte en brengen alles binnen handbereik. 

Hoekmeubels hebben hetzelfde doel. ixina rust ze uit met rekken, draairekken of draaiplateaus. Meubels met een geringe diepte zijn dan weer ideaal voor boven het werkblad om je bewegingsvrijheid te vrijwaren.
 

Slimme accessoires om je keukeninrichting te verbeteren

Accessoires laten je toe om je opbergruimte aanzienlijk uit te breiden. Bevestig bijvoorbeeld een stang aan je spatwand waar je de meest gebruikte keukenspullen aan hangt, of kies voor een opbergspatwand voor nog meer ruimte.

Kies in een kleine keuken vooral meubels zonder handgrepen, inklapbare stopcontacten en eventueel een vouwtafel of schuiftafel onder het werkblad met stapelbare krukken.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van slimme accessoires. Praat hierover met je ixina-adviseur. Hij of zij kan je ongetwijfeld andere ingenieuze oplossingen voorstellen dankzij ons even uitgebreide als verrassende assortiment accessoires.