Terug

Inrichting van de keuken: onze tips om plaats te winnen in een kleine of grote keuken!

Of je nu een kleine, grote, halfopen, open of gesloten keuken hebt, plaats winnen is de kern van de zaak. Dit zijn onze tips om de ruimte optimaal te benutten en het ideale idee te vinden om je keuken in te richten!

Keukeninrichting: een stap waar je goed moet over nadenken

Na uren inspiratie zoeken, heb je eindelijk de stijl van je keuken gevonden (industrieel, klassiek, rustiek …) en de configuratie bepaald (gesloten, open, halfopen). Nu is het tijd om aan de inrichting te beginnen! Hier komen heel wat vragen bij kijken. Waar plaats je de elektrotoestellen? Waar komen de spoelbak en de vaatwasser? En ga zo maar door. Je moet ook beslissen hoeveel plaats je voorziet als opbergruimte en hoe je dus op een slimme manier plaats kan winnen.

 

Om je keuken optimaal in te richten, moet je rekening houden met een aantal best practices. Houd rekening met de manier waarop je zal bewegen in de keuken: dat heeft een impact op de inrichting. De modellen die we je voorstellen zijn erop gericht nutteloze verplaatsingen te beperken! Dit zijn de gouden regels:

 

De werkdriehoek

Een keuken heeft drie afgebakende zones: de kookzone of warme zone (kookplaat en ovens), de spoelzone (spoelbak en vaatwasser) en de bewaarzone (voorraadkast, koelkast, kasten).

 

De warme zone moet dicht bij de spoelzone en het werkblad liggen zodat je vlot kan bewegen.

 

De spoelbak (spoelzone) moet zich dicht bij de koelkast en de bewaarzone bevinden. En de bewaarzone moet op zijn beurt vlot toegankelijk zijn vanaf het werkblad en de spoelzone.

 

 

Het circuit voor propere en vuile vaat

Als je klaar bent met eten, volgen een aantal stappen: je doet de restjes in de vuilnisbak, spoelt de borden in de spoelbak en vult de vaatwasser …

 

De conclusie?

 

De spoelbak, het afdruiprek, de vaatwasser en de vuilnisbak moeten zich in dezelfde zone bevinden en uiteraard niet te ver van de opbergmeubels waar de schone vaat in staat!

Het belang van afmetingen bij de inrichting van een keuken

 

Noteer een paar afmetingen om de inrichting van je keuken te optimaliseren:

 

 Je hebt minimum 90 cm nodig om de kasten van de keuken te openen.

Reken op 120 cm als er twee mensen moeten kunnen bewegen of om een oven en vaatwasser gelijktijdig te openen.

Plaats je dampkap minimum 65 cm boven de kookzone. Als je genoeg plaats hebt, plaats de oven dan op ooghoogte, net zoals de wandplanken.

 

Tips: kies compacte, multifunctionele elektrotoestellen om plaats te winnen. Hoe minder apparaten, hoe meer plaats.

 

 

Opbergruimte om plaats te winnen en inrichting van de keuken

 

De belangrijkste opbergmogelijkheden bevinden zich bovenaan en in de hoeken. Hoge, diepe of multifunctionele opbergruimte (bank met opbergruimte) en hoekmeubels met een blad vergroten de beschikbare opbergruimte en vergemakkelijken de toegang tot producten en keukengerei.

Je kan ook een stang aan de spatwand bevestigen waar je de meest gebruikte keukenspullen aan hangt.

Kies in een kleine keuken vooral meubels zonder handgrepen, inklapbare stopcontacten en eventueel een vouwtafel of schuiftafel onder het werkblad met stapelbare krukken.