Terug

Opbergtips en advies om een kleine keuken te vergroten

Om een kleine keuken te vergroten, moet je goed nadenken over de ruimte. Eerst en vooral moet je essentiële knopen doorhakken over de configuratie. Hierbij komt onze handige 3D-ontwerptool vast goed van pas. Vervolgens kan je de opbergruimte van je keuken optimaliseren en de oppervlakte ook visueel vergroten aan de hand van enkele slimme decoratietips.

Het belang van opbergruimte in een keuken

Een functionele en comfortabele keuken is een keuken die voldoende rekening houdt met twee zaken: de bewegingsvrijheid en de praktische opbergruimte. Voor dat laatste is het belangrijk de juiste meubels en accessoires uit te kiezen en die op de juiste plaats te zetten. Zo kan je immers veel ruimte winnen. Je zal het snel merken: met onze tips heb je echt niet veel ruimte nodig om een aangename en praktische keuken te creëren.

 

Gebruik wandplanken

Wandplanken zijn ideaal in een keuken, vooral als die wat aan de kleinere kant is. Ze zijn praktisch, ze laten zich makkelijk personaliseren en ze passen in elke keuken en nis. Je kan er alles op kwijt: kookboeken, servies, bokalen, flessen, kruiden en specerijen … Naast de extra opbergruimte maken wandplanken je werkblad ook vrij. Zo heb je meer plaats om je gerechten te bereiden.

 

Richt de ruimte onder het werkblad in

Door meubels onder je werkblad te plaatsen, creëer je meer opbergruimte in je keuken. We raden je aan om hier voor de meest praktische opbergruimte te kiezen: lades. Die bieden je immers een volledig overzicht over hun inhoud. Je kan er alles in opbergen: je voedselvoorraad, je vaatwerk …

 

Benut de volledige hoogte van je muren

Er bestaan tegenwoordig tal van accessoires waarmee je de volledige hoogte van je muren kan benutten. Bekleed je muren dus waar mogelijk met diepe, makkelijk toegankelijke meubels. Geef de voorkeur aan lades tot op een hoogte van 140 cm. Groter keukengerief dat je minder vaak gebruikt, kan je kwijt op de hoger liggende planken. Zo breid je je opbergruimte in de keuken uit en hou je de vloer vrij, terwijl je toch het noodzakelijke bij de hand kan houden.

 

Verlichting kan je keukenruimte visueel vergroten

Met de juiste verlichting kan je elke ruimte in je keuken benutten. Je werkblad is hierbij je absolute prioriteit. Maar vergeet ook niet je bovenkasten te verlichten om je ruimte open te trekken. ixina heeft een aantal trucjes om je hierbij te helpen, zoals ledverlichting die is geïntegreerd in sokkels, open rekken of zelfs laden. Kijk ook na of je een scheidingswand niet kan vervangen door een glazen wand. Een glasconstructie vergroot je keukenruimte aanzienlijk door het zicht niet te vertroebelen. Een dakraam vult je keuken dan weer met natuurlijk daglicht, wat altijd een ruimtegevoel creëert.

 

Gebruik lichte kleuren om je keuken open te trekken

Aarzel niet om met decoratie en lichte kleuren te spelen. Lichte kleuren versterken het licht en creëren een echt ruimtegevoel. Je kan bijvoorbeeld gelakte witte meubels kiezen of de muren en plafonds in een lichte kleur verven. Vergeet vooral de vloer niet: plaats ook daar vloerbekleding in een lichte kleur. Kies je voor parket in een lichte kleur, leg het dan in de tegengestelde richting van je keuken. Dat heeft een vergrotend effect!

Weet je nog niet hoe je je keuken gaat configureren? Probeer dan eens je keuken in 3D te ontwerpen.