Ecologische verantwoordelijkheid
Bijgewerkt op 28 May 2024

Gids voor energielabels: maak weloverwogen keuzes voor je elektrotoestellen

Energielabels zijn een essentieel criterium geworden bij het kiezen van je elektrotoestellen. Maar wat betekent het echt en hoe is dit systeem sinds 2021 geëvolueerd?

Maar eerst: wat is een energielabel?

Energielabels zijn labels die op huishoudelijke apparaten worden aangebracht om hun energieverbruik aan te geven. Deze labels variëren van A tot G, waarbij A de meest efficiënte is en G de minst efficiënte. Sinds maart 2021 is de schaal herzien om beter de technologische vooruitgang weer te geven en consumenten aan te moedigen om voor energiezuinige apparaten te kiezen.

Waarom deze schaalwijziging in 2021?

Voor 2021 waren de energielabels onduidelijk geworden door de toevoeging van A+, A++ en A+++.

Deze complexiteit maakte het voor consumenten moeilijk om ze te begrijpen. De nieuwe schaal van A tot G, geïntroduceerd door de Europese Unie, vereenvoudigt deze classificatie en stimuleert de ontwikkeling van nog efficiëntere apparaten.

De voordelen van apparaten in de klassen A, B, C en D

Klasse A: Apparaten in klasse A zijn het meest efficiënt. Ze verbruiken zeer weinig energie, wat je elektriciteitsrekening aanzienlijk verlaagt. Hoewel ze duurder kunnen zijn in aanschaf, compenseert de besparing op lange termijn ruimschoots deze initiële investering.

Klasse B: Apparaten in klasse B zijn iets minder efficiënt dan die in klasse A, maar ze blijven zeer effectief. Ze vormen een goede balans tussen initiële kosten en energiebesparing, terwijl ze uitstekende prestaties bieden.

Klasse C en D: Apparaten in klasse C en D zijn nog steeds behoorlijk efficiënt, hoewel ze meer verbruiken dan de klassen A en B. Ze zijn vaak betaalbaarder in aanschaf, wat een doorslaggevende factor kan zijn voor kleinere budgetten.

Waarom kiezen voor apparaten met een hoog energie-efficiëntieklassen?

Economisch: Apparaten in klasse A en B verbruiken veel minder energie, wat zich vertaalt in aanzienlijke besparingen op je elektriciteitsrekening op lange termijn.

Ecologisch: Door te kiezen voor energiezuinigere apparaten draagt je bij aan de vermindering van CO2-uitstoot en helpt je onze planeet te beschermen.

Duurzaam: Apparaten met een hoog energielabel zijn vaak gebouwd met geavanceerdere technologieën en betere materialen, wat hun levensduur kan verlengen.

Verhoog de waarde van je woning: Energiezuinige huishoudelijke apparaten kunnen de waarde van je huis verhogen, een eigenschap die steeds meer wordt gewaardeerd door potentiële kopers.

Neem het voorbeeld van een vaatwasser: het veranderen van een klasse vertegenwoordigt ongeveer 10 tot 13% energiebesparing. Kiezen voor klasse C in plaats van klasse F resulteert in 30% energiebesparing, ongeveer 50 kWh/jaar, wat neerkomt op 90 € over de levensduur van het product.*

Hoe lees je het energielabel?

Elk apparaat heeft een herkenbaar energielabel dat verschillende belangrijke informatie bevat:

Energieklasse: een letter van A tot G.

Jaarlijks energieverbruik: uitgedrukt in kWh, deze gegevens stellen je in staat om gemakkelijk apparaten te vergelijken.

Geluidsniveau: vooral belangrijk voor apparaten zoals koelkasten en vaatwassers.

Capaciteit: bijvoorbeeld het volume van een koelkast of de wascapaciteit van een wasmachine.

 

Energielabels helpen je om weloverwogen keuzes te maken voor je elektrotoestellen. Bij ixina zetten we ons in om voornamelijk apparaten van klasse A, B, C of D aan te bevelen om onze klanten te helpen besparen en bij te dragen aan een duurzamere toekomst.

Realiseer je keukendroom en neem tegelijkertijd een meer milieuvriendelijke levensstijl aan. Maak een afspraak in een ixina-winkel en laat onze experts je begeleiden naar de beste oplossingen!

*Cijfers afkomstig uit de richtlijn voor publieke en private kopers, voorbereid door het BELT-project, dat de overgang naar het energielabel vergemakkelijkt, gefinancierd door de EU.

 

 

De informaties in dit artikel zijn geldig wanneer het artikel gepubliceerd word. Sommige afbeeldingen zijn niet meer beschikbaar in het huidige assortiment. Uw adviseur zal u naar een gelijkaardig model in de winkel kunnen verwijzen.