Lay-out / ergonomie
Gepubliceerd op 04 September 2020
Bijgewerkt op 04 September 2020

Keuken ontwerpen: 3 zaken waar je wellicht nog niet aan dacht

Sta je op het punt je nieuwe keuken te ontwerpen? Loop nog niet te hard van stapel, maar lees eerst rustig deze aandachtpunten door om zeker niets over het hoofd te zien.

Een ergonomische keukenindeling

Een keuken ontwerpen doe je niet alleen met het oog op een mooie keuken, maar ook met je eigen comfort in het achterhoofd. Deel daarom je keuken zo ergonomisch mogelijk in. Dat wil zeggen dat je toestellen die je vaak gebruikt, zoals de oven, op ooghoogte plaatst. Keukengerei dat je vaak nodig hebt, bewaar je op makkelijk te bereiken plaatsen waarvoor je je niet moet bukken. Ten slotte speelt ook de hoogte van je werkblad een rol. Als je groter bent dan gemiddeld, kiest je bijvoorbeeld beter voor een aanrecht dat iets hoger is dan de standaard 90 à 95 centimeter.

Keuken ontwerpen? Denk aan de lichtinval

Bij het ontwerp van je keuken is lichtinval belangrijker dan je zou denken. Met veel natuurlijk licht is het niet alleen aangenamer werken in je keuken, maar komen de kleuren van je keukenkastjes, muren en andere interieurelementen ook beter uit. Deel je keuken dus zo in dat het werkblad voldoende belicht is of bijvoorbeeld aan een raam grenst. Geen betere plek om groentjes te snijden dan met zicht op de tuin, toch?

Je levensstijl als leidraad voor je keukenontwerp

Veel mensen richten hun keuken in met de toestellen en elementen die je verwacht in een doorsnee keuken. Toch is het slimmer om je keukenontwerp te laten afhangen van je eigen levensstijl. Zo zijn vier kookpitjes voor een gezin met vier kinderen misschien te weinig, terwijl een single al genoeg heeft aan twee pitjes. Een open leefkeuken is dan weer ideaal voor mensen die graag samen met vrienden en familie koken, maar niet erg praktisch voor de chaotische chefs onder ons. Kijk dus niet te veel naar keukens van anderen, maar laat je leiden door je eigen behoeftes en verlangens.

De informaties in dit artikel zijn geldig wanneer het artikel gepubliceerd word. Sommige afbeeldingen zijn niet meer beschikbaar in het huidige assortiment. Uw adviseur zal u naar een gelijkaardig model in de winkel kunnen verwijzen.