keukenbudgetten
Gepubliceerd op 09 April 2021
Bijgewerkt op 09 April 2021

Hoeveel kost een keuken?

Opbouw van de prijs van een keuken

Keukenoffertes zijn niet altijd eenvoudig te begrijpen. De opbouw van de prijs van een nieuwe keuken bestaat uit de volgende onderdelen: de keukenmeubels, een werkblad en de keukentoestellen. Ideaal is het als een keukenwinkel elke regel in de offerte heeft gedetailleerd en de prijzen per groepen heeft onderverdeeld. Zo kan je zien welke onderdelen je keuken duurder of goedkoper maken. Misschien heb je gekozen voor keukenapparatuur die van zeer goede kwaliteit is en wat duurder uitvalt. Ofwel is de offerte goedkoper dan gedacht, en heb je nog ruimte voor bijvoorbeeld een werkblad in duurder materiaal.
 

Procenten kunnen het inzicht in de prijs vergemakkelijken. Uit onderzoek van een groot aantal keukenoffertes is gebleken hoe de kostenverhoudingen van de verschillende onderdelen gemiddeld liggen.
•    Keukenmeubels (kasten [lien vers armoires de cuisine], keukenfrontjes, plinten): 40%.
•    Werkblad [lien vers plan de travail] (werkblad, uitsparingen in het werkblad en uitsparingen voor de kraan): 20%.
•    Keukentoestellen [lien vers appareils de cuisine] (oven, kookplaat, vaatwasmachine, afzuigkap, koelkast): 40%.
Naast deze onderdelen moet je ook nog rekening houden met de prijs van diversen, bijvoorbeeld een vloerverwarming, en de prijs voor de plaatsing van de keuken.

Plaatsing van de keuken

Welke kosten komen er kijken bij de plaatsing van een keuken?
•    Demontage van de oude keuken
Als je een oude keuken wilt vervangen, moet je die eerst demonteren. Dat kan je zelf doen of er iemand voor inhuren, maar dan moet je die oude onderdelen zelf houden of verkopen. Het bedrijf waar je een nieuwe keuken koopt, doet de demontage meestal gratis en neemt de keuken nog dikwijls mee ook.
•    Plaatsing van de nieuwe keuken
De prijs van de plaatsing van keukenkasten, het werkblad en de keukentoestellen mag je rekenen op ongeveer 10% van de totale keukenprijs.
•    Extra werk bij de plaatsing
Bepaalde werken zijn dikwijls niet vooraf in de beraming voorzien, bijvoorbeeld de verlegging van leidingen, de voorziening van aansluitingen, of het maken van een kast in gipsplaat om buizen en kabels te verbergen. Daardoor is de prijs van dat extra werk ook niet altijd in de offerte opgenomen, maar die kosten kunnen soms flink oplopen. 
 

Hoeveel kost een keuken?

De gemiddelde prijs van een keuken bepalen is niet eenvoudig. Om een goed beeld van de prijs van een keuken te hebben, kan je het best de prijzen en de aanbiedingen op de keukenwebsites bekijken of gratis keukencatalogi aanvragen. Met een budget van 10.000 euro kom je al een heel eind, maar de definitieve prijs hangt natuurlijk af van je wensen. Als je veel extra’s in of aan je keuken wilt, dan betaal je wellicht een stuk meer.

Hoeveel een keuken kost, is ook sterk afhankelijk van de graad van luxe die je verkiest. Vooral dure keukentoestellen [lien vers appareils de cuisine] kunnen de globale prijs van je keuken snel de hoogte injagen. Ook in de verschillende materiaalgroepen voor werkbladen [lien vers plan de travail] kunnen veel prijsverschillen zitten. En een keuken die je op maat laat maken, is gemiddeld 10 tot 15% duurder.

Tegenwoordig zijn er aanbiedingen en kortingen in overvloed. Wees evenwel voorzichtig met extreme prijzen en garanties. Laat je informeren en inspireren door een keukenexpert. Zo maak je de grootste kans op een goede prijs-kwaliteitsverhouding.
 

De informaties in dit artikel zijn geldig wanneer het artikel gepubliceerd word. Sommige afbeeldingen zijn niet meer beschikbaar in het huidige assortiment. Uw adviseur zal u naar een gelijkaardig model in de winkel kunnen verwijzen.