Hoe kies je de juiste spoelbak?

Hoe kies je de juiste spoelbak?

Of je hem nu gebruikt om de vaat in te plaatsen, om je handen te wassen of om fruit en groenten te spoelen, de spoelbak is een centraal en essentieel onderdeel van je keuken. De spoelbak is het enige waterpunt in je keuken, en dat terwijl we meer dan 60% van onze tijd in onze keuken doorbrengen. Dus geven we je graag enkele adviezen om je te helpen bij je keuze.

Welk materiaal kiezen voor je spoelbak?

Verschillende spoelbakken gebruiken verschillende materialen en niet elk materiaal past in elke keuken. De 3 belangrijkste materialen die in de keuken gebruikt worden, zijn: roestvrij staal, hars en graniet.Er bestaan ookspoelbakken inglas of keramiek, maar die komen minder vaak voor.

De spoelbak in rvs

De spoelbak in roestvrij staalis de bekendste. Het gladde en vlakke oppervlak in gepolijst of gesatineerd rvsiserg praktisch in gebruik, op voorwaarde dat het dagelijks wordt schoongemaakt. Er bestaat ook een afgeleid materiaal, het zogenaamde microstructuur rvs(of honingraat) dat voorkomt dat er water blijft liggen.Roestvrij staal is een hoogwaardig materiaal met veel voordelen.Het is bestand tegen thermische schokken, corrosie en vlekken.Rvs kan gevoelig zijn voor krassen. Het is belangrijk te aanvaardendat rvsna verloop van tijd een patina krijgt, maar toch zijn charme behoudt.

De spoelbak in hars

Het belangrijkste voordeel van een spoelbak in hars is het ruime kleurenpalet. Er zijn immers talloze kleuren beschikbaar waarmee je je keuken en werkblad een persoonlijk tintje kan geven. Hars is een duurzaam en modern materiaal dat ook regelmatig onderhoud vereist. Het kan gevoelig zijn voor vlekken zoals koffie als het niet snel wordt schoongemaakt. Het is zeer licht en kan gemakkelijk worden geïnstalleerd.

Spoelbak in graniet

Graniet is het meest gebruikte materiaal omdat het zeer goed bestand is tegen krassen en hitte. Dankzij het gladde en niet-poreuze oppervlak is het bovendien ook zeer hygiënisch.Dit natuurlijke materiaal dat bestaatuit kwarts en acrylhars, isuitstekend bestandtegen schokken, krassen en temperaturen tot 280°. Het niet-poreuze materiaal is net zo hygiënisch als roestvrij staal, en even gemakkelijk te onderhouden.Het is ook in dit materiaal dat je de grootste keuze aan kleuren, vormen en afmetingen vindt.Geschikt voor elke keuken!

De spoelbak in keramiek

De keramische spoelbak is zeker de spoelbak die zich het beste aanpast aan alle keukens, zowel traditionele als eigentijdse modellen. Keramiek wordt gevormd door vloeibare klei in een mal te gieten, te laten drogen en het oppervlak te bedekken met email en vervolgens het geheel in een oven te bakken. Het is daarom een materiaal dat zeer goed bestand is tegen schokken, krassen en vlekken. Het is bovendien zeer gemakkelijk schoon te maken. Keramiek is een zwaar materiaal, en heeft als belangrijkste eigenschap om heel goed bestand te zijn tegen thermische schokken. Tijdens de fabricage worden keramische spoelbakken immers gebakken op meer dan 1000°C. Wit is de meest gebruikte kleur, maar we zien ook zwarte uitvoeringen,en het dunne emaillaagje voorkomt vergeling na verloop van tijd. Keramiek blijft echter gevoelig voor grote schokken en stoten.

Welke vorm voor je spoelbak?

Er bestaan uiteenlopende vormen van spoelbakken. De meest geschikte vorm kiezen is belangrijk voor je keuken.De indeling van de keuken en de vrije ruimte op het werkblad maken het mogelijk om de juiste vorm van spoelbak te kiezen.

Één bak

Deze spoelbak is ideaal voor kleine ruimtes en bespaart plaats in je keuken. Hij is geschikt voor incidenteel gebruik en vooral als je keuken al een vaatwasserheeft. Deze spoelbak heeft geen afdruipvlak, maar er bestaan accessoires in verschillende maten en stijlen die perfect passen bij deze vorm.

1 bak met afdruipvlak

Dit is het meest voorkomende model vanwege zijn eenvoud en bruikbaarheid. Grote bakken zijn in opmars. Ze zijn veel praktischer en bieden veel meer bewegingsvrijheid rond de belangrijkste ruimte in de keuken: de spoelzone. Er bestaan ook modellen met één baken en klein afdruipvlakom in kleine keukens toegepast te worden.

1,5 bak met afdruipvlak

Met zijn combinatie van een grote en een kleine bak, is deze vorm van spoelbak de perfecte aanvulling op je vaatwasser. Dankzij de diepte van de grote bak kan je namelijk probleemloos groot keukengerei schoonmaken.

2 bakken met afdruipvlak

Rekening houdend met de afmetingen, is een dubbele spoelbak met afdruipvlak meer geschikt voor grote keukens.De twee bakken bieden meer comfort bij het afwassen. De bak naast het afdruipvlak is over het algemeen kleiner dan de andere, wat handig is voor het wassen van bijvoorbeeld groenten of het uitwringen van sla.

Hoekspoelbak

Dit type spoelbak is ideaal om in sommige keukens de ruimte te optimaliseren. Een hoekspoelbak bestaat in verschillende vormen: met 1 of 2 bakken, met of zonder inzetbakje, met of zonder afdruipvlak.

SPOELBAK MET ZICHTBAAR FRONT

De spoelbak met zichtbaar frontmaakt zijn comeback. Dit type spoelbak geeft charme en karakter, zowel in een nieuwe keuken als bij een renovatie. Je hebt de keuze tussen een keramische, granieten of roestvrijstalen spoelbak. En je kan opteren voor een moderne of meer klassieke stijl, met één of twee bakken.

Welk type installatie?

Inbouw

De inbouwspoelbak is vooral populair omdat deze het makkelijkst te installeren is. De spoelbak rust op het werkblad. Een inbouwspoelbak is beschikbaar in alle mogelijke materialen, en in vele afwerkingen, soorten en maten.

Vlakbouw

De vlakbouwspoelbak is minder gebruikelijk dan de inbouwspoelbak. Bij vlakbouw wordt de spoelbak op hetzelfde niveau als het werkblad geplaatst, zonder randen. Dit is uitermate praktisch bij het schoonmaken van het werkblad omdat je restjes en water direct in de spoelbak kan afvoeren.

Onderbouw

Bij dit type installatie komt het werkblad volledig tot zijn recht. Inderdaad, de onderbouwspoelbak zorgt voor de continuïteit van het werkblad omdat hij niet erboven maar eronder wordt bevestigd. Het voordeel van deze plaatsingis het esthetische resultaat en de duurzaamheid. De afdichtingen worden immers minder snel beschadigd waardoor de spoelbak langer meegaat. Voor dit type installatie is roestvrij staalhet meest gebruikte materiaal. Er worden echter steeds meer spoelbakken van keramiek en graniet in onderbouw aangeboden.

Opbouw

De spoelbak met zichtbaar front maakt zijn comeback, met een eigentijds design met gebruik van nieuwe materialen. Je hebt de keuze tussen een keramische, granieten of roestvrijstalen spoelbak. Dit type spoelbak kan net zo goed in een nieuwe keuken als bij een renovatie worden geplaatst. In elk geval voegt deze spoelbak charme en karakter toe.

Inspiratie & advies

Bekijk al onze inhoud

Onze partners We werken met de grootste merken om efficiëntie en tevredenheid te garanderen

We blijven aan je zijde

 

Ontwerpers die zijn opgeleid om je te begeleiden

 

 

Meubels van Duitse kwaliteit met 10 jaar garantie

 

 

Een netwerk van gekwalificeerde plaatsers

 

 

 

Financieringsoplossingen op maat van je behoeften