Huishoudapparatuur
July 2022

4 tips om je oven te gebruiken als een pro

Niets heerlijker dan slowfood in de winter: een grote pot soep op het vuur, traag gegaard stoofvlees in de braadpan of een stevige, naar kaneel geurende appelcake in de oven, … Komt het water je al in de mond? Wacht nog heel even voor je naar je potten en pannen grijpt en lees eerst onze tips om je oven correct en efficiënt te gebruiken. Is voorverwarmen nu nodig of niet? Eindelijk uitsluitsel!

1. Bakken doe je in het midden van de oven

De beste plaats om je ovengerecht te bakken is in het midden van de oven. Alleen daar kan de warmte langs alle kanten de ingrediënten bereiken. Want staat je cake te hoog in de oven, dan brandt hij bovenaan aan. En zet je je braadslee te laag, dan zijn de groenten aan de onderkant zwartgeblakerd. Niet lekker en zéker niet gezond.

2. Voorverwarmen kan geen kwaad

Als je haast hebt, is het nuttig om de oven al even te laten voorverwarmen terwijl jij de voorbereidingen treft. Het braad- of bakproces verloopt dan wat sneller, waardoor je gerecht ook sneller op tafel staat. Wil je de slowfoodtrend omarmen en je tijd nemen? Laat dan het voorverwarmen achterwege en oefen wat geduld tot je ovenschotel klaar is. Niks mis met wachten in het gezelschap van een aperitiefje/boek/goede muziek/fijne vrienden/…, integendeel!

3. Oven gebruiken, stoom toevoegen

Om te vermijden dat je gerecht uitdroogt, helpt het om stoom te genereren in de oven. Vooral bij een langdurig bakproces (zoals dat van brood) is het aangeraden om onderin de oven een schaaltje gevuld met water te zetten. Uiteraard is dat niet nodig als je over een stoomoven beschikt.

4. Oven gebruiken en meteen daarna schoonmaken

Aangekoekte etensresten zijn vaak moeilijk te verwijderen; je oven schoonmaken kan daardoor een lastig karweitje zijn – zeker wanneer je het te lang hebt uitgesteld. De oplossing? Wees gedisciplineerd en maak je oven na elk gebruik meteen schoon. Of investeer in een zelfreinigende oven.

De informaties in dit artikel zijn geldig wanneer het artikel gepubliceerd word. Sommige afbeeldingen zijn niet meer beschikbaar in het huidige assortiment. Uw adviseur zal u naar een gelijkaardig model in de winkel kunnen verwijzen.