4 tips om je oven te gebruiken als een pro

1. Bakken doe je in het midden van de oven
De beste plaats om je ovengerecht te bakken is in het midden van de oven. Alleen daar kan de warmte langs alle kanten de ingrediënten bereiken. Want staat je cake te hoog in de oven, dan brandt hij bovenaan aan. En zet je je braadslee te laag, dan zijn de groenten aan de onderkant zwartgeblakerd. Niet lekker en zéker niet gezond.
2. Voorverwarmen kan geen kwaad
Als je haast hebt, is het nuttig om de oven al even te laten voorverwarmen terwijl jij de voorbereidingen treft. Het braad- of bakproces verloopt dan wat sneller, waardoor je gerecht ook sneller op tafel staat. Wil je de slowfoodtrend omarmen en je tijd nemen? Laat dan het voorverwarmen achterwege en oefen wat geduld tot je ovenschotel klaar is. Niks mis met wachten in het gezelschap van een aperitiefje/boek/goede muziek/fijne vrienden/…, integendeel!
3. Oven gebruiken, stoom toevoegen
Om te vermijden dat je gerecht uitdroogt, helpt het om stoom te genereren in de oven. Vooral bij een langdurig bakproces (zoals dat van brood) is het aangeraden om onderin de oven een schaaltje gevuld met water te zetten. Uiteraard is dat niet nodig als je over een stoomoven beschikt.
4. Oven gebruiken en meteen daarna schoonmaken
Aangekoekte etensresten zijn vaak moeilijk te verwijderen; je oven schoonmaken kan daardoor een lastig karweitje zijn – zeker wanneer je het te lang hebt uitgesteld. De oplossing? Wees gedisciplineerd en maak je oven na elk gebruik meteen schoon. Of investeer in een zelfreinigende oven.