Keukenstijlen
March 2021

De vintagekeuken: een authentiek interieur vol charme

[Translate to Dutch:]

Het meubilair van de vintagekeuken

Het belangrijkste kenmerk van de vintagestijl in de keuken is ongetwijfeld de zeer gezellige sfeer die hij uitstraalt. De retrokeuken geeft meteen zin om samen als gezin te beginnen koken. Hoe dat komt? De rustieke kasten met frontpanelen met sierlijsten en bewerkte handgrepen hebben er zeker iets mee te maken. Deze decoratieve elementen stralen veel elegantie en karakter uit. Net als de gebruiksvoorwerpen die duidelijk zichtbaar zijn in vitrinekasten of op legplanken: serviesgoed, retro-accessoires en keukengerei. Alles nodigt uit om smaakvolle gerechten te bereiden. En dan zijn er natuurlijk ook nog de kleuren. Die zijn geïnspireerd op traditionele en gezellige woningen: zachte, bijna vervaagde, poederachtige kleuren of pasteltinten.

 

 

De materiaalkeuze voor een vintage keuken

De materiaalkeuze hangt volledig af van de periode waarnaar je wilt verwijzen. Hou je van de jaren ‘60? Dan zal je op de één of andere manier formica in je interieur moeten gebruiken. Je kan bijvoorbeeld op antiekjacht gaan en een oude tafel of een paar stoelen in formica op de kop proberen te tikken. Maar dankzij de comeback van formica kan je dergelijke meubels tegenwoordig ook bij hedendaagse fabrikanten vinden. Hoe dan ook zal het lijken dat je eethoek recht uit de jaren ‘60 komt. Of duik nog verder in de tijd naar de jaren ‘50. Dan zijn cementtegels de perfecte bekleding voor je vintagekeuken. Cementtegels kunnen je trouwens nog veel verder in de tijd terugbrengen, want ze dateren uit de tweede helft van de 19e eeuw (omstreeks 1860). Vandaag kan je er heel mooie contrasten mee creëren, zelfs in keukens met een veel modernere uitstraling. Sta tenslotte ook stil bij de materialen van je spoelbak en keukenkraan! Voor een echte retro-uitstraling kies je een spoelbak van koper of keramiek. En voor de kranen ga je best voor ouderwetse modellen in brons of koper.

 

In een vintagekeuken horen ook retro-accessoires

Of ze nu vintage, modern of Scandinavisch van stijl is, de hedendaagse keuken wordt gepersonaliseerd met doordacht gekozen accessoires. En inderdaad, de beste manier om je keuken een vintagestijl te geven, is hier en daar een voorwerp plaatsen met de charme van weleer: een ouderwetse weegschaal, een waterkan in geëmailleerd staal, een oude spiegel, ... Tenzij je in je vintagekeuken een oude houten tafel wil neerzetten of een antieke buffetkast om je servies in op te bergen. Denk ook aan het mooie gezichtsbedrog van bepaalde elektrotoestellen die er met hun ronde vormen en kleuren heel fifties uitzien. Achter de retrolook van deze toestellen schuilt een ultramoderne techniek waardoor ze je alle hedendaagse comfort bieden.
Denk bij de inrichting van je vintagekeuken ook aan die kleine details die het verschil maken: een tafelkleed met vichy-ruitjes, een landelijk veldboeket, een verzameling oude theedozen op een legplank, een servies met motieven, vormen en kleuren die verwijzen naar je referentieperiode ... Je merkt het, een vintage-interieur zit hem ook in de kleine details.
 

 

De informaties in dit artikel zijn geldig wanneer het artikel gepubliceerd word. Sommige afbeeldingen zijn niet meer beschikbaar in het huidige assortiment. Uw adviseur zal u naar een gelijkaardig model in de winkel kunnen verwijzen.