Een keuken ontwerpen? Hiermee moet je rekening houden
De keukenindeling
De keukenindeling
Een praktische keukenindeling bestaat doorgaans uit vijf zones.
- De voorbereidingszone
Het belangrijkste onderdeel van de voorbereidingszone is het werkblad. Bij de inrichting van de keuken bevindt de voorbereidingszone zich tussen de spoel- en afvalzone en de kook- en bakzone.
- De spoel- en afvalzone
In de spoel- en afvalzone doe je de afwas, sorteer je het afval en spoel je de etenswaren. Hier moet je voortdurend opruimen. Het centraal punt in deze zone is de spoelbak. Bij de inrichting van de keuken moet je ervoor zorgen dat de spoel- en afvalzone zich tussen de opbergzone en de kook- en bakzone bevindt.
- De kook- en bakzone
Het middelpunt van de kook- en bakzone is de kookplaat. De oven hoort ook bij de kook- en bakzone, maar die moet zich niet per se bij de kookplaat bevinden. Je gebruikt een oven immers minder dikwijls dan de kookplaat. Als je een keuken gaat inrichten, hoort de kook- en bakzone naast de voorbereidingszone.
- De voorraadzone
Het belangrijkste element van de voorraadzone is de koelkast. De andere onderdelen van deze zone zijn de hoge kasten en de voorraadlades. Als je een keuken gaat ontwerpen, zorg je er het best voor dat de voorraadzone zich dicht bij de kookzone bevindt.
- De opbergzone
In de opbergzone vind je de dingen die je niet dagelijks gebruikt. Je moet deze zone dus geen centrale plaats geven, maar ga er wel van uit dat de opbergzone de grootste ruimte zal innemen.
Ergonomie
Ergonomie
De denkbeeldige verbinding tussen de spoelbak, de ijskast en het kookvuur is de keukendriehoek en het gebied waar de grootste activiteit plaatsvindt in de keuken. Een keukenontwerper zorgt daar altijd voor een vrije doorgang. Het is ook belangrijk dat de benen van die denkbeeldige driehoek niet te lang of te kort zijn. Zijn ze te kort, dan is er te weinig bewegingsruimte. Zijn ze te lang, dan is er te veel bewegingsruimte en moet je te grote afstanden afleggen.
De keukenvorm
De keukenvorm
Niet alle soorten keukens passen in elke ruimte. Uit onderstaande mogelijkheden kan je kiezen als je een keuken gaat ontwerpen.
- Rechte keuken
In een rechte keuken staan alle elementen naast elkaar op een rechte lijn tegen één wand. Deze keukenvorm is een ideale keuze als de ruimte beperkt is.
- L-keuken of hoekkeuken
Wil je je keuken in een hoek plaatsen, dan is een L-keuken ideaal. De keukendriehoek ligt in deze vorm optimaal om praktisch te kunnen koken met een minimum aan verplaatsing. Je kan een L-keuken in zowat elke ruimte plaatsen.
- U-vorm
Een U-keuken loopt langs drie verschillende wanden. Je hebt alles binnen handbereik en beschikt over verschillende werkvlakken die je naar eigen inzicht kan indelen. Het is belangrijk dat er voldoende afstand zit tussen de twee tegenover elkaar staande keukendelen. Een U-vormige keuken is daarom enkel aan te raden wanneer je over voldoende ruimte beschikt.
- Open keuken of open keuken met eiland
Een open keuken is geïntegreerd in de woonruimte en zorgt voor een open en ruimer gevoel in de woning. Daarvoor heb je uiteraard de nodige ruimte nodig. Afhankelijk van de plaats en de indeling kan je een kookeiland toevoegen en daarin de kookplaat, spoelbak en zelfs zitplaatsen integreren.
- Halfopen keuken
Een halfopen keuken is gescheiden van het zitgedeelte met een toog of wand. Er is nog steeds een verbinding met de woonkamer, al heb je hier als voordeel dat alle vieze vaat uit het zicht is. Ook heb je meer privacy bij het koken, zonder het contact te verliezen met huisgenoten of gasten.
- G-keuken
De G-keuken gelijkt op het U-model. Het verschil zit in de uitbouw aan de open vierde zijde van de keukenruimte. Die uitbouw kan je gebruiken als eethoek, maar je moet daarvoor wel over een grote keukenruimte beschikken.
- Dubbelwandige of parallelle keuken
Als er zich in je keukenruimte een deur en een raam tegenover elkaar bevinden, is een dubbelwandige keuken de best denkbare opstelling. Dan is er een keukenzone voor en achter je.
Keukenkasten
Keukenkasten
Opbergruimte heb je nooit genoeg. Je kan het best vooraf bepalen wat je wel en niet in de keuken wil opbergen, zodat je voldoende keukenkasten kan voorzien. Hou ook rekening met grote apparaten, zoals een waterkoker, een keukenrobot of een koffiemachine. Wil je die op het werkblad plaatsen of liever opbergen in een kast? En welk type kasten heb je nodig?
- Hoekkasten
Daarmee voorkom je plaatsverlies in de hoeken. Een carrouselkast is handig om potten en pannen op te bergen.
- Bovenkasten
Kies voor extra lange en diepe bovenkasten voor extra opbergruimte. Denk ook aan een kast boven de koelkast. Die ruimte gaat anders gewoon verloren.
- Onderkasten
Brede en volledig uittrekbare ladekasten zijn handiger dan de traditionele onderkasten. Ze bieden meer opbergruimte en bij het uittrekken zie je de volledige inhoud van de kast.
- Rolluikkasten
Ideaal om apparaten zoals de koffiemachine en de waterkoker op te bergen. Een rolluikkast vertrekt vanop het aanrecht.
- Kolomkasten
Ideaal als voorraadkast. Als je wil dat de keuken een mooi geheel vormt, plaats je kolomkasten het best aan het uiteinde van de keuken. Een kolomkast kan je ook voorzien van binnenlades.
Je keuken zelf ontwerpen of laten ontwerpen door een keukenexpert?
Niet enkel keukenkasten zijn van belang als je een keuken gaat ontwerpen. Je moet nog plaats voorzien voor keukenapparaten zoals een koelkast, een oven en een vaatwasser. Of wil je nog een stoomoven of bordenwarmer erbij? En hoe zit het met de bereikbaarheid van de apparaten? Vergeet ook niet om voldoende stopcontacten en aansluitingen voor gas en water te voorzien. En dan heb je nog de keuze van materialen en de esthetische kant van de keuken.
De grote lijnen van het keukenontwerp kan je misschien zelf vastleggen en uitwerken. Er bestaan daarvoor verschillende 3D-softwareprogramma’s of keukenplanners. Het finale keukenontwerp, waar jijzelf of de plaatser van je keuken effectief mee aan de slag moet, laat je wellicht het best opmaken door een professionele keukenontwerper.