Terug

Een keuken ontwerpen? Hiermee moet je rekening houden

Een keukenproject opstarten is niet altijd eenvoudig. Voor de realisatie van een praktische en stijlvolle keuken is een goed keukenontwerp daarom onontbeerlijk. Maar zelf je keuken ontwerpen dat doe je niet zomaar. Kom hier te weten waarmee je het best rekening houdt, als je een keuken gaat inrichten.

Het ontwerp van je droomkeuken is onder meer afhankelijk van je beschikbare ruimte en je keukenbudget. Als de keukenruimte beperkt is, is het wellicht geen goed idee om een keukeneiland op te nemen in je concept. Beschik je over een grote keukenruimte, dan heb je meer mogelijkheden maar zijn de keuzes minder gemakkelijk. Bovendien heb je meer denkwerk om een grote keuken praktisch en met ergonomische afstanden in te richten.

De keukenindeling

Een praktische keukenindeling bestaat doorgaans uit vijf zones.

 • De voorbereidingszone

Het belangrijkste onderdeel van de voorbereidingszone is het werkblad. Bij de inrichting van de keuken bevindt de voorbereidingszone zich tussen de spoel- en afvalzone en de kook- en bakzone.

 • De spoel- en afvalzone

In de spoel- en afvalzone doe je de afwas, sorteer je het afval en spoel je de etenswaren. Hier moet je voortdurend opruimen. Het centraal punt in deze zone is de spoelbak. Bij de inrichting van de keuken moet je ervoor zorgen dat de spoel- en afvalzone zich tussen de opbergzone en de kook- en bakzone bevindt.

 • De kook- en bakzone

Het middelpunt van de kook- en bakzone is de kookplaat. De oven hoort ook bij de kook- en bakzone, maar die moet zich niet per se bij de kookplaat bevinden. Je gebruikt een oven immers minder dikwijls dan de kookplaat. Als je een keuken gaat inrichten, hoort de kook- en bakzone naast de voorbereidingszone.

 • De voorraadzone

Het belangrijkste element van de voorraadzone is de koelkast. De andere onderdelen van deze zone zijn de hoge kasten en de voorraadlades. Als je een keuken gaat ontwerpen, zorg je er het best voor dat de voorraadzone zich dicht bij de kookzone bevindt.

 • De opbergzone

In de opbergzone vind je de dingen die je niet dagelijks gebruikt. Je moet deze zone dus geen centrale plaats geven, maar ga er wel van uit dat de opbergzone de grootste ruimte zal innemen.

Ergonomie

De denkbeeldige verbinding tussen de spoelbak, de ijskast en het kookvuur is de keukendriehoek en het gebied waar de grootste activiteit plaatsvindt in de keuken. Een keukenontwerper zorgt daar altijd voor een vrije doorgang. Het is ook belangrijk dat de benen van die denkbeeldige driehoek niet te lang of te kort zijn. Zijn ze te kort, dan is er te weinig bewegingsruimte. Zijn ze te lang, dan is er te veel bewegingsruimte en moet je te grote afstanden afleggen.

De keukenvorm

Niet alle soorten keukens passen in elke ruimte. Uit onderstaande mogelijkheden kan je kiezen als je een keuken gaat ontwerpen.

 • Rechte keuken

In een rechte keuken staan alle elementen naast elkaar op een rechte lijn tegen één wand. Deze keukenvorm is een ideale keuze als de ruimte beperkt is.

 • L-keuken of hoekkeuken

Wil je je keuken in een hoek plaatsen, dan is een L-keuken ideaal. De keukendriehoek ligt in deze vorm optimaal om praktisch te kunnen koken met een minimum aan verplaatsing. Je kan een L-keuken in zowat elke ruimte plaatsen. 

 • U-vorm

Een U-keuken loopt langs drie verschillende wanden. Je hebt alles binnen handbereik en beschikt over verschillende werkvlakken die je naar eigen inzicht kan indelen. Het is belangrijk dat er voldoende afstand zit tussen de twee tegenover elkaar staande keukendelen. Een U-vormige keuken is daarom enkel aan te raden wanneer je over voldoende ruimte beschikt.

 • Open keuken of open keuken met eiland

Een open keuken is geïntegreerd in de woonruimte en zorgt voor een open en ruimer gevoel in de woning. Daarvoor heb je uiteraard de nodige ruimte nodig. Afhankelijk van de plaats en de indeling kan je een kookeiland toevoegen en daarin de kookplaat, spoelbak en zelfs zitplaatsen integreren.

 • Halfopen keuken

Een halfopen keuken is gescheiden van het zitgedeelte met een toog of wand. Er is nog steeds een verbinding met de woonkamer, al heb je hier als voordeel dat alle vieze vaat uit het zicht is. Ook heb je meer privacy bij het koken, zonder het contact te verliezen met huisgenoten of gasten.

 • G-keuken

De G-keuken gelijkt op het U-model. Het verschil zit in de uitbouw aan de open vierde zijde van de keukenruimte. Die uitbouw kan je gebruiken als eethoek, maar je moet daarvoor wel over een grote keukenruimte beschikken.

 • Dubbelwandige of parallelle keuken

Als er zich in je keukenruimte een deur en een raam tegenover elkaar bevinden, is een dubbelwandige keuken de best denkbare opstelling. Dan is er een keukenzone voor en achter je.
 

Keukenkasten

Opbergruimte heb je nooit genoeg. Je kan het best vooraf bepalen wat je wel en niet in de keuken wil opbergen, zodat je voldoende keukenkasten kan voorzien. Hou ook rekening met grote apparaten, zoals een waterkoker, een keukenrobot of een koffiemachine. Wil je die op het werkblad plaatsen of liever opbergen in een kast? En welk type kasten heb je nodig?

 • Hoekkasten

Daarmee voorkom je plaatsverlies in de hoeken. Een carrouselkast is handig om potten en pannen op te bergen.

 • Bovenkasten

Kies voor extra lange en diepe bovenkasten voor extra opbergruimte. Denk ook aan een kast boven de koelkast. Die ruimte gaat anders gewoon verloren.

 • Onderkasten

Brede en volledig uittrekbare ladekasten zijn handiger dan de traditionele onderkasten. Ze bieden meer opbergruimte en bij het uittrekken zie je de volledige inhoud van de kast.

 • Rolluikkasten

Ideaal om apparaten zoals de koffiemachine en de waterkoker op te bergen. Een rolluikkast vertrekt vanop het aanrecht.

 • Kolomkasten

Ideaal als voorraadkast. Als je wil dat de keuken een mooi geheel vormt, plaats je kolomkasten het best aan het uiteinde van de keuken. Een kolomkast kan je ook voorzien van binnenlades.

Je keuken zelf ontwerpen of laten ontwerpen door een keukenexpert?

Niet enkel keukenkasten zijn van belang als je een keuken gaat ontwerpen. Je moet nog plaats voorzien voor keukenapparaten zoals een koelkast, een oven en een vaatwasser. Of wil je nog een stoomoven of bordenwarmer erbij? En hoe zit het met de bereikbaarheid van de apparaten? Vergeet ook niet om voldoende stopcontacten en aansluitingen voor gas en water te voorzien. En dan heb je nog de keuze van materialen en de esthetische kant van de keuken. 
De grote lijnen van het keukenontwerp kan je misschien zelf vastleggen en uitwerken. Er bestaan daarvoor verschillende 3D-softwareprogramma’s of keukenplanners. Het finale keukenontwerp, waar jijzelf of de plaatser van je keuken effectief mee aan de slag moet, laat je wellicht het best opmaken door een professionele keukenontwerper.