Ecologische keuken
February 2021

Hoe ontwerp je een duurzame keuken?

Een duurzame keuken vereenvoudigt het sorteren en recycleren

Maakt duurzaamheid onlosmakelijk deel uit van je droomkeuken? Goed zo! Denk bij het ontwerpen van je keuken dan ook aan het sorteren van je afval. Je zal dus drie plekken moeten voorzien: één voor huishoudelijk afval, één voor glas en één voor PMC (plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankkartons). Maar je kan ook een stapje verder gaan als je dat wil en bijvoorbeeld een compostplek voorzien voor je organisch afval. Door recycleren makkelijk te maken in je keuken, wordt het eenvoudiger voor alle leden van je gezin om zorg te dragen voor de planeet. 

 

Een duurzame keuken bespaart water

Als je minder water wil verbruiken, kan je een waterbesparend opzetstuk op het uiteinde van je kraan plaatsen. In plaats van 12 liter water per minuut komt er zo slechts 2,5 tot 5 liter water uit je kraan, zonder dat je het verschil merkt! Al hoeft dat niemand ervan te weerhouden de kraan uit te zetten terwijl hij of zij de handen inzeept …
Overweeg ook een vaatwasmachine te plaatsen. Daarmee bespaar je immers 70% water of 35 liter per afwasbeurt in vergelijking met afwassen met de hand. Selecteer je vaatwasmachine in functie van zijn water- en energieverbruik, want ook daar bestaan er grote verschillen tussen de verschillende modellen.

Een duurzame keuken is uitgerust met zuinige elektrotoestellen

Kijk de energie-etiketten goed na als je een duurzame keuken wilt installeren. Die etiketten zijn sinds het begin van de jaren ’90 van kracht in de Europese Unie, maar worden aangepast vanaf maart 2021. Vanaf dan worden de categorieën A+, A++ en A+++ opnieuw ingedeeld op een schaal van A tot G.  Natuurlijk zullen de twee indelingssystemen naast elkaar blijven bestaan tijdens een overgangsperiode. Hoe dan ook helpen deze etiketten je elektrotoestellen uit te kiezen in functie van hun energieverbruik.

 

De informaties in dit artikel zijn geldig wanneer het artikel gepubliceerd word. Sommige afbeeldingen zijn niet meer beschikbaar in het huidige assortiment. Uw adviseur zal u naar een gelijkaardig model in de winkel kunnen verwijzen.