Ecologische keuken
August 2020

Je ecologische voetafdruk verkleinen dankzij een slimme keukeninrichting

Duurzamer leven en wonen, is voor veel jonge gezinnen prioriteit nummer één. En duurzaamheid begint bij het monitoren van je energieverbruik. Wie kiest voor zuinige keukentoestellen heeft bijvoorbeeld al een streepje voor op degenen die zweren bij hun oude, misschien nog mooie maar jammer genoeg energieverslindende kookfornuis of oven. Ixina helpt je graag om de juiste keukenkeuzes te maken en zo je ecologische voetafdruk te verkleinen.

Voor elke keuken 12 bomen

Elke keuken die bij Ixina verkocht wordt, zorgt onvermijdelijk voor CO2-uitstoot. Om die milieubelastende uitstoot te compenseren, planten ze in samenwerking met de ngo Kiem des levens voor elke verkochte keuken 12 bomen. Twaalf bomen nemen de gemiddelde hoeveelheid CO2 op die het kost om een Ixina-keuken te maken, leveren en installeren. Ook hun stand op Batibouw was trouwens volledig CO2-neutraal. Kortom, duurzaamheid staat voorop bij Ixina. En dat geldt ook voor jóúw keuken.

Hoe je ecologische voetafdruk verkleinen?

Isolatie is wellicht het eerste waar je aan denkt als het gaat over duurzaam wonen. Terecht, want een goed geïsoleerde woning levert je een flinke energiebesparing op. Ook in de keuken valt er op dat vlak veel te winnen. Isolerende ramen houden de warmte binnen en de koude buiten, zodat je niet moet bijverwarmen tijdens de wintermaanden. Zorg je daarnaast ook voor een degelijk ventilatiesysteem in de keuken, dan gaat er zéker geen kostbare energie meer verloren. Je hoeft dan de ramen niet meer open te zetten om de etensgeurtjes te verdrijven.

Energiezuinige keukentoestellen

Je kunt natuurlijk nog veel meer energiebesparende maatregelen nemen in de keuken. Kiezen voor energiezuinige toestellen is er daar een van. Let op de labels: een vaatwasmachine met het label A+++ wast stukken zuiniger dan een exemplaar met het A+-label. Hoe meer plusjes, hoe energiezuiniger het toestel. En dat geldt natuurlijk niet alleen voor vaatwassers. Ook op je koelkast, oven of diepvriezer prijkt zo’n energielabel. Ook bepaalde handelingen in de keuken kun je ongetwijfeld energiezuiniger uitvoeren. Koken op een inductiekookplaat is wat dat betreft een aanrader. Nog meer tips nodig? Beperk je waterverbruik en vermijd voedselverspilling.

De informaties in dit artikel zijn geldig wanneer het artikel gepubliceerd word. Sommige afbeeldingen zijn niet meer beschikbaar in het huidige assortiment. Uw adviseur zal u naar een gelijkaardig model in de winkel kunnen verwijzen.