Huishoudapparatuur
August 2020

Vaatwasser kopen? Hierop moet je letten

Eigenlijk werkt iedere vaatwasser ongeveer op dezelfde manier: het toestel sproeit warm water langs alle kanten over de vuile vaat, zodat die goed schoon wordt, en het vuile water wordt afgevoerd. Toch is er zo’n ruime keuze in modellen dat het de moeite waard is om alle details en functionaliteiten van het apparaat te overwegen. Dit zijn de zaken waarop je moet letten als je een nieuwe vaatwasser wilt kopen.

1. Waterverbruik

De meeste recente vaatwassers zijn zuinig tot zeer zuinig in hun waterverbruik. Verwacht je dat je niet vaak de hele vaatwasser vol zult hebben? Kies dan een model dat een programma voor halve belading heeft. Ook bestaan er vaatwassers die hun watergebruik automatisch aanpassen aan de hoeveelheid vaatwerk. Zo hoef je nooit meer te wachten tot je vaatwasser eindelijk vol is.

2. G? Weg ermee!

Niet alleen waterverbruik bepaalt de zuinigheid van de vaatwasser. Een laag energieverbruik is goed voor het milieu én je portemonnee! Let dus op het energielabel; fabrikanten zijn verplicht om met de letters A t/m G aan te geven hoe zuinig hun product is. Vermijd een deprimerend rode G en investeer meteen in een mooi groene A+++.

3. Een groter gezin = meer afwas

Heb jij ook vaak het gevoel dat je een spelletje Tetris moet spelen wanneer je de vaatwasser inlaadt? Houd er dan zeker rekening mee dat je vaatwasser een formaat heeft dat past bij de grootte van je gezin.

4. Geluidsniveau

Sommige vaatwassers zijn nogal luidruchtig. Let daarom ook op het geluidsniveau. Zeker in een open keuken kan de vaatwasser nogal storend zijn.

5. Een inbouw- of vrijstaande vaatwasser kopen?

Ten slotte heb je de keuze tussen een inbouwvaatwasser of een vrijstaand model. Een inbouwvaatwasser staat natuurlijk het mooist, maar hou er rekening mee dat het in bestaande keukens soms moeilijk is om er een plaatsje voor te creëren.

De informaties in dit artikel zijn geldig wanneer het artikel gepubliceerd word. Sommige afbeeldingen zijn niet meer beschikbaar in het huidige assortiment. Uw adviseur zal u naar een gelijkaardig model in de winkel kunnen verwijzen.