Welke verlichting kiezen voor je keuken ?

Welke verlichting kiezen voor je keuken ?

De keuze van de juiste keukenverlichting is niet alleen een kwestie van comfort, maar ook van veiligheid en sfeer. Het is belangrijk dat u in uw keuken goed kunt zien, maar geen verblindende neonverlichting gebruikt. Daarom is het raadzaam ten minste twee lichtbronnen te combineren: algemene ruimteverlichting en meer functionele verlichting voor de werkruimten. Dan staat niets u in de weg om, als aanvulling, een decoratieve lamp toe te voegen. Volg ons advies voor een deugddoende lichtinval in uw inbouwkeuken.

De verschillende soorten keukenverlichting

Er zijn drie soorten verlichting die kunnen worden gecombineerd voor optimaal comfort in uw keuken.

Algemene verlichting

Een bron van algemeen licht in de kamer, die meer of minder krachtig zal zijn, afhankelijk van de oppervlakte van de keuken. Het wordt meestal aan het plafond van de kamer geplaatst.

Functionele verlichting

Functionele verlichting, nuttig bij het koken en voor de verlichting van specifieke zones (kookplaat, werkblad of gootsteen), voorkomt vermoeide ogen en huishoudelijke ongevallen.

Decoratieve verlichting

Decoratieve keukenverlichting helpt om een aangename sfeer in de ruimte te scheppen. Het kan voorwerpen of volumes accentueren, of gewoon dienen als decoratief element.

Kies uw verlichting in functie van de indeling van uw keuken

Het aantal lampen en de verdeling ervan hangt af van de oppervlakte en de configuratie van de keuken. Voor de hoofdverlichting kunt u kiezen tussen een pendel, inbouwspots, een plafondlamp of een globe. Kleinere keukens geven de voorkeur aan algemene verlichting met spots of wandlampen. Grotere keukens met een eethoek kunnen een grote kroonluchter boven de tafel hebben. Heeft uw keuken een centraal eiland? Verlicht het met een enkele grote pendel of met spots geïnstalleerd op een hangende kap. Kies in elk geval voor LED-lampen of spaarlampen om elektriciteit te besparen.

Welke verlichting voor uw werkblad ?

Onder de bovenkasten kunnen lichtpunten worden aangebracht. Striplampen, extra platte spots, LED-strips... al deze lampen geven een helder licht dat de kleur van het voedsel niet vertekent. De lamp die boven een centraal werkblad hangt, creëert een onmiskenbaar esthetisch effect. Op die manier dient hij zowel als functionele en als algemene verlichting. Daarom is het de moeite waard een dimschakelaar in te bouwen. 

Heeft u meer informatie nodig? Maak een afspraak met een van onze adviseurs, die u zullen begeleiden bij het kiezen van de ideale verlichting voor uw keuken.

Inspiratie & advies

Bekijk al onze inhoud

Onze partners We werken met de grootste merken om efficiëntie en tevredenheid te garanderen

We blijven aan je zijde

 

Ontwerpers die zijn opgeleid om je te begeleiden

 

 

Meubels van Duitse kwaliteit met 10 jaar garantie

 

 

Een netwerk van gekwalificeerde plaatsers

 

 

 

Financieringsoplossingen op maat van je behoeften