Spoelbak en kranen
Gepubliceerd op 09 April 2021
Bijgewerkt op 09 April 2021

Alles wat je moet weten over keukenkranen

Soorten keukenkranen

Vroeger installeerde je een aparte kraan voor warm water en een aparte kraan voor het koude water. Tegenwoordig wordt de toevoer van warm water en koud water op één kraan aangesloten: de mengkraan. Met een keukenmengkraan kun je de temperatuur handmatig regelen. Als je bijvoorbeeld gaat afwassen, creëer je de ideale temperatuur door koud en heet leidingwater te mengen. Onder de keukenmengkranen kun je een aantal categorieën onderscheiden.

•    Kokendwaterkranen
De kokendwaterkraan combineert een kraan op het aanrecht met een boiler onder de spoelbak. Je beschikt zo altijd meteen over kokend water voor bijvoorbeeld een lekker kopje thee, of om eieren of pasta te koken. Dat type kraan is voor de veiligheid voorzien van een kinderslot.
•    Waterbesparende kranen
De waterbesparende kraan is uitgerust met een EcoClickfunctie, een instelbare doorstroombegrenzer, een waterbesparende straalregelaar of een waterbesparingsknop. Zo'n type is goed voor het milieu en voordelig op je waterfactuur.
•    Wandkranen
Een wandkraan moet in de muur worden ingebouwd. Op basis van het aantal gaten die in de muur worden gebruikt, spreekt men van 2-gats wandkranen of 3-gats wandkranen.
 

Een keukenkraan kopen vergt wat praktische overwegingen

De keukenkraan is samen met de spoelbak een belangrijk stijlelement in je keukenruimte. Vanzelfsprekend koop je dus een keukenkraan met het meest geschikte design, materiaal of kleur. Sierlijke draaiknoppen passen goed bij een klassieke of landelijke keukenstijl . Voor een moderne of designkeuken kies je een strakker of chiquer model. Maar een keukenkraan moet ook duurzaam, betrouwbaar en gemakkelijk te onderhouden zijn, want hij wordt talloze keren per dag gebruikt. Denk maar aan je handen wassen, groenten of fruit afspoelen, kookpotten vullen, afwassen en de afwasbak schoonmaken.
Wil je een praktische keukenkraan kopen wat eenvoudiger maken? Stel jezelf dan enkele vragen over de gewenste functionaliteit van de keukenkraan. Welke bediening wil je op de keukenkraan? Hoe hoog mag de keukenkraan zijn? Moet de keukenkraan een hoge of lage uitloop hebben? Wil je dat de uitloop uittrekbaar en/of draaibaar is? Op welke manier moet de kraan gemonteerd worden?
•    Hoogte en uitloop van de keukenkraan
De hoogte van de kraan bepaal je aan de hand van de gekozen spoelbak. Bij een ondiepe spoelbak kies je het best een lage kraan om opspattend water te vermijden. In een diepe wastafel zorgt een hoge kraan voor extra bewegingsruimte. Keukenkranen met een hoge uitloop (waar het water uitkomt) maken het eenvoudig om bijvoorbeeld een hoge kookpot of een emmer met water te vullen.

 

Als je twee wasbakken hebt, is een keukenkraan met een draaibare uitloop ideaal om afwisselend water in de ene of de andere wasbak te laten stromen. Als je graag gebruik maakt van een meer flexibele uitloop met een kleine handdouchekop, dan is een uittrekbare uitloop perfect. Daarmee kun je gemakkelijk groenten wassen of de gootsteen grondig schoonmaken.

•    Bediening van de keukenkraan
De bediening van de kraan bepaalt het gebruiksgemak, maar ook de uitstraling van de kraan.
o    Keukenkraan met hendel (eengreepskraan)
Zowel de temperatuur als de kracht van de waterstraal zijn instelbaar met een enkele hendel. Voor een precieze regeling is het aan te raden te kiezen voor een hendeloppervlakte die groot genoeg is.
o    Keukenkraan met draaiknop (tweegreepskraan)
De kraan heeft een knop voor warm water en een voor het koude water. Dat geeft een hippe retrolook maar het gebruiksgemak is minder groot.

•    Montage van de keukenkraan
Als je huidige keukenkraan aan de wand is gemonteerd en je bent niet van plan de keuken te verbouwen of aan de kraan aan te passen, koop je een nieuwe keukenkraan met wandmontage. Daarnaast kun je kiezen voor een montage op het werkblad of op de spoelbak met een opbouwkraan. Of als je wilt dat alleen de essentiële onderdelen zichtbaar zijn, kun je gaan voor een inbouwkraan of montage geïntegreerd in de spoelbak. Dat zorgt voor een strakke uitstraling. 
 

Koop je keukenkraan in een geschikte kleur

Natuurlijk wil je een keukenkraan kopen in de best passende stijl. Tegenwoordig kun je kiezen uit diverse materialen en kleuren. Een keukenkraan in verchroomd messing doet het altijd goed en past bij iedere keukenstijl. Gaat je voorkeur uit naar een opvallend model? Dan kun je een speciale uitvoering overwegen, zoals een witte of zwarte keukenkraan, of misschien zelfs een bronzen of gouden keukenkraan. 
Of hecht je meer belang aan duurzaamheid? Inox of roestvrij staal is zeer resistent tegen lucht, water, chemische corrosie, mechanische slijtage en hoge temperaturen. Massief messing heeft een lange levensduur en is zeer geschikt in regio's met hard water.
 

De informaties in dit artikel zijn geldig wanneer het artikel gepubliceerd word. Sommige afbeeldingen zijn niet meer beschikbaar in het huidige assortiment. Uw adviseur zal u naar een gelijkaardig model in de winkel kunnen verwijzen.