Lay-out / ergonomie
April 2021

Je keuken goed organiseren, betekent dat je er optimaal van kan genieten

Het geheim van een goed georganiseerde keuken: de werkdriehoek

Waarom zou je je keuken organiseren op basis van de werkdriehoek? Omdat dit principe je helpt om alles bij de hand te hebben terwijl je kookt. Het helpt ook om je vlot en efficiënt te verplaatsen in de keuken. In grote lijnen wordt de werkdriehoek gevormd door de drie belangrijkste werkzones in de keuken: de bewaarzone of koude zone, de voorbereidings- en kookzone, en tenslotte de spoelzone of afwaszone. De werkdriehoek zorgt ervoor dat de afstand tussen de spoelbak, de koelkast en de kookzone verkleind wordt. Tegelijkertijd worden de verplaatsingen van de ene naar de andere zone zo vlot mogelijk gemaakt. Of je nu alleen of samen met anderen kookt.

 

Een goed georganiseerde keuken maakt je leven gemakkelijker dankzij een goede indeling van de ruimte

Om je keuken goed in te richten en te organiseren, kan je een aantal regels volgen die gebaseerd zijn op jouw dagelijkse leven:

•    De oven plaats je bij voorkeur hoog, in een kolomkast. Zo spaar je je rug en voorkom je dat jonge kinderen zich verbranden.
•    Naast de oven moet er werkbladruimte zijn zodat je snel een warme ovenschotel kan neerzetten.
•    Volgens hetzelfde principe voorzie je best een vrij werkblad naast de koelkast. Hierop kan je na het doen van je boodschappen de verse levensmiddelen neerzetten om ze daarna rustig op te bergen.
•    Als je de spoelbak onder een raam voorziet, zou het kunnen dat de mengkraan het openen van het raam belemmert. Je kan dan aan kantelbare of intrekbare modellen denken in plaats van meteen de keukenindeling aan te passen met onze 3D-tool.
•    In de spoelzone hou je bij de opstelling van de vaatwasser, vuilnisbak en spoelbak best rekening met het feit of je rechts- of linkshandig bent. Ben je rechtshandig? Dan plaats je de vuilnisbak rechts van de spoelbak en de vaatwasser links ervan. Op die manier kan je de restjes van het bord in de vuilnisbak weggooien en het bord daarna in je vaatwasser plaatsen zonder van hand te wisselen. Ben je linkshandig? Dan draai je deze indeling om.
 

 

 

Opbergtips voor een goed georganiseerde keuken

Eenmaal je de algemene indeling van je keuken hebt bepaald, bekijk je best ook hoe je de koelkast en opbergkasten doordacht kan vullen. Ook bij het organiseren van de opbergruimte kan je enkele nuttige regels hanteren:
•    Kies stapelbare en doorzichtige dozen of bokalen, bij voorkeur in glas, om je levensmiddelen in op te bergen. Dit systeem is niet alleen praktisch, het helpt ook om voedselmotten en andere maden uit je kasten te houden. Kies dus ook voor een goed sluitsysteem!
•    Schrijf met een uitwisbare stift de vervaldatum op de verpakking.
•    Installeer gecompartimenteerde lades om je keukengerei snel terug te vinden.
•    Bevestig haken op de achterkant van kastdeuren om snijplanken, keukenzeven, deksels, ovenwanten, enz. aan te hangen.

Is je keukenruimte bijzonder klein? Ontdek dan onze opbergtips en onze adviezen voor het vergroten van een kleine keuken. Je zal zien dat de oppervlakte niet het belangrijkste criterium is voor een comfortabele en functionele keuken.
 

De informaties in dit artikel zijn geldig wanneer het artikel gepubliceerd word. Sommige afbeeldingen zijn niet meer beschikbaar in het huidige assortiment. Uw adviseur zal u naar een gelijkaardig model in de winkel kunnen verwijzen.