Hoe kies je jouw wijnkast?

Hoe kies je jouw wijnkast?

Wijn kan niet worden bewaard zoals elke andere drank. Of je nu een eenvoudige amateur bent of een sommelier in de dop, ixina biedt je een ruime keuze aan wijnkasten om jouw flessen te bewaren, te serveren of te laten rijpen volgens de regels van de kunst. Met modellen die perfect in jouw keuken passen.

De verschillende soorten wijnkasten

Wat is het verschil tussen een rijpingskast en een serveerkast? Wij geven je alle details over hoe je de juiste wijnkelder voor jouw behoeften kiest.

Service wijnkast

Deze kelders zijn over het algemeen minder omvangrijk dan rijpingskelders. Sommige modellen zijn ontworpen om wijn in de best mogelijke omstandigheden te serveren en kunnen jouw flessen op verschillende temperaturen bewaren. De meeste grands crus kunnen bijvoorbeeld bij de volgende temperaturen worden genuttigd: Van 16 tot 18 °C voor rode Bordeaux-wijnen; 15 tot 16 °C voor rode bourgognewijnen; 10 tot 14°C voor lichte rode wijnen; 10 tot 12 °C voor champagnes; 8 tot 10 °C voor rosé en droge witte wijnen; 7 tot 9 °C voor zoete witte wijnen.

Rijpingswijnkast

Voorbehouden aan hen die een kelder willen kiezen om hun wijn op lange termijn te laten rijpen. In rijpingskelders kan de wijn op één enkele, stabiele temperatuur worden bewaard om hem tot zijn hoogtepunt te brengen. De ideale temperatuur voor het langdurig bewaren van wijn is gewoonlijk 12°C. Naast de temperatuur is het ook van cruciaal belang dat de drank tegen licht wordt beschermd. Daarom is het belangrijk dat deze kelders voorzien zijn van een stevige deur of van anti-UV glas. De beheersing van de hygrometrie zal ook een belangrijk aspect zijn bij de keuze van jouw kelder en om de wijn te respecteren zonder hem te veranderen. Deze controle van de hygrometrie zal niet onontbeerlijk zijn voor service-wijnkelders, waarvan het hoofddoel alleen is de wijn op de juiste temperatuur te brengen om hem te kunnen proeven.

Multifunctionele wijnkast

Wijnkelders met meerdere temperaturen zorgen niet alleen voor de bewaring en rijping van wijn, maar zorgen er ook voor dat wijn altijd beschikbaar is voor consumptie. Ze zijn ontworpen voor wijnliefhebbers en hebben een temperatuurzone voor bewaring en rijping. Een of meer zones zijn ontworpen om een ideale temperatuur te bieden voor het serveren.

Ingebouwde wijnkast

Ze zijn vaak kleiner dan rijpingskelders of kelders voor meerdere doeleinden en bestaan in verschillende maten en vormen, maar hun capaciteit is beperkter. In het algemeen zijn het niet meer dan 100 flessen. Anderzijds kan een ingebouwde wijnkelder perfect worden geïntegreerd in het ontwerp van jouw keuken voor een betere integratie in uw interieur.

Op welke temperatuur moet wijn worden bewaard?

Welke temperatuur moet wijn hebben ? Een goede wijnkelder moet een vochtigheidsgraad van meer dan 50% hebben, en idealiter 65-75%.

Waar jouw wijnkast plaatsen?

Strikt genomen bestaat er geen ideale plaats om jouw wijnkast te installeren. Woonkamer, eetkamer, keuken of zelfs natuurlijke kelder, alles is toegestaan. Er zijn echter wel een paar vuistregels te volgen. Vermijd bijvoorbeeld blootstelling aan de zon en verschillende warmtebronnen (gas- of olieketels en auto's, bijvoorbeeld) en vermijd ruimten waar de temperatuur in de winter onder nul daalt of boven 38°C komt. Idealiter moet het worden geïnstalleerd in een kamer met een omgevingstemperatuur van meer dan 12°C. Sinds 2012 vallen huishoudelijke apparaten niet langer onder de energieklasse, maar onder de klimaatklasse. Deze nieuwe norm geeft je een indicatie van de ideale locatie voor jouw wijnkast. Een wijnkelder met de beoordeling "SN-ST, gematigd uitgebreid tot subtropisch" kan bijvoorbeeld in een ruimte met een temperatuur tussen 10°C en 38°C worden geplaatst om zijn volledige functionaliteit te garanderen. Een wijnkast is even esthetisch als nuttig en kan zowel in jouw woonkamer als in jouw keuken worden geplaatst.

Heb je meer informatie nodig? Maak een afspraak met een van onze adviseurs, die je kunnen begeleiden bij het kiezen van de wijnkast die perfect in jouw keuken zal passen.

Inspiratie & advies

Bekijk al onze inhoud

Onze partners We werken met de grootste merken om efficiëntie en tevredenheid te garanderen

We blijven aan je zijde

 

Ontwerpers die zijn opgeleid om je te begeleiden

 

 

Meubels van Duitse kwaliteit met 10 jaar garantie

 

 

Een netwerk van gekwalificeerde plaatsers

 

 

 

Financieringsoplossingen op maat van je behoeften