Lay-out / ergonomie

Let op de afmetingen van je keuken: optimaal ruimtegebruik

Of je nu zelf met onze 3D-tool aan de slag wil gaan of je keukenontwerp met onze experts wil bespreken, het opmeten van je keuken (inclusief de locatie van de technische elementen) is een onontbeerlijke stap. Als je in een nieuwe woning woont, hoef je waarschijnlijk alleen maar de plannen van je architect mee te nemen. Is dat niet het geval? Dan is het belangrijk om de ruimte uit te tekenen op papier. Maak je echter geen zorgen, het gaat hier slechts om een schets. Probeer vooral heel nauwkeurig te zijn met de metingen die je hebt genoteerd. We vertellen je hieronder graag wat het keukenplan allemaal moet bevatten.

Afmetingen keukenkasten

Ben jij toe aan een vernieuwing van jouw keuken? Dan zijn de juiste afmetingen uiterst belangrijk.

De minimale breedte voor een keuken is ongeveer 2,5 meter. Binnen deze ruimte past een fornuis, gootsteen en werkruimte. Hou hier dus al zeker rekening mee. Hoe groot de keuken juist wordt, hangt uiteindelijk af van jouw persoonlijke voorkeur. De afmetingen voor jouw keukenkast kunnen sterk variëren. Ze kunnen uiteenlopen van 30 tot 60 centimeter. De onderkasten variëren van 30 tot 120 centimeter.

Hoogte keukenkasten

De ideale hoogte van keukenkasten is ongeveer 90 tot 95 centimeter. Op basis van die afmetingen kan je de indeling van jouw keuken kiezen. Als je een grote oppervlakte hebt, kan je kiezen voor een kookeiland. In deze keuken beschik je over maximale opbergruimte.

Hoogte bovenkastjes keuken

Teken eerst de lijnen van de kamer uit met alle afmetingen: lengte, breedte en hoogte. Duid daarna aan waar de deuren en ramen zich bevinden, zonder hun afmetingen te vergeten. Voor een raam is de hoogte onder de vensterbank ook belangrijk, want zo kan je nagaan of er een lage kast of een gootsteen onder het raam zou passen. Nadat je jouw deuren en ramen hebt aangeduid en opgemeten, is het de beurt aan eventuele obstakels. Dit kan een zichtbare leiding zijn, een schoorsteen, een muurversteviging, een balk ... Kortom, alles wat de plaatsing van een meubel kan verhinderen.

Technische informatie

De technische elementen omvatten de toevoer van water, elektriciteit en gas, de afvoer (voor de dampkap) en de leidingen (zichtbaar of ingebouwd).

Hier is het belangrijk om te achterhalen of je deze locaties kan verplaatsen. Zo kan je namelijk niet alleen je inrichtingsmogelijkheden uitbreiden, maar ook een bijzonder praktische en functionele keuken ontwerpen. Noteer dus voor elk van deze technische elementen of ze vast of verplaatsbaar zijn.

- De aan- en afvoer van het water
- De aanvoer van gas
- De elektriciteitsaansluitingen
- De afvoer van de dampkap
- Een motor om de dampen van de dampkap af te voeren
- De leidingen

Allemaal zaken dus om rekening mee te houden. Een extra tip bij het opmeten is om goed rekening te houden met jouw gezinssamenstelling. Heb je nog kleine kinderen die nog niet groot genoeg zijn, of ben je zelf niet zo groot? Kies dan voor onder- en bovenkasten die de minimale hoogte hebben. Op die manier maak je het jezelf gemakkelijker.

Heb je alles goed opgemeten? Dan is het nu tijd om je toekomstige keuken te ontwerpen! Ontdek de mogelijke indelingen met behulp van onze 3D-ontwerptool.

Hulp nodig? Ga dan langs in jouw dichtstbijzijnde ixina-winkel en haal je voordeel uit de expertise van onze medewerkers.

De informaties in dit artikel zijn geldig wanneer het artikel gepubliceerd word. Sommige afbeeldingen zijn niet meer beschikbaar in het huidige assortiment. Uw adviseur zal u naar een gelijkaardig model in de winkel kunnen verwijzen.