Terug

Hoe kies je een werkblad voor je keuken dat past met je keukenstijl en je praktische behoefte?

Vandaag speelt het werkblad een belangrijke decoratieve rol in de keukeninrichting. De materiaalkeuze van het keukenblad bepaalt mee de stijl en de sfeer van je keukenruimte. Maar hou zeker ook rekening met het functioneel aspect. Een werkblad moet praktisch zijn en bestand tegen dagelijks gebruik. Ontdek hier welk keukenwerkblad het beste aan je eisen en behoeftes beantwoordt.

Het uitzicht van je werkblad heeft een uitgesproken invloed op de totale look van je keuken. Zo zijn de kleur, de structuur en de afwerking van het materiaal bepalend in het samenspel met de andere keukenonderdelen. Ook de visuele uitstraling van de werkbladdikte is van belang. Een dun werkblad bijvoorbeeld zorgt voor een strak minimalistisch design. Een dikker werkblad valt meer op en creëert een stoere uitstraling. Bij de meeste materialen zal de minimumdikte ongeveer 3 cm bedragen. Keukenwerkbladen kan je op maat laten maken. De ideale hoogte voor een werkblad is tussen de 90 en 95 cm, maar je kan de hoogte ook afstellen op de persoon die het meest in de keuken werkt. 

Het werkblad centrale element in de keuken, waar je tijd met je familie doorbrengt en waaraan je kookt. Het is de oppervlakte waarop al het werk gebeurt. Je snijdt er je groenten, je werkt er gerechten af met een olie of een saus, en je zet er hete potten en pannen neer. Gezien het werkblad ij je keuze maar beter rekening met de karakteristieken van het materiaal. 

Voordelen en nadelen van elk type materiaal

Voor een keukenblad kan je uit talrijke materialen kiezen. Elk materiaal heeft zijn voordelen en nadelen.

Composiet bestaat uit een samenstelling van kwartsgranulaten met kunststof en harsen. 

  • Voordelen: hoge dichtheid, hygiënisch, krasvrij en stootvast.
  • Nadelen: door de aanwezigheid van harsen is composiet warmtegevoelig. Hete potten of pannen kunnen blijvende verkleuringen veroorzaken of zelfs het blad doen barsten bij grote temperatuurverschillen (thermo-shock). Gebruik daarom altijd onderzetters. Bijtende stoffen maken blijvende vlekken. 

Natuursteen: er bestaan verschillende soorten natuursteen, zoals graniet en marmer.

  • Voordelen: hittebestendig tot 180° afhankelijk van de soort. Graniet is krasbestendig, marmer minder.
  • Nadelen: licht poreus waardoor vocht kan binnendringen met mogelijk vlekken tot gevolg indien niet behandeld. Klein risico op scheuren en barsten door plotse temperatuurverschillen.

Keramiek

  • Voordelen: hitte-, vlek- en krasbestendig. 
  • Nadelen: zware of scherpe voorwerpen die hard op het werkblad vallen, kunnen een scheur veroorzaken.
     

 

Hout 

  • Voordelen: natuurproduct, zorgt voor een warme uitstraling. 
  • Nadelen: minder kras, hitte- en vochtbestendig. Je brengt het best een beschermende toplaag aan. Veel onderhoud nodig.

Laminaat 

  • Voordelen: onderhoudsvriendelijk, redelijk krasvast, vocht- en vuilbestendig.
  • Nadeel: gevoelig voor heet kookmateriaal.

Inox 

  • Voordelen: onderhoudsvriendelijk, hitte- en vochtbestendig.
  • Nadelen: krassen hebben vrij spel.

Glas: dit materiaal wordt gemaakt van gehard industrieel glas.

  • Voordelen: waterdicht, kras- en hittebestendig.
  • Nadelen: moeilijk te onderhouden, broos aan de randen.

 

Beton

  • Voordelen: stootvast, hittebestendig en duurzaam. Door beton te polieren kan je het ook minder gevoelig voor vlekken maken.
  • Nadelen: om beton optimaal te beschermen is regelmatig onderhoud met olie of was nodig. Beton is zwaar en kan de kasten beschadigen.

Corian

  • Voordelen: strakke uitstraling, kan worden afgewerkt met onzichtbare naden, ideaal voor een kookeiland. Onderhoudsvriendelijk en hygiënisch.
  • Nadelen: niet hittebestendig en gevoelig voor krassen.

Dekton is een mengeling van glas, kwarts en porselein. 

  • Voordelen: heeft de look van natuursteen maar is minder poreus en dus beter bestand tegen vlekken. Kras- en hittebestendig, kleurvast, onderhoudsvriendelijk en duurzaam.
  • Nadeel: een van de duurste materialen

Trends voor 2021

De aandacht voor duurzaamheid en het milieu zet zich ook in de keukensector voort. Natuurlijke materialen, zoals hout en natuursteen zullen in veel keukens de basis vormen. Daarnaast zet het gebruik van gerecycleerde materialen zijn opmars verder. Duurzaamheid en esthetiek gaan hoe langer hoe meer hand in hand.
Een meer specifieke trend in 2021 is het gebruik van harde materialen die zacht lijken, zoals natuursteen in zacht zand- en kiezeltonen. Marmer is ook weer helemaal trendy. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor een werkblad in marmer en zijn er ook werkbladen van composiet of keramiek met een marmerlook: die hebben meer praktische voordelen dan echt marmer. Bovendien zijn er ook kastfronten met marmerlook verkrijgbaar, zodat je een geheel kan creëren met het werkblad. 
De jaren '50- en '60-stijl is terug van weggeweest: het gebruik van warme, donkere houttinten, zoals zwarte eik of donker notenhout, met een moderne mix van textuur, materialen en kleuren van toen. In de retrogeïnspireerde keuken met eigentijdse look doen organische vormen weer hun intrede met bijvoorbeeld een ovale keukentafel en een afgerond werkblad.
De trend van de zwarte keuken zet zich dit jaar verder door. Een keuken volledig in zwart, van de kastjes tot het werkblad, de spoelbak en de kranen, straalt luxe uit en komt helemaal tot zijn recht in een moderne of industriële woonstijl. Een zwart werkblad is ook ideaal om te combineren met andere materialen zoals hout en staal.
 

Hoe het geschikte materiaal voor je keukenblad kiezen?

De aandacht voor duurzaamheid en het milieu zet zich ook in de keukensector voort. Natuurlijke materialen, zoals hout en natuursteen zullen in veel keukens de basis vormen. Daarnaast zet het gebruik van gerecycleerde materialen zijn opmars verder. Duurzaamheid en esthetiek gaan hoe langer hoe meer hand in hand.
Een meer specifieke trend in 2021 is het gebruik van harde materialen die zacht lijken, zoals natuursteen in zacht zand- en kiezeltonen. Marmer is ook weer helemaal trendy. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor een werkblad in marmer en zijn er ook werkbladen van composiet of keramiek met een marmerlook: die hebben meer praktische voordelen dan echt marmer. Bovendien zijn er ook kastfronten met marmerlook verkrijgbaar, zodat je een geheel kan creëren met het werkblad. 
De jaren '50- en '60-stijl is terug van weggeweest: het gebruik van warme, donkere houttinten, zoals zwarte eik of donker notenhout, met een moderne mix van textuur, materialen en kleuren van toen. In de retrogeïnspireerde keuken met eigentijdse look doen organische vormen weer hun intrede met bijvoorbeeld een ovale keukentafel en een afgerond werkblad.
De trend van de zwarte keuken zet zich dit jaar verder door. Een keuken volledig in zwart, van de kastjes tot het werkblad, de spoelbak en de kranen, straalt luxe uit en komt helemaal tot zijn recht in een moderne of industriële woonstijl. Een zwart werkblad is ook ideaal om te combineren met andere materialen zoals hout en staal.