Minimalisme / Ecologie
Gepubliceerd op 21 August 2020
Bijgewerkt op 21 August 2020

Kruiden kweken in je keuken: zo begin je eraan

Slow cooking is in, en je eigen kruiden kweken hoort daar ook bij. Want wat is er heerlijker dan je zelfgemaakte bolognesesaus af te kruiden met enkele blaadjes basilicum, die je net vers van de plant hebt geplukt? Of je groentesoep van een zelfgekweekt bouquet garni te voorzien? Je merkt het al: wij zijn er helemaal voor te vinden. Succesvol kruiden kweken in 4 stappen!

1. Kruiden op je keukenrekje

Kruiden kweek je uiteraard omdat ze je culinaire creaties opwaarderen. Maar daarnaast staat een kruidenrekje ook gewoon mooi. Ga op zoek naar een (vintage) keukenrek waarop je al je kruidenpotten kwijt kunt. Zo fungeert jouw kruidentuintje ook als blikvanger in de keuken!

2. Veel zon, weinig water

De meeste groene kruiden hebben veel licht nodig om te groeien, zeker de mediterrane varianten zoals basilicum, tijm en rozemarijn. Ook subtropische kruiden zoals citroenverbena of de minder bekende ananassalie doen het goed in de zon. Andere kruiden gedijen dan weer beter in de schaduw: peterselie en kervel bijvoorbeeld. Maak niet de fout om je kruiden te veel water te geven; de meeste kruiden houden niet van ‘natte voeten’. Zorg dus voor potjes met gaten onderin, zodat het teveel aan water makkelijk weg kan vloeien.

3. Kruiden kweken in potten of bakken?

Je kunt kruiden samen planten in een bloembak of apart in kleine potjes. Creatievelingen weten vast wat gedaan met hun kruidenpotjes. Decoreer ze, plaats ze naast elkaar op een rek, of hang ze op tegen de muur: aan leuke ideetjes geen gebrek (kijk maar eens op Pinterest)!

4. Ken je klassiekers

Deze kruiden mogen zeker niet ontbreken in de keuken van elke hobbykok – of beter gezegd: iedereen die elke dag een smakelijke, verse maaltijd op tafel wil zetten:

  • Peterselie

  • Tijm

  • Laurier

  • Dille

  • Basilicum

  • Rozemarijn

En deze kruiden zijn handig om als extraatje in huis te hebben:

  • Munt (perfect voor verse thee of mojito’s)

  • Citroenmelisse

  • Bonenkruid (heeft een licht peperige smaak en geeft pit aan stoofpotjes)

  • Venkelkruid (de anijsachtige smaak doet het uitstekend in visgerechten)

 

Ontdek meer...

Bekijk al onze inhoud

De informaties in dit artikel zijn geldig wanneer het artikel gepubliceerd word. Sommige afbeeldingen zijn niet meer beschikbaar in het huidige assortiment. Uw adviseur zal u naar een gelijkaardig model in de winkel kunnen verwijzen.