Minimalisme / Ecologie
Gepubliceerd op 17 February 2021
Bijgewerkt op 17 February 2021

Alles over de afvalvrije keuken.

Het eerste doelwit van de afvalvrije keuken: verpakkingen

Verpakkingen hebben een zeer korte gebruiksfase in verhouding tot de lange tijd die ze op een afvalberg of in onze oceanen doorbrengen. De enige manier waarop je het aantal verpakkingen kan verkleinen, is anders te gaan winkelen:

  • Neem stoffen zakjes mee voor je fruit en groenten

  • Ga naar de markt, de kruidenier, de slager of de traiteur met je eigen schoongemaakte dozen

  • Koop je voedingsmiddelen zoveel mogelijk in bulk (deegwaren, koffie, ontbijtgranen, thee …)

  • Drink water uit een kraan met filter of uit een karaf met filter of met actieve kool. Drink je liever bruiswater? Schaf dan een bruiswatertoestel aan.

 

 

Zeg vaarwel tegen aluminium en plastic in je keuken

Als je zoveel moeite doet tijdens het winkelen, zou het zonde zijn om thuis plastic rietjes te gebruiken. Kies eerder voor stalen of glazen rietjes. Die kan je immers afwassen en hergebruiken. Vervang ook je plastic en aluminiumfolie door afwasbare en herbruikbare alternatieven van stof of bijenwas. Koop glazen bewaardozen wanneer je plastic potjes aan vervanging toe zijn. En snij je brood, vlees en groente voortaan op bamboeplankjes. Waarom bamboe en geen hout? Omdat bamboe sneller terug groeit en niet plooit wanneer het nat wordt.

 

De andere sterren van de afvalvrije keuken: sorteren en composteren

Sorteren is veel eenvoudiger als je je keuken hiervoor uitrust. Zo zullen ook de andere leden van je gezin makkelijker deelnemen. Let evenwel op bij het composteren, want niet alle keukenresten zijn composteerbaar.
Goed voor de composthoop: zakdoeken, keukenpapier, bloemen, eierschalen, fruit- en groenteschillen, gedroogd fruit, theezakjes (zonder het nietje), koffiegruis, schelpen, oud brood, vleesresten, etensresten.
Niet op de composthoop: beenderen, plantaardige olie en vetten, melkproducten, saus- en soepresten.

 

 

De informaties in dit artikel zijn geldig wanneer het artikel gepubliceerd word. Sommige afbeeldingen zijn niet meer beschikbaar in het huidige assortiment. Uw adviseur zal u naar een gelijkaardig model in de winkel kunnen verwijzen.