Terug

Alles over de afvalvrije keuken.

Zowel bij het ontwerpen van je keuken als in de manier waarop je eten maakt kan je zorg dragen voor het milieu én je budget. Je kan bijvoorbeeld een duurzame keuken ontwerpen en een namiddag besteden aan batch cooking, of je kan je water- en energieverbruik in de keuken tot een minimum beperken. Doe jij dit al en wil je nog een stapje verder gaan in je ecologische aanpak? Dan is een afvalvrije keuken vast iets voor jou!

 

Het eerste doelwit van de afvalvrije keuken: verpakkingen

Verpakkingen hebben een zeer korte gebruiksfase in verhouding tot de lange tijd die ze op een afvalberg of in onze oceanen doorbrengen. De enige manier waarop je het aantal verpakkingen kan verkleinen, is anders te gaan winkelen:

  • Neem stoffen zakjes mee voor je fruit en groenten
  • Ga naar de markt, de kruidenier, de slager of de traiteur met je eigen schoongemaakte dozen
  • Koop je voedingsmiddelen zoveel mogelijk in bulk (deegwaren, koffie, ontbijtgranen, thee …)
  • Drink water uit een kraan met filter of uit een karaf met filter of met actieve kool. Drink je liever bruiswater? Schaf dan een bruiswatertoestel aan.

 

 

Zeg vaarwel tegen aluminium en plastic in je keuken

Als je zoveel moeite doet tijdens het winkelen, zou het zonde zijn om thuis plastic rietjes te gebruiken. Kies eerder voor stalen of glazen rietjes. Die kan je immers afwassen en hergebruiken. Vervang ook je plastic en aluminiumfolie door afwasbare en herbruikbare alternatieven van stof of bijenwas. Koop glazen bewaardozen wanneer je plastic potjes aan vervanging toe zijn. En snij je brood, vlees en groente voortaan op bamboeplankjes. Waarom bamboe en geen hout? Omdat bamboe sneller terug groeit en niet plooit wanneer het nat wordt.

 

De andere sterren van de afvalvrije keuken: sorteren en composteren

Sorteren is veel eenvoudiger als je je keuken hiervoor uitrust. Zo zullen ook de andere leden van je gezin makkelijker deelnemen. Let evenwel op bij het composteren, want niet alle keukenresten zijn composteerbaar.
Goed voor de composthoop: zakdoeken, keukenpapier, bloemen, eierschalen, fruit- en groenteschillen, gedroogd fruit, theezakjes (zonder het nietje), koffiegruis, schelpen, oud brood, vleesresten, etensresten.
Niet op de composthoop: beenderen, plantaardige olie en vetten, melkproducten, saus- en soepresten.