Decoratie / accessoires
Gepubliceerd op 24 April 2023
Bijgewerkt op 24 April 2023

Alles wat je moet weten over keukenkasten

Welke materialen kiezen voor jouw keukenkasten? 

Keukenkasten zijn samengesteld uit een corpus (wanden, bodem- en bovenplaat) en fronten (voorzijde van deuren, lades en uittrekkasten). 

 

Basismaterialen voor het corpus

Het meest gebruikte draagmateriaal voor het corpus van de keukenkast, is vezelplaat of spaanplaat (MDF). Deze plaat onderscheidt zich door een enorme stabiliteit en buigvastheid, en is eenvoudig te verwerken. Daarnaast heb je HPL-platen of antistatisch gelaagde, geperste platen met een laag kunsthars. De grootste kwaliteiten van dat materiaal zijn slijtvastheid en vocht- en hittebestendigheid. Een plaat bestaat uit op elkaar geperste houtvezels. Het verschil in kwaliteit zit in het aantal vezels per vierkante centimeter: hoe meer vezels hoe sterker de plank. In volledig houten keukens is het corpus van massief hout. 

 

Frontmaterialen

  • Hout is het natuurlijkste materiaal voor fronten. Massief houten fronten bestaan volledig uit solide hout. Dikwijls is het raamwerk van massief hout en is de binnenkant slechts met een millimeter dik fineerhout beplakt.
  • Kunststoffronten zijn er in verschillende soorten. Foliefronten zijn goedkoop maar hebben de minste kwaliteit. Fronten met laminaat, melaminehars of fenolhars zijn sterker en beter geschikt.
  • Een gelakt frontoppervlak is duurzaam, onbreekbaar, hygiënisch en niet poreus. Een mat front geeft rust en sereniteit. Een front in hoogglans creëert diepte en een designeffect. 
  • Acrylfronten zijn een goed alternatief voor gelakte hoogglansfronten. Ze hebben een bijzondere glans en zijn verkrijgbaar in een gevarieerd design van uitdrukkingsvolle kleuren tot exotische trendy houtlook. Ze zijn glad, eenvoudig te reinigen en na het aanbrengen van een beschermlaag krasbestendig.

  • Glazen fronten zijn kras- en hittebestendig. Glazen deuren zijn meestal op een aluminium frame bevestigd maar tegenwoordig ook als volledige frontuitvoering verkrijgbaar. Je hebt keuze uit verschillende soorten, zoals helder glas, melkglas en gezandstraald glas.

  • Roestvrijstalen fronten zijn onverwoestbaar en eenvoudig te onderhouden, maar niet vlek- en krasbestendig.

Keukenkasten in diverse maten en vormen

Er bestaan verschillende groottes en breedtes van keukenkasten. Om een uniforme aanblik en pasvorm te garanderen bedraagt de diepte dikwijls 60 cm. De breedte van muurkasten varieert tussen 30 en 120 cm. De romphoogte waarop het werkblad komt, is eveneens variabel en kan je aan de lichaamsgrootte laten aanpassen. Meestal situeert die hoogte zich tussen 80 en 90 cm. Om voldoende bewegings- en hoofdruimte te hebben, moet de afstand tussen werkblad en bovenkasten minstens 50 cm bedragen. Wie groot is, kan de kasten eventueel hoger laten hangen. Belangrijk is natuurlijk dat je ook nog comfortabel aan de hoogste legplanken kan. 

Onderkasten, hangkasten en kolomkasten zijn dikwijls inpasbaar of moduleerbaar in een keuken, maar je kan die onderdelen ook zelf samenstellen of combineren.

Onderkasten

Onderkasten vormen de basis van de keuken. Op die kasten komt het werkblad te liggen en je kan er ook diverse elektrische toestellen, zoals het fornuis en de vaatwasmachine, in plaatsen. Keukenonderkasten bestaan in diverse uitvoeringen, bijvoorbeeld met schuiflades of voorzien van een eenvoudige klapdeur, en met tal van inrichtingselementen, zoals afvalsorteersystemen, bestekbakjes en handdoekstangen.

 

Bovenkasten

Bovenkasten zijn bedoeld om servies en andere keukenbenodigdheden op te bergen. Het gewicht dat de ze kunnen dragen is beperkt. Bovenkasten kan je in tal van varianten verkrijgen, bijvoorbeeld met naar boven klappende kastdeuren of voorzien van glazen inzetstukken. Kasten met een elektrische motor bieden een bijzonder comfort aan.  Bij dit type kasten volstaat het om op een kleine knop onderaan de bovenkast te drukken om de kastdeur automatisch naar boven toe te laten opengaan. Zo hoef je je niet zo ver te strekken.

 

Kolomkasten

Met hoge kolomkasten zorg je alvast voor een optimaal gebruik van de beschikbare ruimte. Je kan er veel en divers gerief in kwijt. Aan de binnenkant zijn verschillende indelingen mogelijk. Zo kan je bijvoorbeeld ruimte voorzien voor een strijkplank of poetshulpmiddelen. Je kan ook opteren voor een apothekerskast als kolomkast, waarbij de hele diepte van de muurkast wordt benut. Tegenwoordig is het trendy om elektrische toestellen in de kolomkast in te bouwen op werkbladhoogte, zoals een bak- of stoomoven 

Hoekkasten

Om de hoeken van een keuken optimaal te benutten zijn er verschillende oplossingen. Een optie is een carrouselkast of een hoekkast met draaiende legvlakken, die tot een stuk buiten de kast kunnen opendraaien. Zo'n carrousel is handig om potten en pannen op te bergen. Een andere oplossing is dat je een aangepast rek voorziet, maar als je zo'n rek te hoog of te laag inbouwt, zijn je opgeborgen zaken wel niet meer goed bereikbaar. Daarom kies je het best voor een variant op buik- en borsthoogte. Als derde mogelijkheid zijn er speciale schuiflades die tot diep in de hoek doorlopen. Ze bezorgen je heel wat extra ruimte.

Keukenlades

Lades in je keuken bieden vele mogelijkheden voor de opberging van bestek, borden of ander keukengerief binnen handbereik. Er zijn verschillende uittreksystemen mogelijk. Een lade met handgreep open je met een greep op het front of een greeplijst op of achter het front. De tip on-lade opent door de lade licht in te drukken: zo komt de lade enkele centimeters naar buiten zodat je die verder kan openen. Dat push-pullsysteem is geschikt voor greeploze keukenkasten.
Om nog efficiënter om te gaan met de ruimte in een ladekast kan je een extra binnenlade aan de kast toevoegen. Daarbij moet je geen extra fronten maken of laten aanpassen. Ook in bestaande kasten met een deur is het toepassen van de binnenlade een goede oplossing als je meer spullen wil kunnen opbergen. Naast meer bergruimte is de bereikbaarheid en het overzicht aanzienlijk groter dan in een muurkast met planken.

De informaties in dit artikel zijn geldig wanneer het artikel gepubliceerd word. Sommige afbeeldingen zijn niet meer beschikbaar in het huidige assortiment. Uw adviseur zal u naar een gelijkaardig model in de winkel kunnen verwijzen.