Van 1 t.e.m. 31 december, geniet van 21% BTW cadeau op je meubels bij aankoop van je uitgeruste keuken!
Ontdek onze badkamermeubels
Laat je inspireren door onze selectie
Ik ontdek
Harmoniseer je interieur
Je eetkamer in harmonie met je keuken
Ik laat me inspireren
Toegang tot je persoonlijke ruimte
Om je gepersonaliseerde project te maken en je afspraak voor te bereiden.
Ik log in
Creëer je eigen keuken op maat
Creëer de keuken van je dromen.
Ik begin eraan
Ons MVO-beleid
Laten we ons samen inzetten voor een betere toekomst!
Kom kennismaken
Vind de dichtsbijzijnde winkel
Ik zoek
Let op de afmetingen van je keuken: optimaal ruimtegebruik
De correcte plaatsing van je keuken ?
Een afspraak maken
In de winkel, op afstand of direct online op onze persoonlijke ruimte om jouw droomkeukenproject te realiseren.
Ik wil graag teruggebeld
worden om mijn afspraak
Ik wil onafhankelijk
van mijn persoonlijke ruimte
een afspraak maken
Kom bij ons werken
ixina werft veel talenten in de winkel en biedt reële kansen om een ixina-winkel te openen, binnen een succesvolle groep.
Sluit je aan bij een team in de winkel
Verkopers, ontwerpers, winkelverantwoordelijken... Ontdek onze vele aanbiedingen en sluit je aan bij een team op mensenmaat.
Open een ixina winkel
De ixina-franchise is ondersteuning, prestaties, bekendheid, menselijke waarden en een winstgevend bedrijfsmodel!
Onze ontwerptools
Ontwerp eenvoudig je droomkeuken met onze designtools.
Mijn keuken in al zijn formaten
Personaliseer met de online keukensimulator fronten en handgrepen, werkbladen en accessoires op onze typische modellen
Configureer mijn toekomstige keuken
Modelleer met de 3D-tool de keuken van je dromen door de afmetingen van je kamer, de indeling en de stijl in te voeren die bij je past.
Keukenkasten zijn samengesteld uit een corpus (wanden, bodem- en bovenplaat) en fronten (voorzijde van deuren, lades en uittrekkasten).
Het meest gebruikte draagmateriaal voor het corpus van de keukenkast, is vezelplaat of spaanplaat (MDF). Deze plaat onderscheidt zich door een enorme stabiliteit en buigvastheid, en is eenvoudig te verwerken. Daarnaast heb je HPL-platen of antistatisch gelaagde, geperste platen met een laag kunsthars. De grootste kwaliteiten van dat materiaal zijn slijtvastheid en vocht- en hittebestendigheid. Een plaat bestaat uit op elkaar geperste houtvezels. Het verschil in kwaliteit zit in het aantal vezels per vierkante centimeter: hoe meer vezels hoe sterker de plank. In volledig houten keukens is het corpus van massief hout.
Acrylfronten zijn een goed alternatief voor gelakte hoogglansfronten. Ze hebben een bijzondere glans en zijn verkrijgbaar in een gevarieerd design van uitdrukkingsvolle kleuren tot exotische trendy houtlook. Ze zijn glad, eenvoudig te reinigen en na het aanbrengen van een beschermlaag krasbestendig.
Glazen fronten zijn kras- en hittebestendig. Glazen deuren zijn meestal op een aluminium frame bevestigd maar tegenwoordig ook als volledige frontuitvoering verkrijgbaar. Je hebt keuze uit verschillende soorten, zoals helder glas, melkglas en gezandstraald glas.
Roestvrijstalen fronten zijn onverwoestbaar en eenvoudig te onderhouden, maar niet vlek- en krasbestendig.
Er bestaan verschillende groottes en breedtes van keukenkasten. Om een uniforme aanblik en pasvorm te garanderen bedraagt de diepte dikwijls 60 cm. De breedte van muurkasten varieert tussen 30 en 120 cm. De romphoogte waarop het werkblad komt, is eveneens variabel en kan je aan de lichaamsgrootte laten aanpassen. Meestal situeert die hoogte zich tussen 80 en 90 cm. Om voldoende bewegings- en hoofdruimte te hebben, moet de afstand tussen werkblad en bovenkasten minstens 50 cm bedragen. Wie groot is, kan de kasten eventueel hoger laten hangen. Belangrijk is natuurlijk dat je ook nog comfortabel aan de hoogste legplanken kan.
Onderkasten, hangkasten en kolomkasten zijn dikwijls inpasbaar of moduleerbaar in een keuken, maar je kan die onderdelen ook zelf samenstellen of combineren.
Onderkasten vormen de basis van de keuken. Op die kasten komt het werkblad te liggen en je kan er ook diverse elektrische toestellen, zoals het fornuis en de vaatwasmachine, in plaatsen. Keukenonderkasten bestaan in diverse uitvoeringen, bijvoorbeeld met schuiflades of voorzien van een eenvoudige klapdeur, en met tal van inrichtingselementen, zoals afvalsorteersystemen, bestekbakjes en handdoekstangen.
Bovenkasten zijn bedoeld om servies en andere keukenbenodigdheden op te bergen. Het gewicht dat de ze kunnen dragen is beperkt. Bovenkasten kan je in tal van varianten verkrijgen, bijvoorbeeld met naar boven klappende kastdeuren of voorzien van glazen inzetstukken. Kasten met een elektrische motor bieden een bijzonder comfort aan. Bij dit type kasten volstaat het om op een kleine knop onderaan de bovenkast te drukken om de kastdeur automatisch naar boven toe te laten opengaan. Zo hoef je je niet zo ver te strekken.
Met hoge kolomkasten zorg je alvast voor een optimaal gebruik van de beschikbare ruimte. Je kan er veel en divers gerief in kwijt. Aan de binnenkant zijn verschillende indelingen mogelijk. Zo kan je bijvoorbeeld ruimte voorzien voor een strijkplank of poetshulpmiddelen. Je kan ook opteren voor een apothekerskast als kolomkast, waarbij de hele diepte van de muurkast wordt benut. Tegenwoordig is het trendy om elektrische toestellen in de kolomkast in te bouwen op werkbladhoogte, zoals een bak- of stoomoven
Om de hoeken van een keuken optimaal te benutten zijn er verschillende oplossingen. Een optie is een carrouselkast of een hoekkast met draaiende legvlakken, die tot een stuk buiten de kast kunnen opendraaien. Zo'n carrousel is handig om potten en pannen op te bergen. Een andere oplossing is dat je een aangepast rek voorziet, maar als je zo'n rek te hoog of te laag inbouwt, zijn je opgeborgen zaken wel niet meer goed bereikbaar. Daarom kies je het best voor een variant op buik- en borsthoogte. Als derde mogelijkheid zijn er speciale schuiflades die tot diep in de hoek doorlopen. Ze bezorgen je heel wat extra ruimte.
Lades in je keuken bieden vele mogelijkheden voor de opberging van bestek, borden of ander keukengerief binnen handbereik. Er zijn verschillende uittreksystemen mogelijk. Een lade met handgreep open je met een greep op het front of een greeplijst op of achter het front. De tip on-lade opent door de lade licht in te drukken: zo komt de lade enkele centimeters naar buiten zodat je die verder kan openen. Dat push-pullsysteem is geschikt voor greeploze keukenkasten. Om nog efficiënter om te gaan met de ruimte in een ladekast kan je een extra binnenlade aan de kast toevoegen. Daarbij moet je geen extra fronten maken of laten aanpassen. Ook in bestaande kasten met een deur is het toepassen van de binnenlade een goede oplossing als je meer spullen wil kunnen opbergen. Naast meer bergruimte is de bereikbaarheid en het overzicht aanzienlijk groter dan in een muurkast met planken.
Zo tover je de smakelijkste gerechten uit je wokpan
Binnenkijken in de leefkeuken
De kunst van batch cooking voor een week zorgeloos koken
4 tips om je landelijke keuken in te richten
Je kleine keuken ten volle benutten: 3 tips
Lunchen ‘al fresco’, dat doe je zo
Liefde gaat door de maag: organiseer het perfecte valentijnsdiner
Speculaas maken als een sterrenkok
3 recepten zonder koken om je kinderen warm te maken voor de keuken!
3 snelle en makkelijke recepten voor een lekker tussendoortje
5 keukentips die je nooit meer vergeet
Wat hoort er zoal thuis in een complete keuken?
De informaties in dit artikel zijn geldig wanneer het artikel gepubliceerd word. Sommige afbeeldingen zijn niet meer beschikbaar in het huidige assortiment. Uw adviseur zal u naar een gelijkaardig model in de winkel kunnen verwijzen.