Decoratie / accessoires
April 2021

Hoe verkrijg je de ideale keukenverlichting?

Soorten keukenverlichting

Als je in elke situatie optimale verlichting wil in de keuken, zijn verschillende types lichtbronnen de oplossing. Je kan volgende soorten verlichting onderscheiden:


•    De algemene verlichting is de basisverlichting van de keuken. Die bestaat dikwijls uit één centraal geplaatst lichtpunt. Daarvoor kan je inbouwspots, opbouwspots of traditionele verlichtingsarmaturen gebruiken. Als je maar één aansluiting hebt, kies je het best voor een armatuur met verschillende richtbare spots.
•    De taakverlichting geeft helder licht tijdens je werk in de keuken. Die verlichting hangt idealiter onder bovenkasten en aan het plafond. De verlichting is direct en zorgt voor een gelijkmatige, heldere lichtverdeling over de werkbladen zonder schaduw en zonder te verblinden.
•    De sfeerverlichting maakt van je keuken een gezellige leefruimte. Met dimbare en indirecte verlichting kan je eenvoudig sfeer brengen aan een bar of keukeneiland. Bij indirecte verlichting straalt een verborgen lichtbron gelijkmatig muren en plafonds aan. Daardoor wordt het licht gereflecteerd en over de ruimte verdeeld. Omdat de lichtbron niet zichtbaar is, ontstaat een aangenaam, niet-verblindend licht, dat zorgt voor een gezellige sfeer.
 

Plafondverlichting

Plafondlampen produceren een basishelderheid die uitstekend is voor de oriëntatie. Naast de algemene verlichting kan je nog op strategische plekken aan het plafond spots en armaturen plaatsen om gericht, praktisch en functioneel licht te voorzien. Zo kan je het werkblad, de spoelbak en de bar accentueren met contrasterend licht of kleuren van extra lampen die vanaf het plafond schijnen. Dat geeft een speciale toets aan je keukenverlichting. Als je 's avonds met familie of vrienden geniet van een glaasje wijn aan het keukeneiland, heb je ook sfeerverlichting nodig. Kies daarom voor dimbare spotlampen of lichtbronnen met drie standen. 

Muurverlichting

Muurverlichting of een wandlamp doet dikwijls dienst als algemene verlichting, maar je kan wandlampen ook gebruiken als sfeerverlichting. Ze bestaan in verschillende uitvoeringen, zoals inbouw- of opbouwwandlampen, en met of zonder dimsysteem. Als alternatief voor onderbouwlampen onder de bovenkast kan je ook lichtbalken kiezen die niet onderaan de kast zijn vastgehecht, maar gemonteerd aan de wand en zo toch ook onder de kast liggen.

Kastverlichting

Keukenkastverlichting is heel veelzijdig. Zo kan het licht aan de bovenkast enerzijds het werken in de keuken vergemakkelijken en anderzijds ook als accentverlichting dienen.


•    Accentverlichting aan de bovenkast
Directe verlichting aan de keukenkasten  is heel mooi om de binnenkant van kasten te verlichten of om de fronten te accentueren. De opbouwlampen kunnen ook op een later tijdstip dan de installatie van de keuken worden gemonteerd.
•    Werkverlichting onder de bovenkast
Als je hangkasten hebt in de keuken, is het de beste keuze om onzichtbare verlichtingspunten te hangen onder de kasten. Zo kan je op een aangename manier werken zonder schaduw op je werkblad. Het licht moet helder zijn zonder te verblinden. Verlichting onder de hangkasten zorgt ook voor sfeer en accentueert de spatwand. Als de lamp boven de spoelbak hangt, moet die spatwaterdicht zijn. Een optie is om die verlichting op dezelfde lichtkring als de algemene verlichting aan te sluiten. Zo voorkom je dat je de verlichting in de keuken vergeet te gebruiken of uit te schakelen.
Er zijn twee verschillende onderbouwlampen: lichtbalken en spots. Lichtbalken zijn populair omdat die het licht gelijkmatig verdelen over de kookplaten of het werkoppervlak. Als het oppervlak niet zo groot is, kan je een set spots naast elkaar plaatsen. In veel sets zijn de afzonderlijke spots via een stekkerverbinding met elkaar verbonden, zodat je maar één aansluiting op het elektriciteitsnet nodig hebt.
 

 

Duurzame verlichting

Als je energiezuinig wil verlichten, kan je kiezen voor ledkeukenverlichting. In vergelijking met gloeilampen zijn ledlampen 90% energiezuiniger, in vergelijking met spaarlampen 50 % en in vergelijking met conventionele tl-lampen 60%. Ledverlichting heeft ook een langere levensduur. Een ander voordeel is dat die verlichting minder energie omzet in warmte. Daardoor worden de ledlampen niet heet en zijn ze veiliger. Ledverlichting bevat geen schadelijke stoffen zoals kwik. Bovendien zijn ze schokbestendig en, afhankelijk van de certificering, goed bestand tegen vocht. Ledlampen zijn ook rustiger voor je ogen omdat ze niet flikkeren. Daarnaast kan je ledverlichting dimmen of op afstand bedienen.
Ledkeukenverlichting geeft een mooi, fris en helder licht. Het is daardoor uitermate geschikt om te gebruiken als keukenverlichting voor het werkblad in je keuken. Zo kan je gemakkelijk een ledstrip monteren aan de onderzijde van de bovenkast. Ledonderbouwverlichting is weggewerkt. Ledopbouwverlichting is zichtbaar. Je maakt het best een keuze tussen de twee. Je kan alle gloeilampen, spaarlampen en halogeenspots vervangen door praktische en sfeervolle ledkeukenverlichting en er zo maximaal je voordeel uithalen.
 

 

Extra tips bij het kiezen van keukenverlichting

•    Probeer te werken met verlichtingsarmaturen die 360° richtbaar zijn. Zo kan je de keuken gemakkelijk uitlichten ongeacht de positie van het lichtpunt.
•    Kies voor verlichting die gemakkelijk te reinigen is, want er kan snel een vuile laag op je armaturen komen als je elke dag kookt. Ideaal zijn armaturen waarbij de lamp door een glazen plaat is afgesloten.
•    Probeer de schakelaars van de verschillende lichtkringen bij elkaar te plaatsen. Zo voorkom je onnodig geloop bij het verlaten van de keuken en ben je zeker dat alle lichtkringen ook effectief zullen worden gebruikt.
•    Kies voor een opvallende hanglamp of een combinatie van verschillende kleine hanglampen boven je keukentafel of keukeneiland als je hoge plafonds hebt.
 

•    Kies voor verlichting op batterijen als er geen elektriciteitsaansluiting ligt of als het niet mogelijk is om die aan te leggen. Met ledverlichtingstechnologie moet je de batterij niet snel vervangen.
•    Gebruik onderbouwlampen met ingebouwde stopcontacten als er geen stopcontacten meer vrij zijn op de plaats van de inbouw. Die zijn vast in de behuizing geïntegreerd en je kan er extra elektrische apparaten op aansluiten.
•    Maak eventueel gebruik van een bewegingsmelder die het licht automatisch in- en uitschakelt. Dat bespaart elektriciteit en verlengt de levensduur.

 

De informaties in dit artikel zijn geldig wanneer het artikel gepubliceerd word. Sommige afbeeldingen zijn niet meer beschikbaar in het huidige assortiment. Uw adviseur zal u naar een gelijkaardig model in de winkel kunnen verwijzen.